Guerra al Pròxim Orient

Pares dels soldats israelians reclamen a Netanyahu que no entri a Rafah: "És una trampa mortal"

Els combats s'intensifiquen al nord i al sud de Rafah, però també al camp de refugiats de Jabalia, al nord

ARA
i ARA

BarcelonaL'exèrcit israelià augmenta la pressió sobre Rafah. Una setmana després d'ordenar l'evacuació de la població, davant la imminència d'un assalt anunciat per activa i per passiva, aquest dilluns soldats israelians protagonitzaven intensos combats al nord de la ciutat, mentre al sud altres unitats militars amb tancs també avançaven. Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) seguien estrenyent el cercle sobre la ciutat assetjada, de la qual han fugit ja més de 360.000 persones en una setmana. Però aquest dilluns al matí una nova veu se sumava a les crides insistents i totalment ignorades fins ara perquè el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, desisteixi de llançar el temut assalt final a Rafah. Una crida, però, que no temia per la població civil palestina sinó per l'enorme cost que l'operació podria tenir en vides militars israelianes.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els pares i mares de 900 soldats israelians han signat una carta que han enviat al ministre de Defensa, Yoav Gallant, i al cap de l'estat major de l'exèrcit israelià, Herzi Halevi, per demanar suspendre l'ofensiva a Rafah, que consideren "una trampa mortal" per als seus fills. "És evident que després de mesos d'advertiments i anuncis d'una incursió a Rafah, hi ha forces a l'altra banda que s'han preparat activament per atacar les nostres tropes", diu la missiva. "Els nostres fills estan esgotats físicament i mentalment", afegeix la carta.

Cargando
No hay anuncios

Des que l'ofensiva sobre Gaza va entrar en la seva fase terrestre, el 27 d'octubre, han mort a Gaza almenys 272 soldats israelians. Una operació que ha matat més de 34.000 palestins, la majoria criatures, i ha arraconat els més de dos milions de palestins que vivien a la Franja al sud de l'enclavament. Amb els refugiats concentrats a Rafah, Netanyahu va anunciar un assalt per terra a la ciutat i ni tan sols les pressions del seu principal aliat, els Estats Units de Joe Biden, han aconseguit que canviï d'idea.

En la seva carta –enviada el 2 de maig, però que s'ha fet pública aquest dilluns–, els pares dels soldats consideren una “imprudència” la determinació de Netanyahu de tirar endavant amb aquest assalt a Rafah. El primer ministre argumenta que aquesta ciutat –on s'amuntegaven fins a la setmana passada més d'un milió de persones– és l'últim bastió de Hamàs i que el seu assalt és necessari per assolir el seu objectiu de desmantellar el grup i recuperar els 132 ostatges que continuen atrapats a la Franja des del 7 d'octubre.

Cargando
No hay anuncios

"Rafah és una trampa mortal. Hamàs ha tingut molt de temps per preparar el lloc per a la matança dels nostres soldats. Estem molt preocupats", ha dit l'Anat, la mare d'un soldat de les forces especials israelianes desplegat a Gaza, segons The Guardian. "Els nostres temors s'han materialitzat quan veiem que l'exèrcit es retira ràpidament d'una zona, només perquè Hamàs recuperi ràpidament el control sobre ella", afegia l'Anat. "En els primers mesos de la guerra vam donar suport a tota l'operació. No hi havia més remei que lluitar i desfer-se de Hamàs a Gaza. Però en els últims mesos, entenem que no hi ha un pla clar".

Cargando
No hay anuncios

La Idit, la mare d'un comandant israelià, comentava al diari britànic: "El meu fill m'ha enviat un missatge per WhatsApp fa uns minuts. S'estan traslladant cap a Rafah, m'ha dit. I estic aterrida. No estem en contra de la missió de lluitar contra Hamàs, però entrar a Rafah no justifica aquesta missió". Aquest mateix cap de setmana, milers de persones han sortit als carrers d'Israel per demanar la dimissió de Netanyahu i demanar eleccions anticipades.

Mentrestant, dins de la franja de Gaza la situació es deteriora per moments. A més de la pressió militar creixent sobre Rafah, aquest dilluns s'havia recruat l'ofensiva també al camp de refugiats de Jabalia, al nord de la Franja. Els tancs avançaven cap al cor d'aquest extens camp, construït fa 75 anys per acollir els refugiats palestins que havien expulsat de territoris que avui són Israel. Els moviments a Rafah han tancat el pas d'accés d'aquest punt, per on entrava ajuda humanitària a la Franja, i les autoritats de Gaza advertien que era qüestió de "poques hores" que els centres sanitaris i hospitals es quedessin sense combustible. "Els ferits i els malalts pateixen una mort lenta perquè no hi ha tractament i subministraments i no poden viatjar", deien aquestes autoritats.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, aquest dilluns ha mort un treballador estranger de l’ONU que viatjava en un comboi humanitari "amb la bandera de les Nacions Unides i la insígnia de les Nacions Unides", segons han informat les autoritats de la Franja. El mitjà israelià Haaretz, que cita una investigació preliminar de l'exèrcit, diu que s’han produït trets contra un vehicle de l'ONU a prop del pas de Rafah, però que no era clara la procedència de l'atac. Per la seva banda, l'agència oficial de notícies palestina, Wafa, va informar de dos incidents separats: un a prop de l'Hospital Europeu, a Khan Yunis, on va morir un empleat de l'ONU, i un altre a Rafah on va morir un conductor palestí i va resultar ferit un treballador estranger de l’OMS, segons Efe. No seria la primera vegada que l'exèrcit israelià ataca un vehicle clarament identificat amb la insígnia d'un organisme humanitari. A l’abril, les forces armades van atacar un comboi de l'ONG World Central Kitchen i van matar set dels seus treballadors.