Pròxim Orient

Israel declara la guerra al Cau del Lleó

Almenys sis morts en diverses operacions militars contra un dels nous grups armats palestins, nascut a Nablus en oposició als partits tradicionals

Funerals d'un membre del Cau del Lleó mort per l'exèrcit israelià, aquest matí a Nablus.
25/10/2022
3 min

JerusalemS'autodenominen Cau del Lleó (Lions' Den) i fa tot just tres mesos que existeixen, però ja s'han convertit en l'enemic número 1 d'Israel. Aquesta matinada l'exèrcit israelià ha llançat una operació militar contra una presumpta fàbrica d'explosius del grup a Nablus, durant la qual han mort cinc milicians. Un sisè jove ha mort en una altra batuda, prop de Ramal·lah. Es tracta de la nit més violenta d'aquest 2022 a Cisjordània, a menys d'una setmana de les eleccions legislatives a Israel de l'1 de novembre. D'entre els milicians morts a Nablus, ciutat fundacional del Cau del Lleó, almenys tres pertanyien al grup armat i un d'ells, Wadi Houth, n'era un dels líders.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'exèrcit israelià ha incrementat els últims dies l'ofensiva militar contra el Cau del Lleó, a qui responsabilitza d'una vintena d'atacs contra soldats i colons. Les forces israelianes sotmeten Nablus a setge des de fa 15 dies i els membres del grup, generalment joves, sense una jerarquia clara i desvinculats de les organitzacions tradicionals com Hamàs o la Jihad Islàmica i també de l'Autoritat Palestina, han estat els líders de la resistència armada a la ciutat. Entre altres atacs, el Cau del Lleó va reivindicar l'atemptat contra una marxa organitzada per colons jueus prop del poble palestí de Deir Sharaf, l'11 d'octubre, en la qual va morir un soldat de 21 anys.

Les forces israelianes han detingut almenys quatre membres del Cau del Lleó i n'han abatut vuit més des de la creació del grup. Diumenge l'organització va acusar Israel d'haver assassinat un dels seus principals membres, Tamer Kilani, amb una bomba instal·lada en una motocicleta. En un vídeo difós per mitjans palestins es veu un presumpte col·laborador de l'exèrcit israelià col·locant el vehicle en un carreró abans que Kilani aparegui. El Cau del Lleó va amenaçar amb una "resposta dura, agonitzant i dolorosa".

Un militant palestí assisteix al funeral dels morts en una incursió israeliana durant la nit, a la ciutat ocupada de Nablus, a Cisjordània.

Un grup de nova creació

El Cau del Lleó és el més conegut dels nous grups armats palestins nascuts l'últim any a Cisjordània, en plena escalada de la violència. Des del gener, 132 palestins han mort als territoris ocupats en diversos enfrontaments armats amb Israel. D'aquests, prop d'una vuitantena eren més joves de 25 anys. Es tracta de la xifra més alta a Cisjordània des del 2015, en plena intifada dels ganivets. Del costat israelià han mort 22 persones entre civils i militars. En aquest temps, Israel ha detingut a més de 2.000 palestins en una "ofensiva antiterrorista" que s'ha centrat principalment a Nablus i Jenín.

Aquestes incursions israelianes, que es produeixen de manera gairebé diària, han estat un dels principals motius per a l'aparició dels nous grups armats, formats per a l'autodefensa de les ciutats palestines atacades per l'exèrcit israelià. També la impopularitat i debilitat de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) en ciutats com Nablus i Jenín, i el descrèdit de les organitzacions armades tradicionals. "És una combinació de motius polítics i militars", explica a l'ARA l'investigador Hugh Lovatt, de l'European Council on Foreign Relations.

“Sempre hi havia hagut grups armats vinculats a partits, però en els últims dos anys han començat a aparèixer aquests grups sense control polític. Molts provenen d'organitzacions com les Brigades dels Màrtirs d'Al-Aqsa, o fins i tot tenen vincles familiars amb membres de Fatah i l'ANP. Són joves, sense afiliació política i rebutgen l'establishment palestí", afegeix Lovatt. Wadi Houth, mort aquesta matinada, havia estat vinculat a les Brigades d'Al-Aqsa, i Ibrahim al-Nablusi, el "lleó de Nablus", era fill d'un membre de les forces de seguretat palestines. El Cau del Lleó va crear-se en el seu honor, després que fos abatut per l'exèrcit israelià a l'agost.

Fatah i l'ANP se senten incòmodes davant aquests grups. Per una banda, els han hagut de combatre forçats per Israel; però, per l'altra, eviten enemistar-s'hi obertament, ja que els seus membres estan vinculats a la seva base social. Al mateix temps, el grup ha guanyat molta anomenada entre el jovent i les seves accions han esdevingut virals a Palestina. "Les xarxes socials són molt importants per aquests grups. Són el seu mitjà natural per comunicar-se, una potent eina de coordinació –tant per atacar com per mobilitzar– i també per difondre informació", explica Lovatt. 

stats