Israel va utilitzar armament pesant contra població civil a Gaza

Un informe de l'ONU denuncia que l'exèrcit pot haver comès crims contra la humanitat

Cinto Mora i Abelaira
2 min
Bombardeig sobre Gaza

BarcelonaUn informe de l'Oficina de Drets Humans de l'ONU publicat aquest dimecres assegura que les forces de defensa d'Israel (FDI) han fet ús d'armament pesant contra població civil en l'ofensiva a Gaza. Aquests atacs podrien constituir crims contra la humanitat, segons l'informe. El document ha analitzat sis atacs israelians entre el 9 d'octubre i el 2 de desembre de 2023 en què es van utilitzar bombes GBU-31, de 900 kg, GBU-32, de 450 kg, i GBU-39, d'uns 100 kg, contra una escola, edificis residencials, un mercat i camps de refugiats. Aquests bombardejos van provocar 218 morts, com a mínim, i la destrucció generalitzada d'infraestructura civil. Segons l'informe, l'exèrcit d'Israel pot haver violat repetidament els principis fonamentals de les lleis de la guerra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest tipus de bombes s'utilitzen principalment per penetrar a través de diversos pisos de formigó i poden col·lapsar completament grans estructures. Tenint en compte l'elevada densitat de població que hi havia a les zones cap a les quals s'orientaven els atacs, l'ús d'una arma explosiva amb efectes d'àrea tan amplis és molt probable que equivalgui a un atac indiscriminat prohibit, tal com detalla l'informe.

L'ONU afirma que en un dels sis bombardejos, al barri d'Ash Shujaiyeh, a la ciutat de Gaza, l'atac va causar destrucció en una àrea aproximada de 130 metres, va destruir 15 edificis i en va malmetre almenys 14 més. L'extensió dels efectes i els cràters visibles mitjançant proves visuals i imatges de satèl·lit indiquen que es van utilitzar aproximadament nou bombes GBU-31, de 900 kg cadascuna. Aquest únic atac va provocar la mort d'almenys 60 persones.

“L'exigència de seleccionar mitjans i mètodes de guerra que evitin o, com a mínim, minimitzin en tota mesura els danys civils sembla que s'ha violat constantment en la campanya de bombardeig d'Israel”, ha assegurat l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Volker Türk. En aquesta línia, l'informe detalla que els objectius il·legals, quan es cometen com a part d'un atac generalitzat o sistèmic contra població civil, també poden implicar la comissió de crims contra la humanitat.

En tres dels atacs, les forces de defensa d'Israel (FDI) van afirmar que havien tingut com a objectiu individus relacionats amb els atacs a Israel els dies 7 i 8 d'octubre del 2023. Tanmateix, tal com estableix l'informe, la mera presència d'un comandant, o fins i tot de diversos combatents, o de diversos objectius militars en una zona no converteix tot un barri en un objectiu militar, ja que això vulneraria el principi de proporcionalitat i la prohibició d'atacs indiscriminats.

Tot i que l'informe se centra en Israel, també destaca que els grups armats palestins han continuat disparant projectils indiscriminats cap a Israel, cosa incompatible amb les seves obligacions en virtut del dret internacional humanitari.

stats