Israel i Hamàs acorden ampliar la treva a Gaza dos dies més
Qatar i Egipte treballen a contrarellotge per evitar que Tel-Aviv reprengui l’ofensiva militar a la Franja un cop venci el termini
El CaireLa treva humanitària entre Israel i Hamàs a la franja de Gaza, inicialment pactada per un termini de quatre dies que vencia dilluns a la nit, ha estat finalment prorrogada dues jornades més sota les mateixes condicions, segons han anunciat aquest dilluns a la tarda Qatar, que ha estat el mediador principal de l’acord, i els Estats Units. En el marc de l’acord en vigor, s'ha produït un nou intercanvi: 11 ostatges israelians retinguts a Gaza per 33 palestins, tres dones i trenta nens, retinguts en presons d’Israel.
Des que van cessar les hostilitats divendres passat, més d’un mes i mig després de l’inici de l’operació militar d’Israel sobre Gaza en resposta a l’atac de Hamàs en territori israelià, els esforços diplomàtics de Qatar, Egipte i els Estats Units, que han assumit un rol central en les negociacions, han estat dirigits a estendre breument l’alto el foc.
A primera hora de la tarda de dilluns, el cap del Servei d’Informació de l’Estat d’Egipte, Diaa Rashwan, va informar que s’estava “a punt d’aconseguir una pròrroga de dos dies”, i va detallar que hauria d’incloure l’alliberament diari de 10 ostatges retinguts a Gaza, entre els quals dones i nens, a canvi de 30 palestins en presons israelianes. Rashwan també va assenyalar que durant dimarts i dimecres es mantindrà l’alto el foc a tota la Franja i que se seguirà permetent l’entrada a l’enclavament d’ajuda humanitària i combustible extra.
Hamàs havia manifestat diumenge que estava buscant una pròrroga de l’alto el foc, i Israel també s’havia mostrat obert a estendre l’acord però de forma diària i subjecte al compliment de les condicions del pacte relatives a l’intercanvi d’ostatges per presoners. En aquest sentit, el portaveu del govern d’Israel, Eilon Levy, va assenyalar dilluns al matí que Hamàs estava avisat de l’opció d’una pròrroga, i va expressar la voluntat de “rebre 50 ostatges addicionals” als pactats per als primers quatre dies de la treva.
En total, Hamàs i altres faccions de Gaza van capturar unes 240 persones, inclosos soldats, durant el seu atac sorpresa llançat a Israel el 7 d’octubre. Però durant la primera fase de l’alto el foc, conclosa aquest dilluns, estava previst que se n’alliberessin 50, tots ells civils, a canvi de la posada en llibertat del triple de palestins retinguts en presons israelianes.
Pressions internacionals
Un dels principals obstacles per ampliar la treva era que, durant els quatre dies inicials d’alto el foc, Hamàs havia d’aconseguir localitzar més dones i nens retinguts a Gaza per altres faccions armades, bandes i individus que van aprofitar l’atac de principis d’octubre per entrar a Israel i capturar ostatges, segons va assenyalar el primer ministre i ministre d’Exteriors de Qatar, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, al Financial Times.
Les pressions per prorrogar la treva també van arribar dilluns des de fora de la regió. El portaveu del secretari general de l’ONU, Stéphane Dujarric, va instar totes les parts implicades en les negociacions a mantenir el diàleg i a treballar per fer possible un alto el foc humanitari complet. També va tornar a demanar la posada en llibertat immediata i incondicional dels ostatges restants, sense fer referència als presos palestins. Per la seva banda, el cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Josep Borrell, ha declarat, durant el discurs d’obertura d’una trobada de la Unió per la Mediterrània a Barcelona, que l’alto el foc inicial va ser “un primer pas important”, però va considerar que havia d’ampliar-se “per ser sostenible i durador mentre es treballa en una solució política”.
Tot i que des de l’entrada en vigor de la treva les parts implicades s’havien mostrat més aviat obertes a l’opció d’estendre-la un o dos dies més, un cop s'acabi aquesta pròrroga les possibilitats d’ampliar-la són per ara molt reduïdes, ja que Israel ha reiterat que reprendrà l’ofensiva militar a la Franja aviat. Qatar i Egipte, però, volen aprofitar l’aturada de les hostilitats i l’èxit del mecanisme utilitzat per alliberar ostatges i presoners per intentar tancar acords més amplis. I el portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels Estats Units, John Kirby, ha dit que Washington espera “que les pauses s'allarguin encara més”, tot i que Doha ha criticat que Occident no està pressionant prou per aturar Israel.
Malgrat rebre menys atenció que l’alliberament d’ostatges i presoners, la treva també ha servit per ampliar lleugerament l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza, tot i que la quantitat de subministraments que estan arribant segueix sent limitada. El secretari general de l’ONU, António Guterres, va declarar en aquest sentit ahir que durant la breu pròrroga de la treva “serà impossible satisfer totes les dramàtiques necessitats de la població” de la Franja.