Es dispara la tensió sectària a les zones alauites de Síria

L'exèrcit interí envia reforços a la costa occidental després de topades que han causat almenys 14 morts

Un membre dels nous cossos de seguretat de Síria, a Damasc.
3 min

DamascEl període de gràcia del nou govern sirià instal·lat després de la caiguda del règim de Bashar al-Assad s'ha limitat a un parell de setmanes. En els darrers dies s’han produït diversos incidents violents a les zones de majoria alauita, el grup religiós al qual pertanyia el clan dels Al-Assad. Dimecres a la nit van tenir lloc manifestacions que van desembocar en disturbis en diverses ciutats. A més, 14 membres de les forces de seguretat van morir en una emboscada perpetrada per un grup d’homes armats vinculats a l’antic règim a la província de Tartús, la qual cosa ha comportat que Damasc hi hagi enviat reforços. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l’Observatori Sirià pels Drets Humans (OSDH), diversos manifestants van ser arrestats en el transcurs de les protestes, que van ser dissoltes a la força per les forces de seguretat. Els enfrontaments es van saldar amb diversos ferits i almenys un mort a la ciutat d'Homs. Atès l’elevat nivell de violència, les noves autoritats, liderades per la milícia islamista Hayat Tahrir al-Sham (HTS), van decretar el toc de queda des de les 20.00 fins a les 8.00 del matí a les ciutats d'Homs, Latakia i Banias. A la ciutat de Tartús, seu d'una base naval russa, així com en un barri alauita de Damasc, també hi va haver mobilitzacions, però van ser més pacífiques.

El detonant de la indignació dels alauites, una escissió del xiisme i que professa un 15% de la població siriana, ha estat la difusió d'un vídeo de l'assalt a un temple sagrat de la comunitat. A les imatges, es pot veure com diversos individus calen foc al santuari d'Abu Abdul·là Hussein al-Khassibi, un dels principals referents espirituals de la comunitat alauita, així com els cadàvers de diverses persones encarregades de custodiar el recinte.

El govern interí va reaccionar assegurant que les imatges eren antigues i que els fets es van produir durant la seva ofensiva sorpresa de principis de desembre contra el règim i només han estat difoses ara per “atiar el conflicte civil”. Per la seva banda, la institució que custodia el temple ha emès un comunicat en què informa que estan en contacte amb les autoritats per “prevenir aquests actes” i urgeix la població a “mantenir la calma, la paciència i la unitat per preservar la pau civil”.

800 morts violentes

Per bé que a Damasc hi domina la seguretat, a les províncies i les zones civils s’han produït prop de 800 morts violentes. En molts casos, les circumstàncies no estan clares i podria tractar-se tant d’actes criminals com de violència política. Un dels incidents més mediàtics ha estat l’assassinat a Homs de tres jutges alauites, que els detractors de HTS consideren una execució extrajudicial premeditada. En cavi, les autoritats atribueixen la majoria de morts violentes a actes de venjança individuals, així com a un intent de petits grups armats lleials a l'antic règim que intenten provocar el caos al país.

A més de l’emboscada a prop de Tartús, aquesta narrativa s’ha vist reforçada amb les polèmiques declaracions fetes recentment pel ministre d'Exteriors iranià, Abbas Araghchi. “Crec que encara és aviat per jutjar, tant per a nosaltres com per als altres que creuen que han aconseguit una victòria a Síria”, va dir, cosa que el seu homòleg sirià, Assad Hassan al-Shibani, va denunciar com un intent de "provocar el caos" i d'incitar els antics seguidors d'Al-Assad a utilitzar la violència. L'Iran i Rússia eren els grans pilars de suport de l'antic règim, mentre que Turquia va ser el principal suport de les milícies opositores, especialment durant els darrers anys del conflicte.

Tot i que l'assalt al santuari ha estat el desencadenant de les protestes, no és l'únic motiu d'enuig de la comunitat alauita. “Hi ha preocupació a la comunitat pel futur i no agrada el fet que molts funcionaris, sobretot alauites, hagin estat acomiadats dels seus llocs de treball. No tots els alauites donaven suport a Al-Assad”, comenta el Joseph, un escultor de la ciutat de Tartús, que veu amb desassossec la possibilitat que els militants de HTS, que va ser filial d'Al-Qaeda fins al 2017, formin el gruix de les forces armades de la nova Síria. En canvi, la comunitat alauita estava sobrerepresentada a les forces de seguretat, sobretot entre l'alt escalafó de l'exèrcit.

stats