BarcelonaDesprés de pràcticament set setmanes d'atacs incessants, aquest divendres hauria de ser el primer dia en què no caigui cap bomba ni cap coet a la franja de Gaza ni a Israel. Si els termes anunciats es compleixen, l'esperada "pausa humanitària" acordada per Israel i Hamàs començarà, finalment, a les 7 del matí d'aquest divendres, un dia més tard del previst inicialment. Suposarà un mínim alleujament per a la població de Gaza, tot i que pesa la determinació d'Israel de continuar la guerra un cop transcorregut aquest període de treva. I també donarà un respir a algunes famílies dels prop de 240 ostatges segrestats per Hamàs el 7 d'octubre. La treva, però, ha vingut precedida d'un dels dies de combats i bombardejos més intensos per part de l'exèrcit israelià, que ha aprofitat el marge extra de temps per continuar avançant al nord de l'enclavament.
Inscriu-te a la newsletter InternacionalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi
L'hora de l'inici de la pausa en els combats i els atacs l'ha avançada el ministeri d'Exteriors de Qatar –mediador en les negociacions de l'acord juntament amb Egipte i els Estats Units– i l'ha confirmat després Hamàs, que ha ressaltat que totes les operacions del seu grup i de l'exèrcit israelià s'aturaran durant aquesta breu pausa, que inicialment es preveu de quatre dies. Segons Qatar, els primers 13 ostatges –només dones i menors– seran alliberats a les 4 de la tarda, i a la mateixa hora començarà a fluir l'ajuda humanitària cap a la Franja. Hamàs ha detallat que cada dia entraran 200 camions amb ajuda humanitària i quatre amb combustible.
Segons ha indicat el portaveu qatarià, Majed Al-Ansari, el criteri per prioritzar els ostatges ha sigut "purament humanitari, centrat en posar fora de perill dones i nens de la manera més ràpida possible". L'oficina del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha informat en un comunicat que el govern ha rebut una "llista preliminar" amb els noms dels ostatges que seran alliberats en la primera tanda. "Els funcionaris designats verifiquen els detalls de la llista i estan en contacte amb totes les famílies", indica la nota. En total, es preveu que en aquests quatre dies de treva, Hamàs entregui 50 segrestats (entre 10 i 13 cada dia) a canvi de l'alliberament de 150 presos palestins que no hagin estat condemnats per delictes de sang. En aquest cas, la llista també inclou només dones i menors.
La pausa es podria allargar fins a un màxim de deu dies: un dia més per cada grup de 10 ostatges alliberats, segons Israel. Això permetria a Hamàs entregar fins a 150 ostatges i a Israel alliberar fins a 300 palestins detinguts. Mentre duri la pausa, Israel s'ha compromès a aturar el trànsit aeri al nord de la Franja durant sis hores cada dia i aturar-lo del tot al sud de l'enclavament, segons Hamàs. El grup islamista ha afegit que l'exèrcit israelià ha acordat no atacar ni detenir ningú a Gaza durant aquest temps i permetre el lliure moviment per la principal via d'evacuació de nord a sud.
El govern qatarià ha detallat que supervisarà l'alliberament d'ostatges i presos des d'una sala d'operacions a Doha, des d'on tindran línia de comunicació directa amb Israel, l'oficina política de Hamàs a Doha i el Comitè Internacional de la Creu Roja. Des d'aquí es garantirà que "l'entorn en què es produirà el trasllat dels ostatges sigui segur".
Els atacs s'intensifiquen
Aquest dijous, dia en què s'esperava que comencés la treva, s'ha convertit, en canvi, en un dels pitjors dies de bombardejos israelians a la franja de Gaza, segons mitjans locals. L'agència de notícies palestina Wafa ha afirmat que Israel ha intensificat els atacs a tot l'enclavament i que ha matat desenes de persones i n'ha ferit centenars. L'exèrcit israelià ha afirmat que ha colpejat més de 300 "instal·lacions de Hamàs" a la Franja en les últimes 24 hores i els combats s'han accentuat al voltant del camp de refugiats de Jabalia, al nord, que està "totalment envoltat", segons un portaveu militar. Les forces hebrees han anunciat que han identificat quatre accessos a túnels utilitzats per Hamàs en aquesta zona. El bombardeig a una escola de les Nacions Unides a aquest camp ha provocat la mort d'una trentena de persones, segons ha informat el ministeri de Salut de l'enclavament.
Els atacs han continuat a altres ciutats del nord de la Franja, però també s'han produït bombardejos al sud, com a Khan Yunis, on han mort almenys 15 persones segons mitjans palestins, i a Rafah, on les imatges difoses per mitjans com Reuters mostren un gran cràter en una zona aparentment residencial.
El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha insistit que la guerra no s'ha acabat. "S'esperen almenys dos mesos més de combats", ha dit durant una visita a una unitat d'operacions especials de la marina, on ha qualificat la treva d'un "breu respir". "Quan s'acabi, els combats continuaran intensament, i pressionarem per retornar més ostatges", ha afirmat. En 48 dies de guerra, ja s'han comptabilitzat més de 14.500 morts a la Franja, segons les autoritats palestines, i s'estima que hi ha gairebé 7.000 desapareguts.
L'exèrcit israelià deté el director de l'Hospital Al-Shifa per interrogar-lo sobre les activitats de Hamàs al centre
L'exèrcit israelià ha anunciat aquest dijous que ha detingut el director de l'Hospital Al-Shifa de Gaza, Mohamed Abu Salmeya, per interrogar-lo sobre les "activitats terroristes" de Hamàs al centre mèdic, que les tropes hebrees van ocupar i assetjar la setmana passada. Les forces israelianes van fer una incursió a l'hospital amb l'argument que sota l'hospital hi havia túnels de Hamàs que havien servit de refugi als combatents islamistes i que fins i tot hi havien tingut ostatges, segons la versió d'Israel.
Aquest dimecres l'exèrcit va permetre l'entrada a l'hospital d'alguns periodistes internacionals per mostrar-los un túnel que havien trobat sota un dels edificis de l'hospital, en un intent de corroborar la seva versió, ja que al nord de la franja de Gaza no hi queda cap periodista. "El director de l'Hospital Al-Shifa ha estat detingut i transferit per ser interrogat pel servei d'intel·ligència interior (Shin Bet) d'acord amb evidències que demostren que l'hospital, sota la seva direcció, servia com a centre de comandament i control de Hamàs", ha indicat un portaveu militar.
Per la seva banda, el ministeri de Sanitat de Gaza ha informat que diverses persones, inclòs el director d'Al-Shifa, van ser detingudes ahir dimecres en un punt de control militar israelià durant l'evacuació cap al sud de la Franja d'un grup de pacients i personal de l'hospital. Les autoritats gazatines han assegurat que viatjaven en un comboi coordinat per l'OMS, que va ser retingut durant set hores, i han anunciat que suspenen la coordinació amb l'agència de l'ONU fins que no s'alliberin els detinguts i es donin explicacions sobre el que va passar.
La societat de la Mitja Lluna Roja palestina ha assegurat que l'exèrcit israelià també ha detingut el director de la clínica de l'ONG a Khan Yunis, al sud de la franja de Gaza. En un comunicat, l'organització ha afirmat que Awni Khattab va ser detingut en un control militar mentre viatjava en el comboi que transportava ferits des de l'Hospital Al-Shifa cap al sud. "Demanem el seu alliberament immediat i també el dels altres equips mèdics que estan sota arrest", ha manifestat l'ONG.