Israel bombardeja la zona humanitària del centre de Gaza

Un nou atac a Cisjordània deixa almenys sis morts, i ja són 39 els palestins assassinats des de l'inici de l'operació militar

ARA
2 min
Un grup de palestins plora les quatre víctimes dels bombardejos israelians a Deir al-Balah, Gaza.

BarcelonaL'exèrcit israelià ha bombardejat aquesta nit un camp de refugiats, al costat de l'Hospital dels Màrtirs d'Al-Aqsa de Deir al-Balah, l'únic gran hospital que funciona al centre de Gaza i que està situat en el que Israel considera una zona humanitària. L'atac ha mort quatre palestins, segons la Defensa Civil de la Franja. Israel assegura que l'àrea estava sent utilitzada com a centre d'operacions de Hamàs i la Jihad Islàmica Palestina, per la qual cosa el seu exèrcit ha desplegat un atac selectiu dirigit a "eliminar una amenaça immediata".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El traumatòleg palestí Mohammad Shaheen, que treballa en aquest hospital, explicava a l'ARA la setmana passada que moltes persones —pacients inclosos— estaven abandonant la zona per por de les bombes israelianes o de ser detinguts en cas que els soldats entressin al centre sanitari. Aquesta ciutat del centre de Gaza havia estat designada com a "zona humanitària" per l'exèrcit israelià, mentre les tropes assetjaven el sud i el nord de l'enclavament. Però fa poc més d'una setmana Israel va ordenar l'evacuació de la zona propera a l'hospital.

Segons informa Al-Jazeera, aquest matí desenes de tendes de campanya on s'allotjaven els desplaçats havien estat destruïdes i els testimonis asseguren que no van rebre cap avís abans que caiguessin les bombes. "L'atac va ser sobtat en una zona que se suposa que està protegida", declara Abu Azzoum a aquesta agència de notícies, i afegeix que "l'hospital s'ha convertit en un cementiri més que en un lloc de tractament".

Sis morts a Cisjordània

La matinada també ha estat tràgica a Cisjordània, on les tropes israelianes mantenen la pitjor ofensiva en dècades. Almenys cinc palestins han mort i tres han quedat ferits en un atac amb drons sobre un vehicle al camp de refugiats de Faraa, a Tubas, al nord de Cisjordània, segons informa el ministeri de Salut palestí i la Mitja Lluna Roja. En un comunicat, l'exèrcit israelià assegura que s'ha eliminat una amenaça sobre els seus soldats: "Els avions de la força aèria israeliana van dur a terme tres atacs dirigits contra terroristes armats a la zona de Tubas, al nord de la vall del Jordà". Entre els morts hi hauria Mohammed Zakaria, el fill de Zakaria Zubeidi, un destacat presoner palestí que va lluitar a la Intifada del 2002 i que es va escapar de la presó el 2021. El jove, de 21 anys, era líder de la brigada de Yenín, que engloba diferents moviments de resistència palestins.

Les forces israelianes també haurien matat a trets un adolescent de 16 anys al mateix camp de refugiats de Tubas durant la nit. Segons l'agència palestina de notícies Wafa, els soldats israelians van abusar del cadàver del menor, el van treure del campament amb una excavadora i van impedir que les ambulàncies hi accedissin. Amb ell, ja són 39 els palestins assassinats per l'exèrcit israelià des de l'inici de l'operació militar a Cisjordània.

stats