Guerra al Pròxim Orient

Hezbol·lah apuja el to amb Israel però no declara la guerra

Hassan Nasral·lah promet que la mort del número dos de Hamàs a Beirut "serà castigada"

BarcelonaL'atac amb drons israelians que dimarts va matar el número dos de Hamàs al sud de Beirut, en un feu de Hezbol·lah, ha posat contra les cordes el partit-milícia libanès. El seu líder, Hassan Nasral·lah ha respost avui amb un discurs televisat des del seu amagatall davant una audiència de milers de persones: ha aixecat el to i ha promès que el "crim serà castigat", però sense entrar en una escalada. Del seu missatge es dedueix que continuaran les escaramusses a la frontera nord d'Israel, però sense entrar en una guerra oberta. I és que el moviment xiïta que enarbora "l'eix de la resistència" contra Israel i els Estats Units –amb l'Iran, Síria, Hamàs i els houthis del Iemen– no es pot permetre ara una guerra com la del 2006.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El discurs de Nasral·lah estava programat per commemorar el quart aniversari de la mort del general iranià Qasem Soleimani en un altre atac amb drons, aquell cop estatunidencs, el 2020 a l'Iraq. El que no estava programat era que unes hores abans dues bombes assassinessin més d'un centenar de persones al lloc on el militar està enterrat. El líder de Hezbol·lah s'ha dedicat a elogiar la figura de Soleimani com l'artífex de "l'eix de la resistència", tot i que ha volgut deixar clar que totes les milícies de la regió que van rebre la seva ajuda en forma d'armes, entrenament o suport logístic no són mers titelles de l'Iran, sinó moviments de resistència amb una agenda nacional pròpia. "Compartim una visió i uns principis, però ningú dicta ordres als altres: intercanviem consells i aprenem de les experiències, però cadascú pren les decisions adequades per al seu país", ha dit. I després ha elogiat els atacs dels houthis al mar Roig, els únics que, com que tenen impacte en el comerç mundial, podrien acabar suposant una ajuda efectiva als palestins.

Cargando
No hay anuncios

Amb les mans lligades

Nasral·lah ha enviat també un missatge per als seus seguidors: Hezbol·lah farà el que convingui als libanesos. I això, malgrat la soflama final en què ha assegurat que "si" Israel ataca el Líban no tenen "por" d'anar a una "guerra sense límits". La realitat, però, és que el Líban és un país petit, amb una economia en fallida i una crisi política crònica enmig d'una regió en flames. I que Hezbol·lah és ara una força de govern que es deu a tots els libanesos, no només als seus seguidors. I Netanyahu ha amenaçat amb convertir Beirut en "una altra Gaza".

Cargando
No hay anuncios

Nasral·lah està en una posició difícil i lligat de mans, perquè el Líban i l'Hezbol·lah del 2006 –quan van repel·lir la invasió israeliana al sud del país– no són els d'avui. Aleshores Israel va arrasar bona part del mateix feu de Hezbol·lah on dimarts van matar el cap de Hamàs, i molts dels seus veïns (mig milió de persones) es van refugiar a la veïna Síria. Avui les coses estan força més complicades. Tot apunta, doncs, que la milícia xiïta libanesa no té gaires més opcions que continuar en mode defensiu. Atrapat entre la retòrica de l’eix de la resistència i la seva responsabilitat com a moviment polític local.

Davant dels seus fidels, Nasral·lah ha fet més d'analista que de líder polític. Després de felicitar el Nadal als cristians, ha desgranat 16 punts per explicar on és avui la regió, després de 89 dies de guerra a Gaza. La seva visió es resumeix en una sentència: "El que ha passat des del 7 d'octubre i el que ha de venir ha afeblit Israel i l'ha posat en el camí de la desaparició. Ningú el podrà defensar. I pel que fa als trons àrabs, més val que us protegiu a vosaltres mateixos".

Cargando
No hay anuncios