Aràbia Saudita

Més execucions que mai a l'Aràbia Saudita de Bin Salman

Des de l'ascens al poder del príncep s’han registrat unes 130 execucions anuals, gairebé el doble que en els anys anteriors

El el príncep hereu i líder de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, a la cursa de Fórmula-E a Riad el 28 de gener del 2023.
19/02/2023
3 min

El CaireEn moltes capitals occidentals, el príncep hereu i líder de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, és rebut com un dirigent jove i ferm, decidit a impulsar una agenda aperturista enfocada a transformar l’economia i la societat d’un regne absolutista tradicionalment associat al petroli i a un seguit de normes ultraconservadores. Grups de drets humans i activistes, però, fa anys que denuncien que aquests canvis s’estan produint de forma igualment autoritària i sense concessions polítiques. I insisteixen que Bin Salman ha governat el país amb una contundència insòlita des que va convertir-se en la figura més poderosa de l’estat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les seves mostres de duresa fa temps que s’acumulen, malgrat que té 37 anys. Ell va ser qui va supervisar, des del 2015, l’operació militar de l’Aràbia Saudita al Iemen, al capdavant d’una coalició internacional acusada de greus vulneracions de drets humans. La seva consolidació al poder, dos anys més tard, va estar marcada per una àmplia purga de l’elit de l’estat. I Bin Salman també ha estat responsabilitzat pels Estats Units de l’assassinat del periodista saudita crític Jamal Khashoggi a Istanbul el 2018.

Ara, una investigació del grup Reprieve i de l’Organització Europea Saudita pels Drets Humans (ESOHR, en les sigles en anglès), la més exhaustiva que s’ha realitzat fins ara, afegeix encara una altra prova: des que Bin Salman i el seu pare, el rei Salman, van fer el salt al poder el 2015, la taxa d’execucions al regne gairebé s’ha duplicat.

“Els últims anys s’ha produït a l'Aràbia Saudita un nombre d’execucions sense precedents. Les autoritats estan prenent aquest camí sagnant amb finalitats d’intimidació i repressió política, sense cap marc legal”, afirma l’ARA Taha al-Hajji, director jurídic de l’ESOHR.

Processos judicials opacs i tortures sistemàtiques

L’Aràbia Saudita ja era un dels països del món amb més execucions abans de l’ascens de Bin Salman, tal com documenta l’estudi. Entre els anys 2010 i 2021 s’hi van executar almenys 1.243 persones, la majoria després d’haver estat condemnades a mort en decisions judicials opaques, sense garanties processals, marcades per tortures sistemàtiques i a causa de delictes no mortals, a vegades contra dissidents i manifestants.

Tanmateix, les execucions s’han disparat des de la seva arribada al poder: entre el 2015 i el 2021 l’informe n’ha documentat de mitjana gairebé 130 anuals, un 82% més que en els anys anteriors.

I no se n’escapa ningú. Les execucions documentades per Reprieve i l’ESOHR inclouen 15 menors, i totes després del 2013 malgrat les promeses de Riad d’eliminar la pena de mort per a aquells que eren menors en el moment de cometre el delicte. Un dels casos més coneguts va ser el d’Abdullah al-Howaiti, un noi que tenia només 14 anys quan va ser detingut, torturat i obligat a confessar un delicte pel qual va ser condemnat a la pena capital. Es desconeix quants joves es troben avui en aquesta situació.

Alhora, 490 de les persones executades (un 39% del total) eren ciutadans estrangers, en molts casos condemnats per delictes menors relacionats amb les drogues que, segons l’informe, solen involucrar persones migrants vulnerables i procedents d’entorns pobres que cauen víctimes de xarxes criminals o de coaccions, amenaces i enganys.

Violada i executada

Durant el mateix període van ser executades també 31 dones, gairebé tres quartes parts estrangeres i, més de la meitat d’aquestes, treballadores domèstiques. És el cas de Tuti Tursilawati, d’Indonèsia, que el 2010 va matar en defensa pròpia l’home que l’havia contractada quan intentava violar-la. En fugir de casa, un grup d’homes la van violar i va ser detinguda per la policia. El 2011 va ser condemnada a mort i 8 anys després, executada.

Les organitzacions que han elaborat l’informe apunten, a més, que no hi ha cap indici que suggereixi un canvi de rumb. De fet, l’any passat s’hi van documentar almenys 147 execucions, per sobre fins i tot de l’elevada mitjana dels primers anys de Bin Salman. D’aquestes, 81 es van produir en un sol dia, el 12 de març del 2022, en el que es considera l'execució massiva més gran de la història del país.

“L’explosió del nombre d’execucions a l’Aràbia Saudita sota el mandat de Mohamed bin Salman és una crisi que la comunitat internacional no pot continuar ignorant”, afirma a l'ARA Maya Foa, directora de Reprieve. “La maquinària saudita colpeja nens, manifestants, dones vulnerables del servei domèstic, mules de droga i persones l'únic delicte de les quals ha estat tenir llibres prohibits o parlar amb periodistes estrangers”, afegeix.

“I tot això, mentre [Bin Salman] menteix al món afirmant que ha reformat el sistema per reduir el nombre de persones executades. Quan els Estats Units, el Regne Unit i la Unió Europea consenten aquestes mentides, fan més probable la propera execució massiva”, conclou.

stats