"Hem perdut dos bebès perquè les incubadores no funcionen sense llum i 37 lluiten per sobreviure"

L’hospital més gran de Gaza reclama evacuar amb seguretat els pacients els més vulnerables

una nena ferida a l'hospital Al-Shifa, enmig del conflicte en curs entre Israel i el grup palestí Hamàs.
12/11/2023
3 min

Poques coses hi ha al món més febles que un nadó prematur en una incubadora. Per mantenir-lo viu cal que algú l’ajudi a respirar, l’alimenti i l’escalfi com si fos a la panxa de la mare fins que sigui prou fort per fer-ho per si mateix. Mohamed Abu Saliya, director de l’Hospital Al-Shifa, el més important de la franja de Gaza, ho explicava ahir en un missatge desesperat en directe a la cadena Al-Jazeera: “Hem perdut dos nadons dels 39 que teníem en incubadores a causa dels talls de llum, perquè ens hem quedat sense combustible per fer funcionar els generadors. Els altres 37 els hem embolicat amb roba i bosses d’aigua calenta, els hem posat de deu en deu al mateix llit i els mantenim vius amb mitjans manuals molt rudimentaris que no són sostenibles. Estic parlant de nadons nascuts abans dels set mesos de gestació i de menys de dos quilos de pes: necessiten cures molt intensives i no podran resistir així gaire temps”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El doctor insistia a demanar una evacuació immediata d’aquestes criatures i també dels pacients connectats a respiradors a l’UCI del complex d’Al-Shifa, que ahir estava assetjat per tropes israelianes. Segons el testimoni del metge i els que les agències internacionals han pogut recollir per telèfon, els bombardejos aeris i d’artilleria, a més dels trets dels franctiradors, eren tan intensos que professionals i pacients no es podien moure entre els diferents edificis que acull el complex del centre.

Mohamed Obeid, cirurgià de Metges Sense Fronteres, confirmava des del mateix hospital la mort dels nadons i d’un pacient d’intensius i explicava en un missatge de veu el setge de les tropes israelianes sobre el centre mèdic. “Un franctirador ha disparat contra quatre pacients dins el recinte i n’ha ferit un al coll. També han atacat una família que havia intentat fugir cap al sud. I no hem pogut ni sortir a ajudar-los”. 

Segons el director, ell personalment havia intentat organitzar una evacuació dels nadons i la resta de pacients més vulnerables, sabent que diumenge al matí l’hospital es quedarà totalment a les fosques per manca de combustible. “Ens hem comunicat amb la Creu Roja per demanar una evacuació segura i ens han autoritzat a portar-los a un altre lloc dins el complex durant una hora. El que necessitem és un transport adequat, amb ambulàncies i incubadores, que els porti fora de Gaza perquè cap hospital dins la Franja se’n pot fer càrrec. Si ens donen garanties, ho farem immediatament, però no ens han respost”, va dir Abu Saliya. El portaveu de l’exèrcit israelià va anunciar ahir al vespre en roda de premsa que ajudarien a traslladar els nadons a “un altre hospital més segur”. No queda clar com es pot fer aquest trasllat en condicions mínimes de seguretat sense una treva ni on poden ser traslladades les criatures.

“Hem acceptat que estem morts”

A l’Hospital Al-Shifa encara queden 650 ferits, que estan rebent tractament, i aproximadament el 20% del personal mèdic. “Els que ens hem quedat a l’hospital hem acceptat que ja estem morts”, explicava a l’agència Reuters Ahmed El Mkhallalati, un veterà cirurgià plàstic que denunciava que “l’hospital i els seus voltants han estat bombardejats constantment les últimes 24 hores i una ala sencera ha quedat totalment fora de servei”. La gran majoria de les 60.000 persones que s’havien refugiat al centre n’han marxat veient que allà tampoc estaven protegides dels bombardejos, amb escenes de joves arrossegant avis en cadires de rodes. 

L’Hospital Al-Awda, al nord de la franja de Gaza, és l’únic que continua atenent parts i on s’intenta tractar els ferits més greus sense electricitat des de fa tres dies. “Els cirurgians operen amb llanternes al front i funcionem amb llums led, encara que ens falten anestèsics i medicació -explica a l’ARA Ahmed Muhanna, director del centre-. Estan bombardejant edificis molt a prop de l’hospital i dijous van ferir vuit membres del nostre personal. Divendres al matí una altra zona de l’hospital va ser afectada pels atacs, però sense ferits”. 

L’exèrcit israelià nega que estigui atacant els hospitals i diu que els danys que han patit es deuen a “xocs” entre els soldats i milicians de Hamàs als voltants dels centres mèdics. L’ONU i les ONG reclamen un alto el foc i la protecció de les instal·lacions i el personal mèdic.

stats