Guerra al Pròxim Orient

La nova ofensiva d’Israel al nord de Gaza fa témer una neteja ètnica a la zona

La incursió militar es produeix després que en les últimes setmanes Tel-Aviv hagi temptejat obertament l’expulsió de tota la població

El CaireL’ofensiva militar d’Israel sobre Gaza fa més d'un any que devasta el territori i castiga la població civil de forma incessant per terra, mar i aire. Però l’extens assalt llançat a principis d'aquest octubre al nord de la Franja fa témer que Israel hagi encetat ara una nova fase del conflicte que impliqui escanyar totalment la zona per tal de forçar-ne l’expulsió de civils cap al sud i la rendició de Hamàs i altres faccions armades. Cercles polítics i militars d’alt nivell del país fa setmanes que flirtegen amb aquesta idea, impulsada per un grup extremista de generals retirats.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’exèrcit israelià va anunciar la nova operació militar al camp de refugiats de Jabalia i a altres ciutats del nord de Gaza el 6 d’octubre. L’ONU calcula que a la zona hi vivien més de 400.000 persones, de les quals unes 50.000 s’han vist forçades a marxar en les últimes dues setmanes. Alhora, però, desenes de milers es troben atrapades sense accés a menjar i a altres productes bàsics i sense poder fugir per la inseguretat i els atacs d’Israel, que han col·lapsat hospitals i han obligat a tancar-hi pous d’aigua, forns de pa, centres mèdics, refugis i aules temporals. La situació a la zona s’ha vist agreujada pel setge total imposat per Israel, que des de principis d’octubre ha mantingut tancats els passos fronterers directes a través dels quals accedia fins aleshores l’ajuda humanitària i el comerç privat.

Cargando
No hay anuncios

Un any després Hamàs continua resistint

També ha impedit el pas de productes bàsics des del sud de la Franja. Aquest dilluns, Israel, que té l’obligació de garantir les necessitats bàsiques de Gaza com a poder ocupant, va afirmar haver permès l’entrada de trenta camions de farina i menjar. Però l’enviament no s’ha confirmat i no se sap on es dirigirà si es produeix. Paral·lelament a l’ofensiva militar i al setge imposat al nord de Gaza, les autoritats israelianes han emès en les últimes dues setmanes almenys tres ordres d’evacuació als civils de la zona. Però l’oficina de drets humans de l’ONU ha documentat que, tot i això, tropes israelianes han aixecat barreres en el principal pas que hi ha per marxar del nord de la Franja cap al sud i que han obert foc en més d’una ocasió contra civils que s’hi trobaven a prop, deixant diversos morts i ferits.

Cargando
No hay anuncios

L’exèrcit israelià ha declarat que l’objectiu de la nova operació al nord de Gaza, on ja havia llançat una altra incursió al maig, és impedir que Hamàs es reconstitueixi. Segons afirmen, en els últims quatre mesos el braç armat del moviment palestí, les Brigades Qassam, ha pogut rearmar-se i reorganitzar-se relativament a la zona, on asseguren que hi ha diversos milers de combatents i milers de nous reclutes, alguns pertanyents a altres faccions armades.

El "pla dels Generals"

El moment i la manera en què s’està executant l’operació, però, generen temor dins i fora de Gaza, ja que en les últimes setmanes un pla extrem elaborat per un influent grup de generals retirats ha guanyat adeptes dins de l’exèrcit i el Govern israelià. Aquest full de ruta preveu mesures dràstiques com tallar totalment el subministrament de menjar, aigua, medicaments i combustible a la població civil per forçar-la a marxar o matar-la de fam i doblegar així Hamàs. I diverses veus desconfien que no s’estigui començant a implementar, almenys de forma parcial. L’exèrcit israelià ha assegurat que no està implementant, almenys, els elements més radicals del pla. Però aquest ha estat abraçat pels sectors d’extrema dreta del Govern, que fins ara han marcat en gran mesura el progrés de l’ofensiva contra Gaza aprofitant que el primer ministre, Benjamin Netanyahu, depèn d’ells per assegurar l’estabilitat de l’executiu. A més, al llarg de l’últim any Israel no ha permès que els civils del nord de Gaza desplaçats al sud tornin a casa. El nord i el sud de Gaza ja es troben, a més, separats físicament des de fa mesos per un corredor, anomenat Netzarim, que l’exèrcit israelià va obrir des de l’exterior de la Franja fins al mar.

Cargando
No hay anuncios

Una nova colonització de Gaza

En última instància, aquests mateixos sectors d’extrema dreta defensen obertament des de fa temps una neteja ètnica del nord de Gaza i el restabliment d’assentaments de colons jueus al territori; una idea rebutjada per bona part de l’exèrcit, però defensada per una altra. Israel va retirar la seva presència militar i de colons a Gaza l’any 2005, tot i que legalment encara es considera que ocupa el territori perquè el manté bloquejat per terra, mar i aire des del 2007. “A l’ombra de l’escalada de les hostilitats a tot el Pròxim Orient, l’exèrcit israelià sembla estar aïllant completament el nord de Gaza de la resta de la Franja”, va constatar l’oficina de drets humans de l’ONU en un comunicat el dilluns. “La separació del nord de Gaza fa témer encara més que Israel no tingui intenció de permetre que els civils tornin a casa”, va alertar; “i les reiterades crides perquè tots els palestins abandonin el nord de Gaza susciten greus temors que es produeixin trasllats forçosos a gran escala de la població civil”.