BarcelonaL'exèrcit israelià ha tornat a assaltar aquesta matinada l'Hospital Al-Shifa a la ciutat de Gaza, el principal complex mèdic de la Franja. Sota la cobertura d'un intens bombardeig aeri, tancs israelians han envoltat el recinte i han disparat contra diversos edificis, inclosa la zona de quiròfans, les urgències i l'entrada principal. Segons dades de l'exèrcit israelià, l'atac ha causat 20 morts i les autoritats palestines afirmen que hi ha hagut ferits -sense concretar-ne la xifra- i que un dels edificis del centre sanitari ha patit un greu incendi.
Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi
Unes 80 persones han estat detingudes, asseguren els militars israelians, que mantenen que ha estat una "operació de precisió" i que s'ha instruït els soldats per minimitzar l'impacte sobre la població civil. Entre els detinguts, que segons fonts palestines serien 150, hi ha Ismail Al-Ghoul, periodista de la cadena qatariana Al-Jazeera. El mitjà ha denunciat que Al-Ghoul es trobava dins de l'hospital quan els militars han entrat a la sala on era, l'han colpejat i l'han detingut. Els militars israelians també han destruït diverses unitats mòbils de premsa, que operaven des de l'hospital, un refugi també per als informadors en la guerra de Gaza.
Alguns metges de l'hospital denuncien que la violència de l'atac no els ha permès atendre les desenes de ferits que han quedat als passadissos. En atacs anteriors contra centres sanitaris, algunes víctimes van morir a posteriori degut a la impossibilitat de rebre tractament per part dels sanitaris.
Al complex s'hi refugiaven uns 30.000 desplaçats interns i hi ha imatges de llargues cues de persones fugint en plena nit. Totes les comunicacions amb l'equip mèdic dins el recinte s'han tallat i Tel-Aviv ha ordenat als civils que evacuïn el barri d'Al-Rimal, on és l'hospital. L'exèrcit israelià també ha atacat una escola de la zona on diverses famílies estaven refugiades, segons apunten alguns residents.
El portaveu militar israelià ha justificat l'operació assegurant en una roda de premsa que "alts oficials de Hamàs" eren al complex, segons la seva informació d'intel·ligència. L'exèrcit ha assegurat que entre els morts hi ha el cap d'operacions de seguretat interna de Hamàs, Faiq al-Mabhouh i ha difós un vídeo en què, suposadament, trobaven diners enviats per Hamàs en una de les caixes fortes de l'hospital.
El ministeri de Salut de Gaza ha dit en un comunicat que l'atac al complex és un exemple de "la confusió, el caos i la desesperació [dels dirigents israelians] per no haver aconseguit cap dels objectius de la invasió de Gaza, més enllà d'atacar civils indefensos". Fa cinc mesos que Israel va engegar la invasió de la Franja i l'últim balanç oficial és de 31.726 palestins morts i 73.792 ferits en les operacions militars israelianes des del 7 d'octubre.
Quart atac en cinc mesos
Hamàs ha reclamat a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Comitè Internacional de la Creu Roja que protegeixin "el que queda de les instal·lacions mèdiques a la Franja" i ha recordat que la destrucció deliberada dels hospitals és un crim de guerra.
La d'aquest dilluns és, de fet, la quarta operació militar massiva contra l'Hospital Al-Shifa en l'ofensiva desencadenada per l'atac de Hamàs del 7 d'octubre. Al novembre les tropes israelianes van assetjar l'hospital durant deu dies, van ordenar una impossible evacuació de ferits i malalts i van detenir bona part del personal mèdic, inclòs el seu director.
El secretari general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha alertat que la vida del personal sanitari, els pacients i els civils de l'hospital corre perill i que "els hospitals no han de ser un camp de batalla".
Sense acord per a una treva
Mentrestant, el gabinet de guerra d'Israel ha acordat enviar una delegació a Doha per a converses indirectes amb Hamàs, amb la mediació de Qatar, Egipte i els EUA, sobre una treva temporal a la franja de Gaza i un canvi d'ostatges per presos palestins. David Barnea, director del Mossad, els serveis d'intel·ligència israelians, encapçala la delegació, tot i que el primer ministre Benjamin Netanyahu i el ministre de Defensa Yoav Gallant tenen l'última paraula.
Els mediadors buscaven una treva de sis setmanes al Ramadà mentre que Hamàs va exigir un alto el foc permanent i la retirada de les tropes israelianes, però el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s'hi nega en rodó. Aquest cap de setmana fins i tot va donar llum verda al pla militar per a l'ofensiva terrestre a Rafah, a l'extrem meridional de la Franja, on s'amunteguen 1,4 milions de desplaçats palestins. Segons informa la premsa israeliana citant fonts oficials anònimes, Barnea oferirà una treva de sis setmanes a canvi de l'alliberament de 40 ostatges retinguts a Gaza i preveuen que aquesta fase de les negociacions s'allargui almenys dues setmanes per les dificultats de comunicació amb la direcció de Hamàs que continua dins la Franja.
La fam amenaça tots els habitants de Gaza
El 95% de la població de Gaza presenta un nivell alt d’inseguretat alimentària i tota la població de la Franja estarà en la mateixa situació si no s’actua de manera immediata. Són les conclusions d’un nou informe de la Classificació Integrada de Fases de seguretat alimentària (CIF), l’organisme reconegut internacionalment per avaluar la gravetat d’aquesta mena de crisis.
L’informe alerta, sobretot, de la situació al nord de Gaza, la zona més perjudicada pel bloqueig israelià a l’entrada d’ajuda humanitària i on prop del 30% dels nadons d’entre 6 i 23 mesos presenten malnutrició severa. La CIF avisa, a més, que si finalment es dona un atac terrestre sobre Rafah més de la meitat de la població de l’enclavament (1,1 milions de persones) s’enfrontarà a una situació alimentària “catastròfica”-la pitjor situació possible segons la classificació de l’organisme- d’aquí al juliol.
Davant de l’informe, el líder de la diplomàcia europea Josep Borrell ha recriminat a Israel “fer servir la fam com una arma de guerra” en una conferència a Brussel·les. El ministre d’Exteriors israelià, Israel Katz, en resposta a Borrell, ha dit que “Israel permet l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza per terra, mar i aire” i li ha reclamat que “reconegui el dret d’Israel a l’autodefensa contra Hamàs”.