Israel ignora el tribunal de la Haia i expandeix l'assalt a Rafah
L’exèrcit israelià continua atacant la ciutat mentre torna a amagar amb reactivar les negociacions amb Hamàs
El CaireIsrael ha continuat desoint aquest dissabte l’ordre emesa aquest divendres pel màxim òrgan judicial de l’ONU, que l’instava a detenir immediatament l’ofensiva militar a Rafah, al sud de Gaza, i ha seguit expandint l’assalt sobre la ciutat. En paral·lel, Tel-Aviv ha tornat a obrir la porta a reprendre les negociacions d’alto el foc i intercanvi d’ostatges amb Hamàs, tot i haver forçat el fracàs de l’últim intent, a principis de mes, quan s’estava a punt de tancar un acord. I Egipte ha accedit a enviar de manera provisional ajuda humanitària a la Franja a través d’Israel per intentar alleujar la crisi humanitària que assola l’enclavament palestí.
Després que el Tribunal Internacional de Justícia anunciés divendres el seu veredicte, Israel ja va emetre un comunicat en què qüestionava la decisió i donava a entendre que no aturaria la invasió de Rafah, que descriu eufemísticament com una operació limitada. Divendres mateix l’exèrcit israelià va llançar un atac d’envergadura en un barri cèntric de la ciutat, i dissabte les seves tropes van avançar cap a un hospital proper, que és també un dels principals de la zona, mentre seguia ruixant amb foc d’artilleria l’est de la localitat.
A més de Rafah, que és l’única part de Gaza coberta per l’ordre del tribunal de la Haia, l’ofensiva d’Israel es concentra des de mitjans de mes a Jabalia, al nord. Aquesta ciutat està sent escenari d’alguns dels atacs i combats més ferotges des de l’inici de la guerra, malgrat que l’exèrcit israelià va afirmar a finals de l’any passat que havia pres el control de la zona. Tropes d’Israel també van continuar operant aquest dissabte al corredor que parteix Gaza en dos, i va prosseguir la campanya de bombardejos en àrees del centre de la Franja.
En paral·lel, però, el director de la CIA, William Burns, el cap del Mossad, David Barnea, i el primer ministre de Qatar, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, van acordar durant una reunió aquest divendres a París reactivar la setmana vinent les negociacions indirectes amb Hamàs per a un alto el foc i un intercanvi d’ostatges, segons han informat mitjans israelians. El rol que jugarà Egipte en aquestes pròximes reunions encara no està clar.
En els últims dies, les autoritats egípcies s’han mostrat molt molestes després que mitjans occidentals suggerissin, d'acord amb filtracions, que l’última ronda de converses va descarrilar a principis de mes quan era a la recta final perquè el Caire va modificar en secret un acord inicialment elaborat amb oficials israelians. Hamàs va acceptar la proposta que va rebre d’Egipte i Qatar, però Israel la va rebutjar, tot i que preveia l’alliberament gradual de tots els ostatges i el final de la guerra. La nova ronda de converses prendrà com a punt de partida la proposta inicial definida conjuntament per Egipte i Israel.
Ajuda humanitària provisional
D’altra banda, en un intent de pal·liar la crisi humanitària a Gaza, el president d’Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, va confirmar aquest divendres, després de parlar amb el seu homòleg dels Estats Units, Joe Biden, que permetrà de manera provisional que agències de l’ONU enviïn ajuda a la Franja des d’Egipte a través del pas fronterer de Kerem Shalom, a Israel, segons va informar la Casa Blanca. Alhora, les parts es van comprometre a negociar en els pròxims dies un mecanisme per reobrir el pas de Rafah entre Gaza i Egipte, que ha estat un dels principals punts d’accés de subministraments d’emergència a la Franja però que està tancat des que a principis de maig forces israelianes van ocupar-ne la part palestina.
El veredicte del Tribunal Internacional de Justícia també va referir-se a la “catastròfica” situació humanitària de Gaza, va reiterar la necessitat de prendre mesures per proveir-la d’ajuda i va afirmar que “no està convençut” que les ordres de desallotjament d’Israel siguin suficients per protegir-ne la població. Des del 5 de maig, i excloent els enviaments del sector privat, que en els últims mesos han estat una minoria, només han entrat a la Franja per Rafah i Kerem Shalom poc més de 140 camions, segons dades de l’ONU. Abans de l’ofensiva israeliana entraven de mitjana, cada dia laborable, uns 500 camions.