HRW denuncia una "neteja ètnica" a Gaza i acusa Israel de crims contra la humanitat

L'ONG alerta que el 90% dels palestins de la Franja han estat desplaçats a la força i reclama aturar la venda d'armes a Tel-Aviv

Palestins forçats a desplaçar-se del nord de Gaza pels atacs israelians
14/11/2024
3 min

BarcelonaDemolidor informe de Human Rights Watch (HRW) sobre la situació a Gaza. L'ONG amb seu a Nova York denuncia una "neteja ètnica" a la Franja i acusa Israel d'estar cometent crims de guerra i contra la humanitat. L'informe, de 154 pàgines i publicat aquest dijous, centra els seus arguments en els "desplaçaments massius i deliberats" de població civil al territori palestí i assegura que no tenen "cap" justificació a l'empara del dret internacional humanitari. Per tot plegat, reclama als governs "sancions i altres mesures" contra Tel-Aviv, començant per aturar la venda d'armes a Israel, si no volen ser "còmplices" dels seus crims contra els palestins.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'informe, basat en una quarantena d'entrevistes sobre el terreny, l'anàlisi de gairebé 200 ordres d'evacuació israelianes i d'imatges per satèl·lit i vídeos i fotografies d'atacs a zones designades com a "segures" a la Franja, destaca que els desplaçaments han afectat "gairebé tota la població" de Gaza –1,9 milions de persones, el 90% del total– i sovint "diverses vegades". "El desplaçament forçat és generalitzat, sistemàtic i intencional, forma part d'una política d'estat i constitueix un crim contra la humanitat. Considerem que aquestes accions de les autoritats israelianes equivalen a una neteja ètnica", ha afirmat Nadia Hardman, investigadora de drets de refugiats i migrants a l'organització.

L'ONG recorda que "les lleis de conflicte armat aplicables al territori ocupat permeten el desplaçament de civils només excepcionalment, per raons militars imperatives o per la seguretat de la població, i requereixen salvaguardes i un allotjament adequat per acollir els civils desplaçats". "Els funcionaris israelians afirmen que, com que els grups armats palestins lluiten entre la població civil, l'exèrcit ha evacuat legalment els civils per atacar-los i limitar els danys als civils. La investigació de Human Rights Watch mostra que aquesta afirmació és en gran part falsa", afegeix.

Hardman remarca que "Israel no es pot basar simplement en la presència de membres de grups armats palestins per justificar el desplaçament de civils", sinó que "hauria de demostrar que el desplaçament de civils va ser, en cada cas, la seva única opció". L'informe, a més, parla d'ordres d'evacuació "inconsistents, inexactes" i sovint sense donar "temps suficient" als civils per marxar i afegeix que, en lloc de garantir la seva seguretat, les forces israelianes "han atacat repetidament rutes d'evacuació" i les zones designades com a "segures".

Objectiu: negar el dret al retorn

L'organització denuncia que, en paral·lel als desplaçaments, l'exèrcit israelià ha "demolit intencionadament" o "danyat greument" la infraestructura civil, incloses cases, per crear zones "inhabitables" a la Franja. L'objectiu és que "el retorn no només sigui difícil" després de la guerra sinó "impossible per a molts palestins", el 80% dels quals ja són refugiats fruit de la Nakba, l'expulsió de la població àrab amb la creació de l'Estat d'Israel (1948). "Les autoritats israelianes planegen que el desplaçament violent i organitzat dels palestins a Gaza, que són membres d'un grup ètnic, sigui permanent a les zones d'amortiment i als corredors de seguretat. Aquestes accions de les autoritats israelianes equivalen a una neteja ètnica", conclou Hardman.

A banda d'exigir una major pressió dels governs a Israel a aturar la guerra a Gaza, que ja ha matat més de 43.000 palestins, HRW reclama també un embargament d'armes a l'estat jueu, especialment per part dels Estats Units i Alemanya, principals proveïdors de l'exèrcit israelià. Així mateix, també insta el fiscal del Tribunal Penal Internacional a investigar el desplaçament forçat de la població com a crim contra la humanitat, en paral·lel al procés ja obert al Tribunal Internacional de Justícia de la Haia després que Sud-àfrica denunciés Israel per genocidi. Tot plegat, mentre continuen les massacres, especialment al nord, i quan l'ajuda humanitària a la Franja ha caigut al nivell més baix des de l'inici de la guerra.

Almenys 20 treballadors humanitaris morts en l'últim mes

Els atacs aeris israelians a Gaza haurien matat almenys 20 cooperants entre el 10 d'octubre i el 13 de novembre, segons un informe d'organitzacions humanitàries a la Franja recollit per Al-Jazeera. Entre les víctimes hi hauria quatre treballadors d'una organització sòcia d'Oxfam que van ser assassinats "malgrat la coordinació prèvia amb les autoritats israelianes" i tot i que el seu vehicle estava "clarament marcat". L'informe xifra en més de 300 els treballadors humanitaris que han mort a Gaza des que Israel va iniciar la guerra.

stats