L'acord per a un alto el foc a Gaza, "més a prop que mai"

Les últimes converses han suposat un avenç significatiu, i el pacte podria tancar-se avui mateix

Edificis destruïts per atacs israelians a Khan Yunis, al sud de la franja de Gaza.
5 min
2
Regala aquest article

BarcelonaEls equips que negocien un acord d'alto el foc entre Hamàs i Israel a la Franja de Gaza s'han reunit aquest dimarts a Doha per tancar-ne els últims detalls pendents, i es preveu que hi pugui haver un anunci d'entesa en les pròximes hores. "Crec que tindrem un alto el foc", ha afirmat aquesta tarda el representant de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, en una roda de premsa en què ha assegurat que l'acord està a l'espera del vistiplau de Hamàs. "Tant si ho aconseguim els dies que queden de la nostra administració com després del 20 de gener, crec que l'acord seguirà els termes de l'acord que el president Biden va presentar el maig passat", ha afegit Blinken.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El portaveu del ministeri d'Exteriors de Qatar, Majed al-Ansari, ha dit en roda de premsa que les negociacions estan "en les etapes finals", tot i que també ha fet una crida a la prudència argumentant que fins que no hi hagi acord convé no entusiasmar-se en excés. Ha explicat que Qatar ha entregat l'últim esborrany del text a Hamàs i al govern d'Israel. "Estem al punt més proper a un acord dels últims mesos", ha constatat.

Hamàs també ha afirmat que les converses han arribat a la fase final i s'ha mostrat esperançat que aquesta ronda de negociacions conclogui en un acord "clar i inclusiu". Segons l'agència nord-americana Associated Press, el grup islamista ja ha donat llum verda a l'esborrany. Israel no ha fet encara cap declaració pública, però un funcionari del govern ha dit a Reuters que les converses estan en un punt "crític" i que l'acord és "a prop", tot i que ha remarcat que encara no s'hi ha arribat.

Segons la BBC, un detall que evidencia un apropament de les postures és el fet que, per primer cop en quinze mesos, els negociadors d'Israel i de Hamàs estan sota el mateix sostre. No s'han reunit cara a cara –cosa que no ha passat mai durant aquest procés– i els mediadors continuen sent vitals, però és un avenç tenint en compte que en les altres ocasions havien estat en edificis diferents.

Detalls de l'acord

Un dels punts clau de les negociacions és quants i quins presos palestins retinguts en presons israelianes seran alliberats a canvi dels ostatges segrestats per Hamàs el 7 d'octubre del 2023. El possible acord que hi ha damunt la taula preveu tres fases en què s'anirien alliberant gradualment els ostatges i culminaria en la reconstrucció de l'enclavament i l'establiment d'un nou govern. Segons diversos mitjans, la primera fase d'implementació de l'acord permetria alliberar 33 ostatges classificats en el grup humanitari, inclosos dones, criatures, homes de més de 50 anys i malalts. Per la seva banda, Israel alliberaria un miler de presos palestins, principalment dones i menors, durant la primera fase, que tindria una durada de sis setmanes.

Associated Press ha obtingut una còpia de l'esborrany i n'ha desgranat alguns detalls més. Entre els 33 ostatges alliberats hi hauria cinc dones soldat: cadascuna d'elles seria intercanviada per 50 presoners palestins, inclosos 30 condemnats que compleixen cadena perpètua en presons israelianes. Al final de la primera fase, tots els captius civils, vius o morts, haurien estat retornats a Israel. Durant aquesta primera etapa, de 42 dies, les forces israelianes es retirarien dels nuclis de població, els palestins podrien començar a tornar a casa seva al nord de Gaza i hi hauria un augment de l'ajuda humanitària, amb uns 600 camions entrant cada dia a l'enclavament.

En la segona fase s'alliberarien la resta d'ostatges vius, principalment soldats, i es culminaria la "completa retirada" de les forces israelianes de Gaza. Els detalls d'aquesta fase s'hauran de negociar durant el primer mes i mig d'implementació de l'acord. Són els punts més difícils de resoldre, i és aquí on hi ha el perill que tornin els atacs, ja que l'acord no inclou garanties que l'alto el foc es mantindrà fins que s'arribi a una entesa. Per això, es tem que Israel pugui reprendre l'ofensiva militar un cop acabada la primera fase.

Finalment, segons l'esborrany, durant una tercera fase es retornarien a Israel els cossos dels segrestats morts durant la guerra, a canvi d'un pla de reconstrucció de l'enclavament, amb un termini d'entre tres i cin anys i sota supervisió internacional.

El text sobre el qual s'ha negociat les últimes hores es basa en la proposta que es debat des de fa vuit mesos. Fins ara, però, no hi havia hagut avenços rellevants. L'esprint final de les negociacions s'ha produït quan falten pocs dies per al 20 de gener, quan Donald Trump tornarà a prendre possessió del càrrec de president dels Estats Units. Per una banda, Joe Biden s'esforça a tancar l'acord abans de marxar del Despatx Oval, mentre que a Trump també li interessa començar el mandat sense aquesta patata calenta damunt de la taula.

El republicà ha avisat que si no hi ha un acord per alliberar els ostatges israelians es desfermarà un "infern" a Gaza, on en aquests quinze mesos de guerra han mort més de 46.600 palestins i on els que continuen allà viuen en unes condicions catastròfiques. Mentre els rumors d'acord s'intensifiquen, també ho fan els bombardejos israelians. Durant el dia d'ahir, almenys 61 palestins van morir, i avui n'han estat 15 (10 a Deir al-Balah i cinc a Rafah), segons el recompte del ministeri de Sanitat de Gaza, mentre que els dies anteriors, la xifra havia oscil·lat entre els 20 i els 30 morts diaris.

Una "rendició" a Hamàs

Netanyahu, però, ha rebut fortes pressions internes per rebutjar l'acord. Aquest dimarts, el ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben-Gvir, ha demanat ajuda als seus aliats d'ultradreta per frenar el possible acord, que ha considerat una "rendició" d'Israel davant de Hamàs. "Durant l'any passat, utilitzant el nostre poder polític, vam poder evitar que aquest acord s'aprovés, una vegada i una altra", ha reivindicat el líder de Poder Jueu en un vídeo difós a xarxes socials. I ha insistit que si s'acaba aprovant el pacte, el seu partit abandonarà el govern.

El ministre de Finances, Bezalel Smotrich, líder d'un altre partit ultranacionalista soci minoritari de Netanyahu, també va deixar clar ahir que rebutja l'entesa, que va considerar una "catàstrofe per a la seguretat nacional de l'Estat d'Israel". Amb tot, no va comprometre's a abandonar la coalició de govern, com li ha demanat Ben-Gvir.

El primer ministre es va reunir el cap de setmana amb tots dos per sondejar la seva posició sobre l'acord. Segons el mitjà israelià Walla, l'equip de Netanyahu creu que Ben-Gvir abandonaria el govern en cas que s'aprovés el pacte, però no està tan clar que el partit de Smotrich també ho fes. Per això, el dirigent israelià està intentant convèncer-lo que es limiti a votar en contra de la proposta sense abandonar la coalició per evitar així eleccions anticipades.

Malgrat la seva postura contrària a pactar amb Hamàs, alguns analistes apunten que els sectors més radicalitzats són conscients que tindran més opcions d'aconseguir els seus objectius expansionistes amb Trump i que, per tant, no els seria convenient abandonar el govern, tot i haver amenaçat amb sortir-ne si hi ha treva.

stats