Més de 40.000 persones han mort a Gaza des de l'octubre

Es reprenen les converses d'alto al foc a Qatar, sense la presència de Hamàs

ARA
2 min
Imatge de l'escola després del bombardeig d'aquest dissabte, a la Ciutat de Gaza

BarcelonaAlmenys 40.000 palestins han mort en la guerra de Gaza des del 7 d'octubre, segons l'informe diari del ministeri de Sanitat de Gaza, una xifra que equival a l'1,7% de la població de la Franja. Però a aquesta dada cal sumar-hi les persones que no han arribat als hospitals i, per tant, no han pogut ser comptabilitzades. Es calcula que entre la runa hi ha, com a mínim, 10.000 cossos més que no han pogut ser rescatats i que consten com a desapareguts. Entre les víctimes mortals hi ha més de 16.400 menors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'informe s'ha publicat després que, les últimes 24 hores, diversos atacs israelians hagin provocat 40 morts més, segons dades del ministeri. Pel que fa als ferits, les autoritats n'han registrat 92.401 des de l'inici de l'ofensiva israeliana. Més de 12.000 d'aquests han de viatjar a l'estranger per ser atesos, mentre que altres pacients amb patologies prèvies –com ara càncers– no poden rebre tractament per culpa de la destrucció d'hospitals. A més, com que pràcticament la totalitat de la població de Gaza està desplaçada i reubicada en camps amb condicions d'higiene precàries, l'amuntegament de persones ha provocat que hi hagi més d'1,7 milions de palestins que pateixen malalties infeccioses a Gaza.

A més de les víctimes mortals, l'anàlisi d'imatges de satèl·lit suggereix que gairebé el 60% dels edificis de Gaza han estat malmesos o destruïts des de l'inici de la guerra.

El govern de Hamàs assegura que 36 persones –la majoria nens– han mort de fam, i que hi ha 3.500 menors més que es troben en risc de morir per desnutrició davant les restriccions a l'entrada d'ajuda humanitària.

La destrucció d'hospitals a la Franja dificulta que es puguin obtenir dades fiables. I a aquestes cal afegir-hi les morts indirectes del conflicte, conseqüència de la fam, la set i les epidèmies. Per això, un estudi de la prestigiosa revista mèdica The Lancet xifrava en 186.000 els morts a Gaza des del començament de la guerra, en l'estimació més conservadora.

Converses per l'alto el foc

Les xifres de morts de les autoritats palestines arriben mentre es multipliquen els esforços diplomàtics per a un alto el foc. Aquest migdia ha començat la nova ronda de negociacions a Doha, la capital de Qatar, amb representants de Washington i Tel-Aviv. Però hi ha poques esperances que les converses portin cap avenç després que el grup palestí Hamàs decidís retirar-se de la taula de negociacions acusant Israel de voler afegir noves demandes a la darrera proposta nord-americana.

Assolir un acord d'alto el foc entre Israel i Hamàs s'ha convertit en un assumpte prioritari per a la diplomàcia internacional. La pressió s'ha incrementat els últims dies per por que l'Iran no ataqués Israel en resposta a l'assassinat d'Ismael Haniyeh i del comandant de Hezbollah, Fuad Shukr. S'espera almenys que endarrereixi l'atac fins després de les negociacions a Qatar per a una treva a Gaza, davant el temor que la resposta iraniana a Israel condueixi a una guerra més àmplia.

stats