Més de 900 morts per la calor extrema en el pelegrinatge a la Meca
Les temperatures han arribat a superar els 51 graus centígrads a la ciutat sagrada de l'islam
BarcelonaLes temperatures extremadament altes, que han arribat a superar els 51 graus centígrads, que han afectat aquesta setmana l'Aràbia Saudita durant el hajj, el gran pelegrinatge anual a la Meca, la ciutat més sagrada de l'islam, i ha provocat la mort de centenars de persones. Segons l'agència AFP, més de 900 pelegrins han mort, mentre que Efe parla d'almenys 550 morts.
L'agència francesa detalla que s'han reportat 922 morts, dels quals almenys 600 són egipcis. El hajj és un dels cinc pilars de l'islam i és obligatori almenys un cop a la vida per a cada musulmà que s'ho pugui permetre per salut i diners. Uns 1,8 milions de persones d'arreu del món, gran part dels quals gent gran, han participat en el pelegrinatge, que s'ha acabat aquest dimecres.
El govern saudita no ha fet cap menció a la gran quantitat de víctimes ni a les causes, però segons ha explicat una font mèdica a Efe i una de diplomàtica a AFP la culpable ha sigut la calor extrema, i només una persona va morir per les ferides patides durant una aglomeració. Centenars de persones han omplert el complex mèdic i el dipòsit de cadàvers d'Al-Muaisem a la Meca, intentant obtenir informació sobre els seus familiars desapareguts. Les xarxes socials també s'han inundat de fotos dels desapareguts.
L'any passat van morir més de 200 pelegrins, la majoria d'Indonèsia. Segons el portaveu del ministeri de Salut saudita, Mohammed Al-Abdulali, l'any passat es van registrar més de 10.000 casos de malalties relacionades amb la calor. Aquest any les autoritats saudites havien dit que fins diumenge s'havien atès uns 2.000 pelegrins per cops de calor, sense fer cap referència a les morts. El ministre de Salut, Fahd al-Yaleyel, ha destacat com un èxit el fet que al hajj d'aquest any no hi ha hagut brots d'epidèmies ni amenaces per a la salut pública i ha detallat que més de 390.000 pelegrins han rebut atenció mèdica durant tota la setmana.
L'incident més mortífer relacionat amb el hajj va ser el 2015, quan més de 2.400 persones van morir en una estampida humana a Mina, a pocs quilòmetres de la Meca, segons Associated Press, tot i que les autoritats saudites no han reconegut mai el nombre total de víctimes. El segon incident més letal va ser una altra estampida el 1990, en la qual van morir 1.400 pelegrins.