Afganistan

Maten a trets una exdiputada afganesa que va quedar-se al país malgrat el retorn dels talibans

Cap grup s'ha atribuït l'assalt contra Mursal Nabizada, en què també va morir un dels seus guardaespatlles

Una foto de l'exdiputada afganesa Mursal Nabizada, assassinada a trets a Kabul.
ARA
16/01/2023
2 min

BarcelonaL'exdiputada afganesa Mursal Nabizada, una de les poques polítiques que van quedar-se al país després que els talibans recuperessin el control, ha estat assassinada a trets a casa seva a Kabul aquest cap de setmana. En l'atac, comès per individus no identificats, també va morir un dels seus guardaespatlles. Nabizada, que tenia 32 anys, va ocupar un escó al Parlament de l'Afganistan des del 2018 fins que els talibans van derrocar el govern l'agost del 2021, després de la retirada dels Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats policials han assegurat que han iniciat "una investigació seriosa" per trobar els autors del crim. De moment, cap grup ha reivindicat l'assalt. Aquest tipus d'assassinats, generalment contra líders polítics, religiosos, periodistes i altres figures importants de la societat civil, no són estranys a l'Afganistan, i generalment s'atribueixen als grups armats que operen al país. Els últims atacs, des del retorn dels talibans, han estat reclamats per Estat Islàmic.

"Malgrat que li van oferir l'opció de marxar de l'Afganistan, va triar quedar-se i lluitar per la seva gent", ha destacat la també exparlamentària Mariam Solaimankhil, que l'ha descrita com "una autèntica pionera". "Nabizada va quedar-se a l'Afganistan per lluitar pels drets de les dones i les nenes", ha dit també Tirana Hassan, directora executiva interina de l'ONG Human Rights Watch. "Ella va ser assassinada en la foscor, però els talibans construeixen el seu sistema d'apartheid de gènere a plena llum del dia", ha dit l'europarlamentària Hannah Neumann, apuntant a les mesures del règim fonamentalista contra les dones.

Poc després de recuperar el poder, els talibans van prohibir que les funcionàries poguessin treballar i van excloure totes les dones de les posicions de poder al govern, i des de llavors han anat creixent els atacs contra els drets de les dones amb mesures com la imposició del vel, la prohibició que puguin practicar esport i el veto a les universitats i les escoles secundàries, en un intent de relegar les dones a l'àmbit domèstic.

Problemes de seguretat

El règim talibà assegura que se centra en fer de l'Afganistan un país segur perquè els seus ciutadans puguin tornar, malgrat aquestes vulneracions dels drets humans i els diversos atacs que s'han produït els últims mesos. La setmana passada, per exemple, Estat Islàmic va reivindicar un atemptat contra el ministeri d'Exteriors, a Kabul, amb almenys una vintena de morts.

La Unió Europea ha afirmat aquest dilluns que l'assassinat de Nabizada mostra la "greu situació" de seguretat a què s'enfronten els afganesos. "La seva mort és un brutal recordatori de la greu situació de la població i de les amenaces a la seguretat, especialment per a les dones", ha escrit a Twitter Nabila Massrali, portaveu de l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell.

stats