Al-Jazira denuncia Israel davant la Cort Penal Internacional per l'assassinat de la seva periodista
La cadena assegura que té proves que demostren que l'exèrcit va atacar directament Shireen Abu Akleh, com a part d'un patró generalitzat
BarcelonaLa cadena de televisió qatariana Al-Jazira ha denunciat l'exèrcit israelià davant la Cort Penal Internacional (CPI) per l'assassinat de la seva periodista Shireen Abu Akleh, de 51 anys, l'11 de maig. La cadena assegura que ha presentat "noves proves i imatges de vídeo que mostren clarament com les forces d'ocupació israelianes van disparar directament contra Shireen Abu Alkeh i els seus companys".
La veterana periodista palestina va morir d'un tret a la cara quan cobria una incursió de l'exèrcit israelià al camp de refugiats de Jenin, al nord de Cisjordània. El grup de periodistes, clarament identificat, va ser tirotejat repetidament i els trets van impedir també que la resta de companys s'acostessin als ferits per ajudar-los. L'assassinat de la periodista, molt coneguda entre la població palestina, va generar les manifestacions més grans que es recorden a Cisjordània en l'última dècada.
"L'afirmació de les autoritats israelianes segons la qual Shireen va morir per error en un intercanvi de trets no té cap fonament", assegura Al-Jazira. L'exèrcit israelià va admetre al setembre que hi havia una "possibilitat elevada" que la periodista, de nacionalitat palestina i estatunidenca, hagués mort per una bala disparada per un soldat. Tanmateix, no s'ha obert cap procediment judicial i les investigacions estan classificades.
Testimonis presencials i gràfics
La cadena ha requerit formalment la Cort perquè investigui els fets, però el tribunal no té l'obligació d'obrir un procediment. La denúncia és el resultat de sis mesos d'investigacions amb el relat de testimonis presencials i totes les imatges disponibles. Al-Jazira ha explicat que la mort de la periodista palestina "s'inscriu en un context d'un atac més ampli contra Al-Jazira i contra tots els periodistes a Palestina", i ha recordat el bombardeig de la seva seu a Gaza, que compartia amb altres mitjans com AP, el maig del 2021. La fiscalia del tribunal "ha d'investigar un patró i identificar i processar els responsables de l'assassinat" de la periodista, ha dit l'advocat de la cadena, que considera que és atacada com a mitjà internacional al qual, "segons les proves, les autoritats israelianes volen silenciar".
El 2021 la CPI va establir que tenia jurisdicció sobre els territoris oficials palestins i diverses ONG palestines i internacionals i l'Autoritat Palestina hi han acudit per denunciar vulneracions del dret internacional per part de l'estat israelià. Justament aquestes organitzacions han estat il·legalitzades per les autoritats israelianes, cosa que s'ha interpretat com un intent de frenar les investigacions de la Cort.