Israel bombardeja el nord del Líban i enceta una nova fase de la guerra

Avions israelians han atacat un edifici a Aitou i han provocat la mort de més d'una vintena de persones

Soldats libanesos i membres d'equips de rescat desplaçats a la zona víctima de l'atac israelià.
14/10/2024
3 min

BeirutIsrael ha ampliat la seva guerra contra Hezbollah atacant, per primera vegada, la regió nord del Líban, on hi ha la sagrada vall de Qadisha, famosa pels seus antics monestirs cavats a la roca de les muntanyes. Aquest atac en una zona predominantment cristiana marca una nova fase a l'escalada del conflicte. Avions israelians han bombardejat aquest dilluns un edifici a Aitou, a Zgharta, i han causat la mort de més d'una vintena de persones i han deixat desenes de ferits. La majoria de víctimes mortals pertanyien a la mateixa família, que havia arribat al nord del país fugint de les bombes, més intenses, del sud. Aquest atac estén la por a aquest enclavament cristià, fins ara fora de l'abast dels bombardejos israelians.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'atac letal arriba en un moment en què el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha renovat les seves amenaces contra Hezbollah, prometent atacar sense pietat per "venjar" l'atac més gran amb drons contra una base militar a Haifa, on van morir quatre soldats israelians i desenes més van resultar ferits. Netanyahu va assegurar que les represàlies no es limitaran al sud del Líban, sinó que també arribaran a Beirut.

Fins ara el sud i l'est del Líban, on hi ha la vall de Bekaa, juntament amb els suburbis de Beirut, han estat els principals objectius de les operacions militars israelianes. No hi ha lloc segur per als desplaçats, que augmenten diàriament a causa de les ordres d'evacuació emeses per Israel, que aquest dilluns ha demanat als residents de 25 llogarets del sud del Líban que abandonessin les seves llars i es traslladessin al nord del riu Awali, a uns setanta quilòmetres de la frontera, mentre els combats transfronterers s'intensifiquen.

Un altre atac aeri al sud va matar Muhammad Kamel Naim, comandant de la unitat de míssils antitancs de la Força Radwan de Hezbollah, a la regió de Nabatieh. A l'est un comboi d'ajuda humanitària va ser atacat per avions de combat israelians. Aquests atacs es produeixen enmig de tensions creixents entre Israel i les forces de pau de l'ONU (FINUL), que patrullen els 100 quilòmetres de frontera entre Israel i el Líban.

El primer ministre israelià va demanar aquest cap de setmana la retirada de les tropes de l'ONU, a qui va acusar d'haver-se convertit en “ostatges de Hezbollah” i de proporcionar-los cobertura com a “escuts humans”. Mentrestant, Israel continua mobilitzant les forces al llarg de la frontera, amb l'objectiu de desmantellar la infraestructura militar de la milícia xiïta libanesa.

L'ONU va informar que tancs israelians van irrompre diumenge en una de les bases, l'últim incident en una sèrie d'acusacions contra Israel per violacions a les forces de pau. Cinc cascos blaus van resultar ferits per foc d'artilleria israeliana els dies anteriors. El conflicte diplomàtic es va intensificar aquest diumenge, quan l'exèrcit israelià va portar periodistes estrangers al sud del Líban per mostrar-los un túnel de Hezbollah a menys de 200 metres d'una posició de l'ONU.

El general de brigada Yeftah Norkin, en declaracions als periodistes, va assenyalar el túnel i va dir: "Estem aturats en una base militar de Hezbollah molt a prop de l'ONU". Israel acusa Hezbollah d'haver construït una extensa xarxa de túnels al sud del Líban, que s'estenen per centenars de quilòmetres. Des que va començar l'operació terrestre israeliana, l'exèrcit assegura haver destruït desenes d'aquests túnels, llançacoets i llocs de comandament de la milícia xiïta.

Pendents de l'Iran

FINUL ha reconegut que els atacs israelians anteriors han fet malbé la seva capacitat de monitoratge a causa de la destrucció de torres de vigilància, càmeres i equips de comunicacions. Temen que qualsevol violació del dret internacional durant el conflicte no es pugui registrar adequadament.

Mentrestant, la tensió creix a tot l'Orient Mitjà davant la possibilitat que Israel decideixi prendre represàlies contra l'Iran. L'atac iranià amb míssils de llarg abast de l'1 d'octubre, en resposta als bombardejos israelians a Beirut que van posar fi a la vida del secretari general de Hezbollah, Hassan Nasrallah, i diversos alts comandaments, ha posat la regió en alerta. Mentre Israel sospesa la seva resposta, el Pentàgon es prepara per enviar tropes nord-americanes a Israel, juntament amb un avançat sistema de defensa antimíssils.

El conflicte continua escalant, mentre la comunitat internacional observa amb preocupació creixent l'impacte humanitari i polític que pot tenir aquesta guerra a la regió i més enllà.

stats