Guerra al Pròxim Orient
Pròxim Orient20/12/2023

El líder de Hamàs arriba a Egipte per explorar les condicions d'una nova treva

El president d'Israel, Isaac Herzog, assegura que el seu país "està preparat per a una altra pausa humanitària"

LondresIsmail Haniyeh, el líder de l'organització islamista Hamàs, ha arribat aquest matí de dimecres al Caire, fet que fa suposar una intensificació dels contactes entre els diferents actors del conflicte per aconseguir, almenys, una nova aturada de les hostilitats a la franja de Gaza, com la que es va acordar el 23 de novembre. El viatge d'Haniyeh, que té el seu quarter general a Qatar, coincideix en el temps amb les declaracions del president d'Israel, Isaac Herzog, que aquest dimarts va afirmar que el seu país "està preparat per a una altra pausa humanitària i ajuda humanitària addicional per permetre l'alliberament dels ostatges". Es creu que encara en resten 129 en mans de Hamàs a Gaza.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Haniyeh encapçala una delegació "d'alt nivell" per reunir-se amb el cap dels serveis d'espionatge d'Egipte amb l'objectiu d'"aturar l'agressió i la guerra i preparar un acord per alliberar presoners", d'acord amb l'agència Reuters. Abans de viatjar a la capital egípcia, Haniyeh es va entrevistar a Doha amb els responsables d'Exteriors de l'Iran i Qatar.

Cargando
No hay anuncios

La pressió internacional per posar fi a la guerra o si més no establir una nova treva continua creixent a mesura que la situació humanitària s'agreuja encara més. Aquest dimecres a la tarda el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha tornat a ajornar per segona vegada consecutiva la votació d'una altra resolució per demanar un alto el foc després que aquest dimarts es tornés a suspendre la votació, inicialment prevista per dilluns.

L'últim esborrany de declaració parla de "suspensió" dels combats, en comptes de "cessament de les hostilitats", circumstància que podria evitar el veto dels Estats Units. Fins ara, i des de l'inici de la represàlia israeliana per l'atac de Hamàs del 7 d'octubre, el nombre de palestins morts a causa dels bombardejos s'eleva a 19.667, d'acord amb el ministeri de Salut de la Franja.

Cargando
No hay anuncios

Les condicions a Gaza són del tot insostenibles, amb manca d'aigua potable, menjar i tendes de campanya. La meitat dels habitants de la Franja passen gana i poden morir de fam, segons el Programa Mundial d'Aliments (PMA) de les Nacions Unides. La quantitat d'ajuda que entra a Gaza només satisfà una part de les necessitats, denuncia el PMA, que ha constatat que en els últims 70 dies només el 10 % dels aliments que necessita la població de Gaza ha entrat a l'enclavament palestí. Ja fa dues setmanes, el PMA va advertir que el 97% dels palestins al nord de Gaza i el 83% al sud pateixen un subministrament alimentari inadequat.

Cargando
No hay anuncios

La degradació de les condicions de vida, doncs, ha provocat l'accentuació de la crida a un nou alto el foc, també per part d'algunes cancelleries occidentals. Diumenge passat, els ministres d'Exteriors del Regne Unit, David Cameron, i d'Alemanya, Annalena Baerbock, van anar una mica més enllà del seu incondicional suport a Israel i van donar suport a un alto el foc. "El nostre objectiu no pot ser simplement acabar amb la lluita d'avui. Ha de ser una pau que duri dies, anys, generacions. Per tant, donem suport a un alto el foc, però només si és sostenible", argumentaven en un article conjunt publicat a la premsa dels dos països. La possibilitat d'una pau que "duri dies [i] generacions és remota". No en va, el ministre de defensa d'Israel, Youv Gallant, ha assegurat que l'ofensiva del seu país al sud de la Franja "s'allargarà mesos".