L'ONU denuncia atacs israelians contra posicions de les seves forces de pau al Líban

Massacre en una escola que acollia refugiats a Gaza: 28 morts i un centenar de ferits

Un jove palestí ferit és traslladat a l'Hospital dels Màrtirs d'Al-Aqsa, després de l'atac a una escola a Deir Al-Balah, al centre de la Franja de Gaza.
10/10/2024
3 min

BarcelonaLes crides de la comunitat internacional perquè Israel accepti un acord d'alto el foc s'han demostrat inútils per aturar el comptador de morts, no només en el territori palestí, sinó també al Líban, on l'ofensiva israeliana contra Hezbollah ha deixat ja més de 2.000 víctimes mortals. En aquest segon front de la guerra, els últims atacs israelians no només han atacat milicians i civils, sinó que també han colpejat almenys tres posicions de les forces de pau de l'ONU. Segons han denunciat aquest dijous les Nacions Unides en un comunicat, un dels atacs ha tingut lloc al quarter general de la missió de pau, ubicada a la ciutat de Naqoura (sud), i dos soldats han quedat ferits.

Un tanc de l'exèrcit hauria disparat directament contra la seva torre de vigilància, segons la Força Interina de les Nacions Unides al Líban (FINUL). "Les ferides, afortunadament, aquesta vegada no són greus, però [els soldats] continuen a l'hospital", s'afegeix al comunicat, on no es detalla la nacionalitat dels soldats. En aquesta base hi treballa personal d'Itàlia, que té destinats 1.200 efectius al Líban, i el ministre de Defensa d'aquest país, Guido Crosetto, ja ha convocat d'urgència l'ambaixador israelià per demanar-li explicacions. Cap dels dos ferits era un dels 670 soldats espanyols desplegats al país, segons informen fonts de Defensa a l'agència Efe.

En els últims dies, segons la missió de l'ONU, "el quarter general a Naqoura i posicions properes han estat atacats repetidament". L'entrada d'un búnquer on es refugiava personal internacional i on van quedar danyats diversos vehicles i càmeres de vigilància han estat alguns dels blancs "deliberats" de les forces israelianes. Segons informa Al-Jazeera, aquesta mateixa setmana la FINUL va rebutjar una sol·licitud de l'exèrcit israelià per desallotjar les bases prop de la frontera, on Tel-Aviv combat Hezbollah amb quatre divisions i més de 15.000 soldats. L'últim contingent, de 7.000 homes, va arribar dimarts al país, el mateix dia que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, amenaçava els libanesos amb "una guerra llarga semblant a la de Gaza".

Bombardeig contra un refugi a Gaza

A Gaza, l'exèrcit hebreu està en plena operació per terra i aire per buidar el nord de la Franja. Aquest dijous, les forces israelianes han atacat una escola que acollia desplaçats per la guerra a Deir al-Balah, al centre de la Franja, i ha matat almenys 28 palestins i n'ha ferit un centenar, la majoria dones i infants. La matança ha estat justificada per Tel-Aviv amb l'argument utilitzat en nombroses ocasions sense cap prova: que Hamàs utilitzava l'edifici com a centre d'operacions. Les autoritats gazatines ho han negat i han acusat Israel de ser plenament conscient que el centre acollia civils que fugien de les bombes en altres punts del territori palestí, sovint després de les successives ordres d'evacuació del mateix exèrcit.

Segons les forces israelianes, "abans de l'atac s'han pres nombroses mesures per mitigar el risc de danyar els civils, inclòs l'ús de municions precises, vigilància aèria i intel·ligència addicional". Les imatges de criatures ensangonades i els vídeos de ferits atesos a terra per falta d'espai a l'Hospital dels Màrtirs d'Al-Aqsa, però, qüestionen aquesta versió. Segons Al-Jazeera, a més, el bombardeig s'ha dut a terme sense cap avís previ a la població i les autoritats palestines han assegurat que ha tingut lloc en el moment de "més moviment" de civils per anar a buscar menjar.

Els familiars de les víctimes palestines plorant les seves morts, després de l'atac israelià sobre l'escola Rufaida, al sud de Gaza.

Hamàs ha emès un comunicat en el qual ha qualificat l'atac de nou "crim de guerra sionista amb cobertura nord-americana". L'organització islamista ha criticat les "operacions atroces" que en aquest últim any ha dut a terme l'exèrcit israelià contra la població civil, sigui en zones residencials o refugis, i ha demanat la intervenció de la comunitat internacional. La d'avui és l'enèsima matança d'Israel en escoles de Gaza, com també ha fet en diversos hospitals. Precisament aquest dijous, un nou informe de l'ONU conclou que els atacs contra el sistema sanitari de Gaza constitueixen "crims de guerra i crims contra la humanitat d'extermini".

La zona central de la Franja on ha tingut lloc l'atac d'aquest dijous, i concretament a l'anomenada zona humanitària entre Al-Mawasi i Deir al-Balah, és on l'exèrcit israelià està ordenant anar des de fa una setmana als palestins del nord de Gaza. Segons ha denunciat Metges Sense Fronteres (MSF), en aquesta àrea es concentren un milió de persones "en condicions inhumanes" i està assetjada igualment pels atacs israelians. El d'aquest dijous confirma, tal com alerten tant l'ONG com els palestins sobre el terreny, que no hi ha cap lloc segur Gaza. En els dos últims dies, almenys 55 persones han estat mortes en tota la Franja, on les víctimes mortals d'un any de guerra ja superen les 42.000.

stats