El líder de Hezbol·lah evita declarar la guerra però adverteix a Israel que "totes les opcions estan obertes"

Nasral·lah amenaça amb la regionalització del conflicte, després de la mort de 60 dels seus milicians en les escaramusses a la frontera

Els partidaris d'Hezbollah segueixen el discurs del líder d'Hezbollah Hassan Nasrallah en una pantalla d'un suburbi del sud de Beirut, Líban, 3 de novembre de 2023.
03/11/2023
4 min

BeirutEls barris xiïtes del sud de Beirut, feu de la milícia Hezbol·lah, aliada de l'Iran, s'han engalanat aquest divendres amb banderes grogues, de la Resistència Islàmica libanesa, i de pòsters de màrtirs caiguts en els enfrontaments amb les forces israelianes al sud del Líban. A les fotografies dels combatents de la milícia xiïta libanesa morts des del 7 d'octubre en les escaramusses a la frontera nord d'Israel, que ja són una seixantena, hi diu en àrab “Màrtirs en el camí a Jerusalem”. Al barri de Dahieh, Hezbol·lah ha desplegat tota la seva maquinària mediàtica per a l'esperat i temut gran esdeveniment. El secretari general del Partit de Déu, Hassan Nasral·lah, trencava el silenci després de gairebé un mes de guerra a Gaza i, dues hores abans de l'inici del discurs, ja no quedava ni una cadira lliure a la plaça d'Al-Ashura. Davant la gran afluència de públic, l'organització va haver de posar pantalles addicionals als carrers limítrofs. Hezbol·lah ha tornat a exhibir el seu múscul de “poder de carrer”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A les tres de la tarda, hora local, es van encendre les pantalles instal·lades al barri de Dahieh i als feus xiïtes del sud del Líban. Més d'una hora i mitja de discurs televisat que va anar acompanyat de ràfegues de trets a l'aire i aplaudiments. Però, alhora, en altres parts de la ciutat els carrers eren buits, cosa que reflecteix els sentiments de preocupació i por d'altres milers de libanesos que no fan costat al moviment de resistència libanès i no volen que el seu país acabi sent arrossegat a una nova guerra amb Israel. El precedent del 2006 és a la memòria i al Líban pocs desitgen una nova confrontació: és un estat fallit, amb una greu crisi econòmica i un sistema polític esfondrat.

Nasral·lah va concloure el seu discurs amb una clara advertència que “totes les opcions estan obertes, entre les quals hi ha una guerra total contra Israel”, però no la va declarar. El líder del Partit de Déu va destacar que aquesta guerra contra Israel és la més important des de la del 48, el primer conflicte que va enfrontar l'estat d'Israel amb els seus veïns àrabs i que va acabar amb un èxode massiu de palestins que van haver de deixar la seva terra. Així mateix, Nasral·lah va puntualitzar que “el triomf de Gaza significa el triomf de Palestina i dels estats i pobles de la regió”, en referència a una regionalització del conflicte que enfrontaria anomenat eix de la resistència islàmica iraniana contra Israel i objectius nord-americans, que és el que més preocupa a Occident.

Front comú contra Israel

Hezbol·lah ha demostrat que no està sol a la batalla contra Israel al sud del Líban. Des de l'inici de l'operació inundació d'Al-Aqsa el 7 d'octubre, faccions palestines afins a Hamàs, com les brigades d'Al-Quds i Al-Qassam, s'hi han unit des de terra libanesa. També el braç armat del grup islamista sunnita dels Germans Musulmans, Jamaa Islamiya, ha estat atacant posicions militars israelianes a prop de la frontera. Tots aquests grups islamistes són políticament antagònics, ja que estem parlant de musulmans sunnites d'una banda i de xiïtes d'una altra, enemistats històricament. No obstant això, quan es parla de l'eix de la resistència antiisraeliana deixen de banda les seves diferències religioses per unir-se en un front comú. Però aquesta unitat és només militar, “no està garantit que la influència de Hezbol·lah consolidi aquesta influència després de la guerra, particularment entre les formacions sunnites, els seus principals rivals parlamentaris”, indica a l'ARA l'analista libanès Hanin Ghader.

La frontera s'escalfa

Les últimes hores abans de l'esperat discurs del líder de Hezbol·lah han estat les més violentes que s'han viscut al sud del Líban des que va començar el conflicte entre Israel i Hamàs fa gairebé un mes. Per primera vegada, la milícia ha mostrat a l'“enemic” que també té drons d'atac que van aconseguir impactar en un lloc militar a les granges ocupades de Sheba, als Alts del Golan. Les forces israelianes no han perdut la iniciativa i han bombardejat intensament tota la frontera. Hamàs no només ha aconseguit suport de Hezbol·lah per a la seva guerra contra Israel des del Líban, sinó que també s'han alineat al seu costat altres moviments islamistes regionals per crear una lliga regional contra els Estats Units i Israel. De fet, la resistència islàmica a l'Iraq va atacar dijous a la nit l'aeroport internacional d'Erbil, on hi ha les forces nord-americanes. I des del Iemen, els huthis han estat llançant míssils de creuer en suport a Hamàs en la guerra contra Israel.

Nasral·lah ha hagut de mesurar molt les seves paraules perquè no pot parlar públicament d'una guerra al Líban quan els atacs encara es concentren a la franja fronterera del sud del país. Però, per altra banda, té la responsabilitat de donar explicacions a les mares dels màrtirs i no els pot dir que els seus fills han mort en una guerra que encara no ha començat.

stats