Pròxim Orient

Els manifestants assalten i cremen edificis governamentals en una ciutat kurda de l'Iran

La mort d'una altra noia torna a encendre la protesta entre els estudiants

Policies antiavalots iranians s'enfronten als manifestants a la capital de l'Iran, Teheran
ARA
27/10/2022
3 min

BarcelonaEls manifestants a l'Iran han fet aquest dijous un pas més en la seva lluita contra el règim dels aiatol·làs: centenars de persones han assaltat i cremat diversos edificis governamentals a la ciutat kurda de Mahabad, situada al nord-oest del país. Imatges difoses a les xarxes socials mostren diversos edificis del règim en flames mentre els manifestants piquen de mans i criden a l'uníson "Kurdistan, Kurdistan, la tomba dels feixistes!" i "mort al dictador!" Els edificis assaltats serien l'Ajuntament, l'oficina del governador i una comissaria de la policia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'altra banda, també aquest dijous els estudiants han tornat a sortir al carrer a protestar en diverses ciutats de l'Iran després que hagi aparegut sense vida el cos d'una noia de 16 anys, Nika Shakarami, que dies enrere havia filmat un vídeo d'ella mateixa on se la veia cremant el vel islàmic. La Nika s'ha convertit d'aquesta manera en un símbol més de les protestes que sacsegen l'Iran des de mitjans de setembre, quan una altra jove, Mahsa Amini, va morir després d'haver estat detinguda per les forces de seguretat per suposadament no portar ben posat el vel que li tapava els cabells.

Protestes a l'Iran

Els disturbis a la ciutat de Mahabad s'han produït després que les forces de seguretat obrissin foc contra els manifestants i matessin dues persones, segons ha denunciat l'ONG Hengaw Organizaton for Human Rights. Les víctimes són Mohammad Shariati, de 21 anys, que va ser abatut sense contemplacions dimecres a la nit mentre es manifestava en una de les autopistes de la ciutat kurda de Sanandaj, també al nord-oest del país; i Ismaeil Mauludi, de 35 anys, que va morir també a mans de les forces de seguretat a la ciutat de Mahabad.

Segons aquesta mateixa ONG, els efectius del règim també van disparar deliberadament contra els manifestants en altres ciutats, com Kermanshah, Saqqez, Bukan, Marivan i Qorveh –totes situades a la zona del Kurdistan–, i dotzenes de persones van resultar ferides. Això, sens dubte, ha encès encara més les protestes, fins al punt que aquest dijous els manifestants han assaltat els edificis governamentals.

La mort de la jove Nika Shakarami també ha estat un altre detonant perquè, en aquest cas, els estudiants hagin tornat a sortir al carrer a manifestar-se. La noia va morir deu dies després d'enviar un missatge a un amic en què l'advertia que estava sent perseguida per la policia. El seu cos va ser retingut inicialment per les autoritats i enterrat de forma secreta, cosa que va generar encara més dolor a la família. Fonts del règim van justificar que l'adolescent va caure des d'un edifici, una versió que la família no es creu. Es dona la circumstància que la noia, que vivia a Teheran, va filmar un vídeo setmanes enrere on se la veia cremant el vel islàmic i deixant al descobert els seus característics cabells negres, tenyits en part d'un cridaner color ros.

Per als estudiants, la Nika s'ha convertit en una altra heroïna nacional que ha mort per la seva causa. "Et venjarem, estimada Nika", es podia llegir en una gran pancarta a la ciutat de Borujerd, al nord-oest de l'Iran. Missatges similars s'han repetit en altres localitats. La mort de la Nika se suma a la de molts altres manifestants des que van començar les protestes. Almenys 234 persones haurien perdut la vida, entre elles 29 menors d'edat, segons el càlcul de l'organització Iran Human Rights.

El president iranià es pronuncia

En aquest context, el president iranià, Ebrahim Raisi, s'ha pronunciat per fi aquest dijous, però no pas per parlar de la mort inexplicable de tants manifestants, sinó per referir-se al brutal atemptat que va tenir lloc dimecres en un santuari de la ciutat de Shiraz, al sud-oest del país, i que va ser reivindicat per l'Estat Islàmic. Hi van morir 15 persones, i quaranta més van resultar ferides. "La intenció de l'enemic és pertorbar el progrés del país, i els disturbis han aplanat el camí als actes de terrorisme", ha afirmat, atribuint a les protestes que l'Estat Islàmic pugui atemptar al país.

stats