Guerra al Pròxim Orient

Israel vol que una força especial internacional s'encarregui de reconstruir Gaza

Tel-Aviv diu que no pretén governar a l'enclavament palestí, però es reserva la "llibertat d'operació" per controlar la seguretat

BarcelonaPràcticament tres mesos després que comencés la guerra entre Israel i Hamàs a la franja de Gaza, Tel-Aviv ha presentat el primer document en què traça el seu pla per al "dia després". Un dels punts més nous és que Israel planteja que una força especial internacional es faci càrrec de la reconstrucció de la Franja, on més del 60% dels habitatges estan destruïts, segons l'últim informe de l'ONU.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta força multinacional estaria "liderada pels Estats Units, en col·laboració amb socis europeus i regionals", i tindria la responsabilitat de rehabilitar la franja de Gaza. Pel que fa al paper d'Israel, indica que "proveirà informació per guiar les operacions civils", però que no té intenció de controlar políticament l'enclavament. "Els residents de Gaza són palestins i, per tant, seran organismes palestins els que governaran", ha dit. Això sí, "amb la condició que no hi hagi accions hostils o amenaces contra Israel". El document del ministeri de Defensa no especifica quin tipus d'organisme, a parer seu, hauria de controlar Gaza, però fa referència a "comitès civils" ja existents al territori i a "actors locals no hostils".

Cargando
No hay anuncios

"Israel es reserva la llibertat d'acció operativa a la franja de Gaza", assenyala el document, que subratlla que es prendran les mesures necessàries per garantir que aquest territori no suposi cap perill per a l'estat hebreu. Això passa, en primer lloc, perquè Hamàs no tingui cap mena de poder. Israel també mantindrà les "inspeccions" de mercaderies que entrin a l'enclavament. Ja abans de la guerra, Tel-Aviv controlava i restringia l'entrada de productes bàsics per als gazatins. El text també destaca Egipte com un "actor principal" amb qui Israel manté el diàleg, tot i que no especifica quin rol hauria de tenir.

El ministeri de Defensa també ha resumit la pròxima fase de la guerra a Gaza: "A la regió nord, farem la transició cap a una nova estratègia de combat", i apunta que les operacions en aquesta zona inclouran batudes, la demolició de túnels, bombardejos aeris i terrestres, i operacions de les forces especials. Al sud, on es concentra la gran majoria de la població, l'estratègia militar es mantindrà com fins ara, és a dir, amb atacs generalitzats per intentar eliminar els líders de Hamàs. "Continuarà tant de temps com es consideri necessari", assegura el ministeri.

Cargando
No hay anuncios

Reunió tensa

El gabinet de crisi d'Israel es va reunir aquest dijous a la nit per estudiar el document, que hores abans havia presentat el ministre de Defensa, Yoav Gallant. Segons mitjans israelians, la reunió s'ha allargat fins a la matinada i ha acabat de manera abrupta quan s'ha posat sobre la taula una investigació sobre la conducta i suposats errors d'alguns militars en relació a l'atac de Hamàs del 7 d'octubre.

Cargando
No hay anuncios

Segons el diari Haaretz, alguns ministres, com el de Seguretat Nacional, l'extremista Itamar Ben-Gvir, s'han encarat amb el cap de les Forces de Defensa, Herzi Halevi, a qui han retret que s'estigui plantejant obrir una investigació mentre continua la guerra. Segons la mateixa font, Ben-Gvir i el ministre de Finances, el també ultra Bezalel Smotrich, han criticat els noms que s'han proposat per liderar la comissió d'investigació, entre els quals hi ha Shaul Mofaz, exministre de Defensa i excap de l'estat major de l'exèrcit.