Soldats israelians lliguen un palestí ferit al capó del seu vehicle en una incursió a Jenín

L'exèrcit mata més de 150 palestins en una de les jornades més sagnants de les últimes setmanes a Gaza

ARA
3 min
Una captura del vídeo en què es veu el palestí ferit lligat al capó d'un vehicle militar israelià en una incursió a Jenín.

BarcelonaMentre Israel continua la seva indiscriminada campanya de bombarejos a la Franja de Gaz,a també intensifica els atacs a Cisjordània, l'altre territori ocupat palestí. Un nen de 12 anys ha mort aquest dissabte per les ferides de bales que li van disparar soldats israelians a la ciutat d'El Bireh, prop de Ramal·lah, segons va comunicar l'Autoritat Palestina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'exèrcit va protagonitzar a més una incursió al camp de refugiats de Jenin, on van lligar un palestí ferit al capó d'un dels vehicles militars per fer-lo servir d'escut humà. Després que les imatges es difonguessin a les xarxes socials, els militars van assegurar que portaven l'home a una ambulància i no tenien espai dins dels vehicles, però van admetre que havia estat una violació del procediment i que s'investigaria com a tal.

Tota Gaza sota foc

L'exèrcit israelià ha llançat aquest dissabte una onada indiscriminada d'atacs sobre tota la franja de Gaza, en una de les jornades més letals de les últimes setmanes. S'han identificat almenys 25 morts al camp de refugiats d'Al-Mawasi, al sud, on els militars havien ordenat a la població buscar refugi quan va començar la invasió de Rafah, fa gairebé dos mesos. En el bombardeig del camp de Shati i el barri de Tufah, a la ciutat de Gaza, han matat almenys 42 persones, segons les autoritats locals. En les últimes 24 hores Israel ha matat almenys 150 palestins a Gaza i n'ha ferit 169, segons el balanç oficial, el més elevat des del 8 de juny, quan Israel va matar almenys 274 palestins al camp de Nusseirat, en una operació per alliberar quatre ostatges. El nombre de morts augmentarà perquè les zones atacades són barris civils densament poblats i els equips de rescat no poden treballar per treure els supervivents de les runes per manca de maquinària i de combustible i perquè els atacs no s'aturen.

L'últim balanç és de més de 37.500 palestins morts i 85.900 ferits des de l'inici de l'operació militar a Gaza en resposta als atacs del 7 d'octubre, als quals s'han d'afegir uns 15.000 desapareguts. I aquestes dades no inclouen els morts per desnutrició, deshidratació o malalties a conseqüència del bloqueig de l'ajuda humanitària que han imposat les autoritats israelianes, en un ús clar de la fam com a arma de guerra.

Un home porta dues víctimes dels atacs israelians a Gaza.

Després que s'evidenciessin les discrepàncies entre el govern de Benjamin Netanyahu i la cúpula militar, que ha advertit que l'objectiu d'erradicar Hamàs no és realista sense un pla polític, l'exèrcit endureix la massacre en zones que abans havia donat per controlades, al nord i el centre de Gaza, mentre avança en la invasió de Rafah, al sud. Israel afirma, sense aportar proves, que està atacant "infraestructura militar" de Hamàs.

Divendres un doble atac israelià que va matar 25 persones va afectar la base del Comitè Internacional de la Creu Roja al camp d'Al-Mawasi, que estava clarament identificada i la localització de la qual s'havia compartit amb les autoritats israelianes. El Comitè Internacional i el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, van condemnar l'atac. L'exèrcit va dir que investigarà l'incident.

Al-Mawasi és una zona molt petita on més de 100.000 palestins s'han desplaçat per enèsima vegada des que va començar l'assalt a Rafah, seguint les ordres militars d'evacuació. És la base d'operacions de les poques organitzacions humanitàries que continuen treballant a la Franja, que han instal·lat hospitals de campanya davant la sistemàtica destrucció de tota la infraestructura sanitària de la Franja.

Després de gairebé nou mesos de guerra, les tropes israelianes avancen sobre dos objectius: Rafah, al sud, on segons els testimonis locals els tancs s'han endinsat ja dins el nucli urbà, i la zona de Deir al-Balah, al centre de la Franja.

stats