L'assassinat de sis ostatges desferma una greu crisi a Israel

Protestes massives arreu del país contra Netanyahu i convocatòria d'una vaga general per a aquest dilluns

Milers de persones concentrades a Tel-Aviv per reclamar a Netanyahu la sigantura immediata d'un acord per l'alto el foc i el retorn dels ostatges
ARA
02/09/2024
3 min

BarcelonaL'anunci de l'exèrcit israelià que la matinada de diumenge havia recuperat els cossos sense vida de sis ostatges en un túnel a Rafah, a la frontera sud de la franja de Gaza, ha desfermat una greu crisi a Israel. El país pateix una nova onada de protestes, les més nombroses, i s'encamina cap a una vaga general per exigir al primer ministre, Benjamin Netanyahu, que tanqui un acord per un alto el foc que permeti el retorn dels ostatges. Tot i la pressió, que també li arriba des del seu mateix govern, Netanyahu continua tancat en banda. "Qui assassina ostatges no vol un acord", ha assegurat Netanyahu, que assegura que està disposat, ell sí, a arribar a un acord que faci tornar tots els segrestats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els cossos que s'han trobat aquesta matinada, que van ser segrestats per Hamàs el 7 d'octubre passat, han estat identificats com Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Aleksandr Lobanov, Almog Sarusi, Ori Danino i Hersh Goldberg-Polin, que tenia doble nacionalitat israeliana i estatunidenca. Segons el portaveu israelià militar Daniel Hagari, Hamàs hauria assassinat els ostatges "poc abans" que les forces israelianes els trobessin. El túnel on eren les víctimes està a molt poca distància, menys d'un quilòmetre, d'on aquest dimarts l'exèrcit va alliberar Kaid Farhan Elkadi, un ostatge beduí que també estava segrestat des del 7 d'octubre. Dels 250 ostatges que Hamàs va segrestar, en queden 97 a la Franja, i 33 d'aquests se sap que han mort.

Milers d'israelians han sortit als carrers de Tel-Aviv i Jerusalem a exigir a Netanyahu que tanqui un acord per un alto el foc a Gaza que permeti el retorn de la resta d'ostatges. "Sis dels nostres germans han tornat en bosses per a cadàvers! Tanqueu l'acord ara!", han clamat els manifestants. Les concentracions han rebut suport especialment de les associacions de familiars d'ostatges, que denuncien que "fa més de dos mesos que hi ha un acord sobre la taula" i que, si no fos pels "retards, el sabotatge i les excuses", els ostatges que s'han trobat aquest diumenge "encara serien vius".

També han assistit a les protestes els principals líders de l'oposició política israeliana, com l'ex primer ministre Yair Lapid, que ha demanat la convocatòria del Parlament israelià aquest dilluns per forçar Netanyahu a signar un acord. "El poble d'Israel ha sortit en massa per dir al Gabinet de la Mort [el govern de Netanyahu]: els volem vius, a casa. No poden continuar morint allà", ha assegurat Lapid en una piulada.

Precisament Lapid és un dels impulsors de la vaga general convocada aquest dilluns per Histradut, l'organització intersindical més gran d'Israel. El seu líder, Arnon Bar-David, ha criticat durament Netanyahu: "estem rebent bosses de cadàvers en lloc d'un acord. He arribat a la conclusió que només la nostra intervenció podrà moure qui necessita ser mogut", ha assegurat Bar-David, que creu que el govern encara no ha signat cap alto el foc per "consideracions polítiques". "Hamàs no és l'únic responsable", ha conclòs. La vaga afectarà comerços, escoles i també l'aeroport internacional Ben Gurion de Tel-Aviv.

El ministre de finances israelià, l'ultradretà Bezalel Smotrich, ha demanat aquesta nit al fiscal general d'Israel que presenti una demanda per bloquejar una vaga general que, segons el ministre colon ultradretà, no té cap base legal i "només busca influir indegudament en decisions importants d'alguns polítics en matèria de seguretat nacional". Smotrich forma part dels ministres ultres, juntament amb el titular de Seguretat Nacional Itamar Ben-Gvir, que han donat suport a la posició de Netanyahu. En una piulada, Smotrich ha rebutjat qualsevol "acord de rendició" i ha afirmat que "l'exèrcit hauria d'avançar dos quilòmetres terra endins des de la frontera actual i assolar-ho tot al seu pas". "Aquest és un territori que mai tornarà a mans dels habitants de Gaza", ha etzibat.

Les veus que clamen perquè Netanyahu replantegi les negociacions i tanqui un acord per l'alto el foc s'han multiplicat, també, en el seu govern de coalició. El ministre de defensa israelià, Yoav Gallant, ha fet una piulada en què demana "revocar la decisió presa dijous", és a dir, que Israel renunciï a mantenir presència militar al corredor Philadephia, a la frontera de Gaza amb Egipte, un dels punts que Netanyahu exigeix per un eventual acord. "Ja és massa tard per als ostatges assassinats a sang freda", ha lamentat Gallant. També s'ha pronunciat l'antic ministre de Defensa, Benny Gantz, que ha esperonat "el poble d'Israel a derrocar el govern"

stats