Israel ja lluita a tota la Franja i intensifica els atacs al sud de Gaza
Els palestins de Gaza, molts refugiats al sud, s'estan quedant sense llocs per amagar-se de les bombes de Tel-Aviv
BarcelonaEls palestins de Gaza s'estan quedant sense llocs per amagar-se de les bombes.
Els atacs israelians han colpejat especialment la zona del sud de la Franja, enmig d'una crida urgent a l'evacuació d'una part de Khan Yunis, la principal ciutat del sud de l'enclavament. Israel acusa els líders de Hamàs d'amagar-se en aquesta localitat, que acull des de fa dies centenars de milers de refugiats que van fugir del nord de la Franja seguint també les ordres d'evacuació israelianes. Però a mesura que la població fuig cap al sud, es troba que les bombes també cauen a les zones on se'ls havia dit que anessin per estar segurs. Imatges satèl·lit mostren l’avenç de les tropes de Benjamin Netanyahu al sud.
Des que divendres al matí es va posar fi a una setmana d'alto el foc, Israel ja va advertir que estendria les seves operacions terrestres a "totes les àrees" de Gaza i aquest matí arrencava amb una crida de l'exèrcit israelià a evacuar vint indrets més d'arreu de la Franja. "L'operació terrestre a Khan Yunis és una realitat. Ja a pocs quilòmetres d'on som se senten els sons de batalla i ara parlem de batalles, metralles, tancs, no només de bombardejos aeris", explicava el membre de Metges Sense Fronteres (MSF) Nicholas Papachrysostomou, en un àudio enviat per l'organització, on alertava que "el nombre de morts i ferits s'ha disparat".
En especial, les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han ordenat evacuar part de Khan Yunis i demanen a la població que es desplaci més al sud, però alhora adverteixen que un tram de la carretera que va cap aquesta direcció tampoc és segur. L'exèrcit israelià ha publicat un mapa a les xarxes on una quarta part de la ciutat de Khan Yunis està marcada en groc com a territori que s'ha d'evacuar immediatament. Unes fletxes surten cap al sud, on hi ha el pas de Rafah, i cap a l'oest, on hi ha la costa, per indicar les zones cap on s'hauria de dirigir la població civil.
Desesperats, molts habitants de Khan Yunis han empaquetat les seves pertinences i han posat rumb cap a Rafah, el pas fronterer amb Egipte, molts d'ells a peu, explicava Reuters. Però justament a Rafah, on es dirigien, les bombes israelianes han deixat aquest matí també una dotzena de morts, entre els quals algunes criatures. "La gent demana consell sobre on trobar seguretat. No tenim res a dir-los", ha explicat a les xarxes el cap de l'agència de les Nacions Unides a Gaza (UNWRA), Thomas White.
Papachrysostomou també advertia que "la densitat poblacional del sud s'ha triplicat" amb les evacuacions, i les autoritats israelianes continuen enviant la població d'un lloc cap a l'altre constantment. Explicava també que el personal del ministeri de Salut de la Franja "està esgotat", que els hospitals de MSF acullen cada dia més refugiats d'altres zones de la Franja i que "un de cada cinc pacients que atenen té menys de 5 anys".
El nombre més gran de morts d'aquest dilluns s'ha registrat precisament a Khan Yunis i també a Deir al-Balah, un enclavament del centre de la Franja. Els hospitals rebien un flux constant de cadàvers i de ferits que no poden atendre. Els pocs hospitals que encara funcionen estan saturats, alguns acullen més de mil desplaçats que hi busquen refugi.
Això no obstant, Israel assegurava que no era cert que la població civil de Gaza no tingui on fugir. "No accepto que enlloc sigui segur", deia a la BBC Mark Regev, assessor del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Cal recordar, però, que la Franja continua completament bloquejada i totes les vies d'accés [tant de sortida de persones com d'entrada d'ajuda] continuen tancades.
Prop de 16.000 morts
L'última jornada ha deixat 349 morts i 750 ferits, i això ha elevat el balanç total de morts des del 7 d'octubre a 15.899 morts i 42.000 ferits, segons dades del ministeri de Salut de Gaza, en mans de Hamàs. El portaveu de Sanitat, Ashraf al-Qudra, ha destacat que el 70% de les víctimes són dones i criatures, i ha afegit que 283 membres del personal sanitari de Gaza han mort des de l'inici de la guerra. "Els equips mèdics no poden atendre un gran nombre de ferits amb cremades greus i amputacions com a resultat dels brutals bombardejos amb projectils destructius i incendiaris", deia Al-Qudra. "Tots els hospitals estan superpoblats per un nombre de ferits que ha excedit les capacitats", afegia.
La presidenta del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), Mirjana Spoljaric, ha arribat aquest dilluns a Gaza i, des d'allà, ha denunciat que "el patiment de la població civil és intolerable", ha apel·lat a protegir els civils d'acord amb la legalitat internacional i ha exigit que els ostatges encara captius a la Franja siguin alliberats. "Reitero la nostra crida urgent perquè es protegeixi els civils de conformitat amb les lleis de la guerra i perquè l'ajuda [humanitària] entri sense obstacles", ha insistit.
La Creu Roja va coordinar els intercanvis d'ostatges israelians per presoners palestins que es van produir diàriament durant els set dies de treva de la setmana passada. Del 24 de novembre a l'1 de desembre, els 105 ostatges israelians i estrangers van ser alliberats per Hamàs i es van lliurar a la Creu Roja, que en va coordinar la tornada a Israel a través d'Egipte. Encara queden almenys 122 persones captives amb vida a Gaza, i la presidenta del CICR demanava que es permeti a la seva organització "visitar-los de manera segura".