Guerra al Pròxim Orient

Un metge en un hospital de Gaza: "Contínuament cauen bombes molt a prop"

Israel insta a evacuar l'Hospital Al-Quds de Gaza, amb més de 400 pacients i 12.000 desplaçats

BarcelonaEl doctor Nabeel Shawa intenta transmetre, a través d'una trucada per WhatsApp, la situació desesperada a l'Hospital Al-Quds de Gaza quan l'estrèpit d'una explosió propera interromp la conversa. Després d'uns segons d'incertesa, confirma que està bé. "Això és normal?", li pregunto. "És així tota l'estona. Contínuament cauen bombes molt a prop", contesta sense vacil·lar gens. De seguida s'excusa: "He de penjar, m'he de moure".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Societat de la Mitja Lluna Roja Palestina (PRCS), que gestiona l'hospital, avisa que des d'aquest diumenge ha rebut "amenaces greus" de les forces israelianes que ordenen evacuar immediatament les instal·lacions, alertant que seran bombardejades. El centre mèdic, el segon més gran de la Franja, està ubicat al barri de Tel al-Hawa de la ciutat de Gaza, ple d'edificis residencials, que aquest dilluns ha patit constants atacs aeris, alguns a tan sols 50 metres de l'hospital, segons la PRCS i el portaveu de la defensa civil de Gaza, Mahmoud Basal.

Cargando
No hay anuncios

A l'Hospital Al-Quds hi ha més de 400 pacients ingressats, entre els quals nounats en incubadores i desenes de persones en unitats de cures intensives. A més, el centre acull entre 12.000 i 14.000 desplaçats interns –aproximadament un 40%, criatures– que s'han quedat sense casa pels bombardejos israelians o que busquen un lloc suposadament segur.

Cargando
No hay anuncios

Entre els que busquen refugi hi ha el mateix doctor Shawa i la seva família. "Casa meva era a uns 400 metres de l'hospital, i els primers dies [de la guerra] anava i venia. Però l'han bombardejat i ens hem quedat sense casa. Ara vivim amb la meva família a l'hospital", explicava el metge just abans que caigués la bomba. Vídeos difosos a les xarxes socials mostren els passadissos atapeïts de gent, inclosos molts infants, dormint tant a dins com a fora de l'hospital.

Cargando
No hay anuncios

Les instal·lacions mèdiques estan suposadament protegides pel dret humanitari internacional i no poden ser objectius d'atacs militars, però Israel argumenta que Hamàs utilitza infraestructures civils, inclosos hospitals, com a bases d'operacions. Divendres passat el portaveu de l'exèrcit hebreu, Daniel Hagari, va assegurar que el grup islamista ha construït "complexos subterranis" sota l'Hospital Al-Shifa, el més gran de l'enclavament. "Hamàs opera dins i sota l'Hospital Al-Shifa, així com d'altres hospitals de Gaza, a través d'una xarxa de túnels", va afirmar Hagari en una roda de premsa amb periodistes internacionals.

Des del 7 d'octubre, quan Hamàs va atacar Israel i va provocar uns 1.400 morts, els atacs de l'exèrcit israelià han matat almenys 124 treballadors mèdics i n'han deixat un centenar de ferits, segons les dades del ministeri de Sanitat de la Franja. Almenys 12 dels 35 hospitals de l'enclavament ja no estan operatius i 24 han rebut ordres d'evacuar els seus pacients.

Cargando
No hay anuncios

"És impossible, no tenim la capacitat d'evacuar", assegura Nabeel Shawa, que afegeix que moure els pacients, sobretot els que estan en situació crítica, suposaria "una sentència de mort". A més, insisteix, "les bombes cauen molt a prop de l'hospital i han danyat el mateix edifici".

Cargando
No hay anuncios

Situació fora de control

"Hi ha gent vivint als passadissos, a les escales, dins i fora de l'hospital", ha explicat a la BBC el portaveu de la Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, Tommasso della Longa, que ha resumit que la situació a l'Al-Quds està "fora de control". "En aquesta situació no hi ha cap via possible per evacuar els pacients", ha insistit. I ha afegit que "els recursos són absolutament limitats i s'esgoten minut a minut" a la instal·lació, i ha alertat que les reserves de combustible continuen minvant i que "l'energia s'acabarà aviat".

Cargando
No hay anuncios

"Els generadors, que normalment només fem servir per a situacions excepcionals, estan funcionant de forma contínua des del 7 d'octubre", explica el doctor Shawa, que trasllada la mateixa preocupació per la manca de combustible. "Si no tenim gasoil no funcionaran els generadors, ni tampoc aigua corrent. La situació és molt crítica". Aquest dilluns la PRCS ha rebut 26 camions d'ajuda humanitària a través del pas de Rafah. Cap d'ells, però, portava combustible perquè Tel-Aviv no ho permet.

Riccardo Corradini, un metge italià que el 2019 va ser el primer estudiant del món que va fer un Erasmus a la Franja, explica a l'ARA que la situació als hospitals de Gaza ja era molt complicada fa quatre anys. "No hi havia alguns medicaments que fàcilment trobes en països occidentals, com per exemple per fer tractaments de quimioteràpia o antibiòtics", explica. Corradini apunta que, segons els metges de la Franja amb els quals manté contacte, ara hi ha hospitals on no tenen prou anestèsia per operar els ferits. "Estan fent operacions en una situació que probablement s'assembla més al segle XIX", lamenta.

Cargando
No hay anuncios