Israel intensifica els bombardejos a Beirut i a Gaza

Després de l'atac amb drons de Hezbollah a la residència d'estiu de Netanyahu, l'exèrcit israelià s'acarnissa amb els suburbis de la capital libanesa

Bombardeig al sud de Beirut aquest dissabte 19 d'octubre.
19/10/2024
3 min

BeirutEn una nova escalada del conflicte entre Israel i Hezbollah, les forces israelianes han dut a terme aquest dissabte una sèrie d'intensos atacs aeris sobre els suburbis de Beirut, hores després que un dron llançat des del Líban impactés a la residència privada del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a Cesarea. Tot i que ni el mandatari ni la seva dona es trobaven a casa en el moment de l'atac, l'incident representa un punt d'inflexió en els tretze mesos d'enfrontaments, i demostra que Hezbollah ha incrementat la capacitat operativa i que el sistema antiaeri israelià té dificultats per interceptar drons explosius.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Netanyahu ha aparegut en un vídeo poc després de l'atac, vestit de manera casual amb ulleres de sol, en un intent de projectar calma. En el seu missatge, s'ha dirigit a l'Iran i a Hezbollah, advertint: "Res no ens pot dissuadir". Encara que Hezbollah no ha reivindicat directament l'atemptat, sí que ha confirmat que un dels seus drons ha impactat al centre d'Israel, cosa que reforça les recents declaracions del sotssecretari general del grup, Naim Qassem, que va advertir que els míssils de Hezbollah arribarien a Haifa i Tel-Aviv si Israel continuava atacant el Líban.

La resposta d'Israel no ha trigat gaire a arribar. Al migdia avions de combat israelians han sobrevolat Beirut a baixa altitud, trencant la barrera del so i provocant dues fortes explosions com a advertiment. Poc després han llançat una sèrie de bombardejos consecutius durant una hora als barris del sud de la capital, els més violents registrats fins ara en aquesta àrea.

Al mateix temps l'exèrcit israelià intensificava la seva campanya de bombardejos al nord i el centre de Gaza, en uns atacs que havien deixat aquest dissabte almenys trenta-tres morts en el camp de refugiats de Jabalia, al nord, i onze més en el camp de refugiats d'Al-Maghazi. Al sud de la Franja, avions israelians llançaven octavetes amb la imatge del líder mort de Hamàs, Yahya Sinwar, i el missatge: "Hamàs ja no governarà Gaza". La propaganda també feia un oferiment: "Qui abandoni les armes i entregui els ostatges podrà marxar i viure en pau".

Continua la destrucció al Líban

Hores abans del bombardeig israelià a Beirut, més d'un centenar de coets havien estat disparats des del sud del Líban cap al nord d'Israel, i han impactat a les localitats de Kiryat Shmona, Safed, Avivim i Acre. Aquests atacs han causat la mort d'un civil israelià i han deixat diversos ferits, després que un dels projectils impactés en un vehicle.

Al sud i est del Líban, els bombardejos israelians han continuat deixant un rastre de destrucció. Almenys una desena de persones hi han mort i diverses dotzenes han resultat ferides. El ministeri de Salut libanès ha confirmat que quatre persones, inclòs el president d'un municipi, han mort i tretze han resultat ferides a l'atac aeri contra Baaloul, a la regió de la Bekaa.

Un incident particularment tràgic ha tingut lloc quan un dron israelià ha atacat un vehicle a l'autopista entre Jounieh i Beirut, i ha matat dos civils. Un vídeo que circula a les xarxes socials mostra el moment en què, després del primer impacte, el conductor rescata la seva dona del cotxe. Mentre tots dos corren per posar-se fora de perill, un segon míssil els colpeja i els provoca la mort instantània.

Davant la intensificació dels atacs i l'augment de les víctimes civils, la comunitat internacional ha redoblat els esforços diplomàtics per frenar la violència. Des de l'inici de l'ofensiva israeliana, s'han comptabilitzat prop de 2.500 morts i un terç de la població libanesa ha estat desplaçada.

Intent d'intervenció internacional

En un intent per intervenir, líders occidentals, inclosos el president dels Estats Units, Joe Biden; el canceller alemany, Olaf Scholz; el president francès, Emmanuel Macron; i el primer ministre britànic, Keir Starmer, s'han reunit a Berlín per discutir una solució al conflicte. Durant la reunió, es va acordar enviar el mediador nord-americà Amos Hochstein a Beirut. Segons fonts locals, Hochstein presentarà una proposta per posar fi a la guerra i aconseguir un alto el foc entre Israel i Hezbollah. Tot i que no s'han revelat detalls sobre el contingut de la proposta, s'espera que el mediador arribi la setmana que ve per iniciar les converses.

A més de buscar una treva, Hochstein també intentarà intervenir en el complicat procés d'elecció presidencial al Líban, un altre tema crucial a l'estabilitat del país. Als esforços internacionals s'hi ha unit també la primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni, el primer cap d'Estat a viatjar al Líban des de la recent escalada de violència. Durant la visita d'aquest divendres, Meloni va reafirmar el compromís del seu país amb les forces de pau de l'ONU, que estan desplegades al sud del Líban. Meloni va qualificar d'"inacceptables" els recents atacs contra els Cascos Blaus, després que diversos incidents armats durant les operacions terrestres israelianes a la frontera deixessin cinc treballadors humanitaris ferits.

stats