Protestes a l'Iran

L'Iran executa dos homes més per haver participat en les protestes contra el règim

Ja són quatre els manifestants penjats a la forca i un centenar més s'enfronten a la pena capital

BarcelonaEl macabre balanç de manifestants executats a l'Iran com a càstig per la seva oposició al règim islamista continua creixent. Aquest dissabte les autoritats iranianes han penjat dos homes que van ser condemnats a mort per suposadament haver matat un membre de la milícia paramilitar Bassij –una força de voluntaris sota el paraigua de la Guàrdia Revolucionària– en una manifestació el 3 de novembre a Karaj, a prop de Teheran. Amb ells, ja són quatre els manifestants que el règim iranià ha penjat a la forca per haver participat en les protestes que des del setembre es viuen al país, culpables de càrrecs com la "corrupció a la terra" i de ser "enemics de Déu", termes que comporten la pena de mort des que es va instaurar la Revolució Islàmica el 1979.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mohammad Mehdi Karami, de 22 anys, i Seyed Mohammad Hosseini, de 39, van ser arrestats el 5 de novembre i un mes més tard van ser condemnats a la pena capital, després d'una "farsa" de judici que va durar només una setmana, segons ha denunciat Amnistia Internacional. Tots dos van recórrer la sentència, però aquest dimarts la cort suprema de l'Iran va ratificar-la. Finalment, aquest dissabte al matí han estat executats com a "principals perpetradors" de la mort de Ruhollah Ajamian. La fiscalia va assegurar que el milicià, de 27 anys, va ser despullat i assassinat per un grup d'homes concentrats per fer un homenatge a un manifestant assassinat durant les protestes. Tres homes més han estat condemnats a mort pel mateix cas, mentre que onze han rebut penes de presó.

Cargando
No hay anuncios

Des que les protestes massives a l'Iran van esclatar a mitjans de setembre, després de la mort sota custòdia policial de la jove kurda Mahsa Amini per no dur el vel islàmic ben posat, una quinzena de persones han estat condemnades a la pena capital –la xifra balla segons la font–, incloent-hi els quatre que ja han estat executats. El mes passat les autoritats judicials iranianes van penjar Mohsen Shekari i Majidreza Rahnavard, tots dos de 23 anys. El primer va ser condemnat a mort per haver bloquejat un carrer durant les protestes i haver ferit un milicià bassij amb un ganivet, mentre que Rahnavard va ser acusat d'haver matat dos membres de les forces de seguretat.

Segons Amnistia Internacional, almenys 24 manifestants s'enfronten a la pena de mort, tot i que altres organitzacions de drets humans alerten que la xifra és molt més alta. L'ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo, assegura que almenys 100 iranians detinguts per haver participat en les protestes estan acusats de càrrecs que es castiguen amb la pena de mort.

Cargando
No hay anuncios

L'organització Human Rights Activists News Agency (HRANA) calcula que més de 19.000 persones han estat arrestades per participar en les mobilitzacions i que almenys 517 persones han mort en els enfrontaments entre manifestants i les forces policials i paramilitars que han reprimit les protestes. L'última xifra oficial de les autoritats iranianes, feta pública a finals de novembre, reconeixia 300 morts, inclosos membres de les forces de seguretat.

Lluny de relaxar la repressió, aquest dissabte el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, ha nomenat un nou cap de la Policia Nacional, el general Ahmad Reza Radan, conegut per la seva mà dura contra els manifestants que van sortir al carrer en una onada de protestes postelectorals el 2009. Radan, que va exercir com a cap adjunt de la policia entre el 2008 i 2014, és objecte de les sancions dels Estats Units i Europa des de fa 14 anys per les violacions dels drets humans.

Cargando
No hay anuncios

Acusacions de tortura

La família de Mohammad Mehdi Karami ha lamentat que no han pogut veure el jove abans que l'hagin penjat aquest dissabte. El noi s'havia declarat en vaga de fam després que li neguessin el dret d'escollir el seu propi advocat, segons el grup d'activistes 1500 Tasvir, un col·lectiu que des del novembre del 2018 denuncia des de l'anonimat la repressió.

Cargando
No hay anuncios

Grups d'activistes han denunciat confessions forçades i tortures reiterades entre els detinguts. L'advocat de Seyed Mohammad Hosseini, l'altre executat avui, va dir a Twitter el 18 de desembre que l'havia visitat a la presó i que li havia explicat la brutalitat dels guardes, amb cops fins a deixar-lo inconscient "mentre estava lligat de peus i mans i amb els ulls embenats". Va assegurar que el jove havia fet confessions "sota tortura, sense fonament legal".

Cargando
No hay anuncios

Segons la BBC, un altre dels condemnats a mort pel mateix cas, Hamid Ghare-Hasanlou, un metge de 53 anys, també hauria estat sotmès a tortures i maltractaments perquè confessés els càrrecs que se li imputen. Unes radiografies a què ha tingut accés la cadena de televisió mostren costelles trencades i una perforació al pulmó.