Israel confirma que ha matat Yahya Sinwar, el màxim líder de Hamàs

Sinwar va morir dimecres en un enfrontament fortuït amb soldats israelians, segons les FDI

El fill del militant de Hamàs Mazen Fuqaha s'asseu a les espatlles del cap de Hamas a Gaza, Yahya Sinwar, durant un servei commemoratiu per Fuqaha, a la ciutat de Gaza en una imatge d'arxiu
ARA
17/10/2024
3 min

BarcelonaIsrael ha confirmat que ha matat el màxim líder de Hamàs, Yahya Sinwar, considerat com l'artífex dels atacs del 7 d'octubre del 2023. "El mestre assassí Yahya Sinwar, responsable de la massacre i les atrocitats del 7 d'octubre, ha estat assassinat per soldats israelians", ha afirmat el ministre d'Exteriors, Israel Katz, en un comunicat. El ministre ha afegit que l'eliminació del líder de Hamàs "crea una possibilitat per a l'alliberament immediat dels ostatges". S'espera que el primer ministre Benjamin Netanyahu faci una compareixença aquest vespre. De moment, el grup palestí no ha confirmat oficialment la mort del seu líder, però l'agència Reuters afirma que fonts de Hamàs han dit que hi ha indicis que suggereixen que Sinwar ha estat assassinat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A primera hora de la tarda, les Forces de Defensa d'Israel (FDI) i els serveis secrets interns, el Shin Bet, han publicat un comunicat en el qual informaven que soldats israelians havien matat tres "terroristes" en un lloc indeterminat de Gaza i que les forces de seguretat estaven investigant la possibilitat que Sinwar fos una de les tres víctimes. I just després de la confirmació per part de Katz, les FDI han donat els detalls de les circumstàncies de la mort del líder de Hamàs, que s'ha produït en un edifici a Rafah, al sud de la Franja.

El comunicat de les FDI diu: "L'exèrcit israelià confirma que després d'una persecució d'un any, ahir, dimecres 16 d'octubre del 2024, soldats de les FDI del Comandament del Sud van eliminar Yahya Sinwar, el líder de l'organització terrorista Hamàs. Els soldats de la brigada 828 de l'exèrcit israelià que operaven a la zona sud de la Franja de Gaza van identificar i eliminar tres terroristes, i després de completar el procés d'identificació del cos, es va poder confirmar que Yahya Sinwar havia estat eliminat". El que sorprèn és que la mort de l'home més buscat d'Israel no ha sigut fruit d'una operació d'intel·ligència sinó d'un enfrontament fortuït.

Segons el diari israelià Haaretz, la unitat que hauria matat el líder de Hamàs forma part de la Brigada Bislamach, responsable de l'entrenament de la unitat d'infanteria, i no és pas una unitat de comando. Era a la zona per localitzar membres de Hamàs. Durant la nit de dimecres a dijous, els soldats han estat atacats des d'un edifici i han respost també amb foc. Després, les tropes han fet servir drons per examinar l'edifici i hi han trobat els cossos.

Es creu que Sinwar, un dels homes més buscats per Israel, estava amagat als túnels de Gaza des de l'atac del 7 d'octubre de l'any passat. Segons el mitjà hebreu Channel 12, Sinwar s'havia estat amagant al mateix túnel de Rafah on estaven segrestats sis ostatges els cossos dels quals l'exèrcit va recuperar el 31 d'agost. La cadena especula que, per aquest motiu, el líder de Hamàs no estava amb cap ostatge en el moment en què suposadament ha estat assassinat.

El Fòrum de Famílies d'Ostatges i Desapareguts d'Israel ha emès una carta tot just després de conèixer les informacions sobre la mort de Sinwar, en què demanen que aquest "èxit militar" serveixi per aconseguir també un "èxit diplomàtic mitjançant la consecució d'un acord immediat per alliberar els 101 ostatges" que encara estan segrestats a Gaza.

Sinwar formava part de la milícia palestina des de finals de la dècada del 1980, i va assumir-ne el lideratge aquest estiu, després que el seu predecessor, Ismail Haniyeh, fos assassinat per una suposada acció israeliana a Teheran al juliol. La mort dels dos principals líders de Hamàs, sumada a la del màxim dirigent de Hezbollah, Hassan Nasrallah, el setembre passat, suposa les victòries més importants per a Israel des que va començar la guerra fa un any.

La notícia s'ha celebrat i s'està celebrant amb entusiasme en moltes ciutats d'Israel. Les xarxes socials mostren vídeos de famílies sopant i persones encetant ampolles de cava i brindant per la decapitació momentània de Hamàs.

El líder de l’oposició israeliana, Benny Gantz, ha considerat que la mort de Sinwar és un "assoliment important", però no marca el final de la guerra. Les FDI "continuaran operant a la Franja de Gaza durant els anys vinents" i Israel ha d'aprofitar els èxits recents, inclosa la mort de Sinwar, "per aconseguir el retorn dels ostatges i la substitució del domini de Hamàs", ha dit. I ha subratllat que cal recordar "el dolorós preu de la guerra".

stats