Els coets de Hezbollah arriben més endins d'Israel, que intensifica els atacs al Líban

Són els enfrontaments més intensos des de l'inici de la guerra de Gaza

3 min
Israel strikes southern Lebanon one day after 'targeted strike' in Beirut

BeirutHezbollah ha reivindicat diversos atacs aquesta matinada contra la regió israeliana de Haifa, a 45 kilòmetres de la frontera, el més lluny que ha arribat des del 8 d'octubre, quan va obrir un front per ajudar Hamàs en la guerra de Gaza. Aquest diumenge Israel ha intensificat els bombardejos al sud del Líban, i també a la vall de Bekaa, a l'est del país, que han matat almenys tres persones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El partit-milícia xiïta libanès ha dit que ha fet servir coets Fadi-1 i Fadi-2 de fabricació iraniana per atacar l'aeròdrom militar de Ramat David, al sud-est de Haifa. Es tracta d'armes més modernes que els coets Katiusha de l'època soviètica que Hezbollah té als seus arsenals. També han atacat una fàbrica militar de Rafael Advanced Defense Systems, situada la zona industrial del nord de Haifa, en el que asseguren que és una "primera resposta" als atacs contra els buscapersones i altres aparells de comunicació analògica que van matar dimarts i dimecres almenys 40 membres de l'organització i van deixar uns tres mil ferits. La milícia, però, encara no ha parlat de venjar la mort dels seus caps militars en el bombardeig israelià a Beirut de divendres. En una aparició inusual, Naim Qassem, número 2 de Hezbollah, ha advertit: "Les amenaces no ens aturaran, estem preparats per afrontar tots els escenaris militars", i ha parlat d'una nova fase del conflicte com una "revenja amb final obert".

Israel ha intensificat els bombardejos sobre el Líban i ha anunciat que els atacs en les pròximes hores seran més durs. Aquesta matinada s'han comptabilitzat tres morts, en una onada de bombardejos que les autoritats libaneses no poden quantificar per la seva magnitud. El primer ministre Benjamin Netanyahu ha dit en un videocomunicat que "emprendrà totes les accions necessàries per restablir la seguretat i fer retornar els desplaçats", unes 60.000 persones que des del 8 d'octubre han estat evacuades de la zona nord, pròxima a la frontera libanesa. I ha afegit: "Si Hezbollah no ha entès el missatge, us prometo que l'entendrà". El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha visitat el comandament militar del nord i ha proclamat que el bombardeig de Beirut va ser "rellevant, important i potent" i ha reiterat: "Tenim un objectiu [garantir el retorn segur de les comunitats del nord d'Israel a casa seva] i farem tot el que calgui per aconseguir-lo".

Al vespre el president israelià, Isaac Herzog, ha proclamat: "No volem la guerra, però no descansarem fins que tots els ciutadans d'Israel puguin tornar a casa seva amb seguretat. Les capacitats defensives i ofensives de l'estat d'Israel s'estan posant a prova i continuarem fins a aconseguir la seguretat total". Abans de l'atac contra els buscapersones, dimarts el gabinet de seguretat israelià va dir que ampliava els seus objectius de guerra per fer tornar a casa els 60.000 israelians que han hagut de fugir pels atacs de Hezbollah des del 8 d'octubre.

El president del parlament libanès, Nabih Berri, del partit xiïta moderat Amal, ha denunciat que Israel està fent servir "bombes incendiàries i de fòsfor" que destrueixen les "zones de conreu" amb l'objectiu de convertir el sud del Líban en "terra cremada inhabitable". "No volem la guerra i no deixarem arrossegar-nos-hi, però no podem permetre que Israel obligui el nostre poble a desplaçar-se".

Tot plegat és la continuació de l’atac al barri de Beirut que divendres va matar 51 persones i va deixar més de seixanta ferits, segons l'últim balanç de les autoritats libaneses d'aquest diumenge. Entre les víctimes del bombardeig, que va matar 12 milicians de Hezbollah, inclòs el cap de la seva unitat d’elit, Ibrahim Aqil, hi havia tres criatures menors de 10 anys i set dones.

Després de la reunió del Consell de Seguretat del país, el ministre de l’Interior en funcions, Bassam Maoulaoui, va qualificar dissabte l'escalada de “delicada i perillosa” i ha assegurat que l’exèrcit i les forces de seguretat estan en alerta. Diverses companyies aèries han cancel·lat els vols amb sortida i destinació a Beirut.

stats