Israel bombardeja el sud del Líban en resposta al líder d'Hezbollah
Nasrallah diu que les explosions dels dispositius mòbils són una "declaració de guerra" d'Israel
BeirutEls combats a la frontera entre Israel i el Líban s'han tornat a intensificar aquest dijous al vespre, després del discurs del cap de Hezbollah, Hassan Nasrallah. Les forces israelianes han respost les paraules de Nasrallah bombardejant intensament el sud del Líban durant la tarda i el vespre. Els avions israelians han llançat més de 50 bombardejos en diverses zones del sud i el sud-est del Líban, algunes allunyades de la frontera.
Els nous atacs arribaven desprésque el secretari general de Hezbollah, Hassan Nasrallah, afrontés aquest dijous un dels discursos més difícils que ha pronunciat des de l'inici dels enfrontaments a la frontera amb Israel, fa gairebé un any. Nasrallah s'ha dirigit a milers de libanesos, que l'han seguit a través de les pantalles de televisió, per defensar la posició de la seva organització, després d'haver patit un dels fracassos de seguretat més importants en la història del moviment xiïta libanès: les detonacions massives de buscapersones i altres dispositius de comunicació de Hezbollah, que han causat almenys 37 morts i més de 3.000 ferits. Nasrallah ha reconegut que han rebut "un cop dur i sever". Durant l'al·locució, diversos caces israelians han volat a baixa altura i han trencat la barrera del so, cosa que ha provocat dues fortes explosions sòniques.
Nasrallah ha afirmat que s'havien distribuït més de 4.000 buscapersones entre els membres de l'organització i ha assegurat que Israel ho sabia i que tenia la intenció de matar milers de persones en pocs minuts, cosa que suposa traspassar tots els "límits" i "línies vermelles": "Això és pur terrorisme [...]. Són crims de guerra o, almenys, una declaració de guerra". I ha afegit que Israel rebrà un càstig "dur i exemplar", sense donar més detalls de com ni quan serà.
En un missatge directe al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, l'ha advertit que si vol que els residents del nord d'Israel, desplaçats per la violència transfronterera, tornin a casa, "l'única solució és aturar l'agressió contra el poble de Gaza". Amb aquestes paraules, ha deixat entreveure una possible obertura cap a un acord polític.
Amb l'objectiu d'aixecar la moral de les seves forces després que, en dos dies, la milícia xiïta hagi perdut desenes de combatents i milers hagin quedat ferits, ha afirmat: “Els ferits mostren la seva força i el desig de tornar al camp de batalla una vegada recuperats. Aquesta és la resposta a l'enemic!"
El més remarcable és que Israel no ha hagut de disparar ni un sol míssil per aconseguir aquest resultat. L'operació d'intel·ligència sense precedents contra el sistema de comunicacions del grup xiïta libanès, que va fer esclatar milers de dispositius electrònics, marca un canvi en la dinàmica del conflicte, on el poder de l'estratègia supera la força militar. Aquest fet no només subratlla la vulnerabilitat de Hezbollah, sinó que també fa qüestionar a l'organització proiraniana el seu futur en un escenari cada cop més incert.
La situació ha posat Nasrallah sota una forta pressió. Al febrer, ell mateix havia ordenat als seus combatents "trencar, enterrar o tancar els telèfons mòbils en capses segellades", alertant que aquests dispositius eren "més perillosos que els espies israelians". La mesura buscava evitar el seguiment i la vigilància de la ubicació de les seves forces per part de la intel·ligència israeliana. Per esquivar aquesta amenaça, Nasrallah va decidir que els seus combatents recorreguessin a dispositius de baixa tecnologia per comunicar-se. L'operació de compra dels nous equips de comunicació va ser una trampa: l'empresa BAC Consulting, que va vendre a Hezbollah un lot de 5.000 buscapersones, no era sinó una tapadora del Mossad, segons una investigació del New York Times.
Una investigació preliminar de les autoritats libaneses ha conclòs que Israel va implantar explosius als aparells abans que entressin al país. Així ho ha comunicat la missió del Líban a l’ONU en una carta, abans que se celebri aquest divendres una reunió del Consell de Seguretat.
Hezbollah avalua la resposta
Ara la responsabilitat recau en el lideratge de Nasrallah, després de l'operació de sabotatge que ha aconseguit desmantellar el sistema de comunicació de Hezbollah i ha deixat l'organització exposada com mai abans.
Després de gairebé un any d'intercanvi de foc a la frontera, el moviment xiïta aliat de l'Iran s'enfronta al dilema d'optar per una resposta exemplar, que podria conduir a una guerra total, o veure com la seva capacitat de dissuasió s'ensorra davant l'enemic. Fins ara Hezbollah no ha buscat una confrontació directa amb Israel i ha limitat la seva resposta a atacs amb coets i míssils guiats contra posicions militars al nord d'Israel, per mantenir l'equilibri de forces i evitar arrossegar el Líban a una tercera guerra amb Israel. Tot i la seva enorme capacitat militar, amb un dels arsenals d'armes més potents de la regió, no ha volgut fer servir, de moment, les seves armes més potents i sofisticades per evitar una escalada.
Però Israel està empenyent des de la frontera nord, traslladant tropes d'assalt i equips de paracaigudistes des de Gaza, en preparació d'una invasió terrestre del sud del Líban. Els missatges d'Israel són clars: “Hem entrat en una nova fase amb el focus de la guerra a la frontera nord”, va dir dimecres el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant.
I en un comunicat publicat pocs minuts abans que comencés el discurs de Nasrallah, l'exèrcit israelià ha informat que estava bombardejant "objectius" de Hezbollah al Líban i ha acusat la milícia d'haver convertit el sud del país en una zona de combat. En un altre comunicat, l'exèrcit afirmava que el cap de l'estat major, el tinent general Herzi Halevi, acabava d'aprovar "els plans per al nord" d'Israel, és a dir, a la frontera amb el Líban.
El nou bombardeig israelià d'aquest dijous al vespre arribava hores després que Hezbollah ataqués, per primera vegada en dos dies de caos total, amb coets i drons suïcides posicions militars al nord d'Israel, que han matat dos soldats israelians.