Israel, Hezbollah i una improbable guerra total

BarcelonaEl deteriorament de la situació a la frontera entre Israel i el Líban ha anat en paral·lel a l'evolució de la crisi de la franja de Gaza amb Hamàs. I s'arrossega des de fa més de nou mesos. L'organització xiïta Hezbollah ha dit moltes vegades que les seves operacions contra el nord d'israel continuaran fins que no s'acabi la guerra a Gaza, cosa que no sabem quan passarà.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La fustigació de Hezbollah continua cada dia des del mes d'octubre i el balanç d'israelians morts durant aquest temps és de 15 soldats i 10 civils, un nombre que està molt per sota dels 414 libanesos (civils i militars) morts en el mateix període.

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament, hi ha hagut desenes de milers d'israelians i libanesos que han hagut d'abandonar casa seva i els camps de conreu a les zones pròximes a la frontera entre els dos països. Imatges recents de satèl·lit mostren pobles sencers del sud del Líban completament arrasats per les bombes israelianes, mentre Hezbollah dispara diàriament desenes de vegades contra posicions militars i civils de l'altra banda de la frontera.

En aquest context es desenvolupa una pugna de declaracions que han aixecat l'alarma i la preocupació de les potències occidentals davant la possibilitat d'una guerra a gran escala entre Israel i les milícies xiïtes. Tothom està d'acord que una guerra d'aquesta mena pot ser encara molt més destructiva que la de Gaza i hi ha hagut ministres israelians que han parlat obertament de fer tornar el Líban "a l'edat de pedra", que és el que s'està fent amb la franja de Gaza.

Cargando
No hay anuncios

Una guerra més destructiva

Però, ¿hi ha gaires possibilitats d'una guerra total amb Hezbollah? Una guerra total no es pot descartar, però no és plausible. Per una banda, Hezbollah ha dit que no està interessada a escalar el conflicte més enllà d'operacions puntuals, encara que siguin diàries, mentre duri la guerra amb Hamàs. Per una altra banda, Israel ha viscut una prolongada guerra de desgast amb Hamàs que ja li ha causat un gran nombre de baixes i l'èxode de desenes de milers de persones del nord i del sud del país, a més de mig milió d'israelians jueus que han abandonat el país i dels quals potser una part no tornarà mai.

Cargando
No hay anuncios

Una guerra total amb Hezbollah segurament no duraria tants mesos com la guerra contra Hamàs, però sens dubte seria molt més destructiva. Les ciutats israelianes més grans, començant per Haifa, estarien exposades a atacs mortífers, i és dubtós que el primer ministre Benjamin Netanyahu vulgui un escenari tan apocalíptic.

Sobretot si considerem que la guerra de Gaza ha fet que les reserves de l'exèrcit israelià s'hagin explotat durant nou mesos i és perceptible un cansament lògic de les tropes i de la població en general. Fer entrar de sobte els mateixos soldats i els civils en un conflicte de proporcions encara més grans seria fer un pas incert.

Cargando
No hay anuncios

La guerra total al Líban és una eventualitat que no es pot descartar, però sembla difícil. És clar que Netanyahu vol perpetuar-se indefinidament com a primer ministre, i si en algun moment considera que li interessa personalment el xoc obert, tirarà endavant, tot i que correrà un grapat de riscos considerables. Només en aquest cas, és a dir, si triomfa l'interès personal de Netanyahu, es produirà una guerra oberta que probablement no arrossegarà l'Iran.