Hamàs i Jihad Islàmica alliberen tres ostatges israelians a canvi de 110 presoners palestins en el tercer intercanvi de l'alto el foc a Gaza

Una soldada ha estat alliberada al nord de Gaza i la resta al sud. Entre els palestins hi ha l'exlíder del braç armat de Fatah a Jenín

Hamàs allibera la soldada israeliana Agam Berger
30/01/2025
4 min
2
Regala aquest article

BarcelonaHamàs ha alliberat aquest dijous una soldada israeliana en el marc del tercer intercanvi d'ostatges per presoners palestins de l'alto el foc a Gaza. Sorprenentment, la militar ha estat lliurada a la Creu Roja entre les runes del camp de refugiats de Jabalia, al nord de la Franja, que fins dimarts havia estat sotmesa a un implacable setge. El nord de Gaza és la zona més devastada pels 15 mesos de l'ofensiva que ha portat els tribunals internacionals a processar Israel per un crim de genocidi. Més tard, Jihad Islàmica ha alliberat dos civils israelians i cinc tailandesos a l'extrem sud de la Franja, a Khan Yunis, enmig d'una multitud que s'ha reunit davant la casa de l'exlíder de Hamàs a Gaza, Yahya Sinwar, mort per un dron israelià el novembre passat. A canvi, Israel ha alliberat 110 presoners palestins.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els ostatges israelians han estat alliberats després de 482 dies de captiveri. Agam Berger és una soldada d'observació de 20 anys, Arbel Yehud (29) i Gadi Moses (80) són civils que van ser segrestats al quibuts Nir Oz, a tocar de Gaza. Aquest tercer intercanvi no estava previst en el calendari de l'alto el foc que va entrar en vigor el 19 de gener. És el resultat de negociacions d'última hora després que Israel acusés Hamàs d'haver violat els termes de la treva la setmana passada perquè no havia alliberat Yehud, com esperava Tel-Aviv, i que estava en mans de Jihad Islàmica. Els treballadors tailandesos són Thaenna Pongsak, Sathian Suwannakhan, Sriaoun Watchara, Saethao Bannawat i Rmnao Surasak.

L'alliberament de Jabalia ha seguit la pauta dels anteriors: milicians de Hamàs escortant la soldada fins a dalt d'un escenari, des d'on la soldada ha saludat abans d'entrar en un vehicle de la Creu Roja. En el cas de Khan Yunis les escenes han estat més caòtiques, amb els vehicles de la Creu Roja bloquejats per una multitud, cosa que ha provocat la queixa del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que ha dit que aquestes "escenes horroroses no s'han de repetir". A la plaça dels Ostatges de Tel Aviv, s'han seguit les imatges en directe amb escenes d'alegria. L'enviat dels Estats Units per al Pròxim Orient, Steve Witkoff, també ha anat a la plaça.

L'ostatge Arbel Yehoud alliberada per Hamàs i Jihad Islàmica al sud de Gaza aquest dijous.
Israelians celebrant l'alliberament a la plaça dels ostatges del centre de Tel Aviv.

Pel que fa als 110 presoners palestins alliberats, entre els quals hi ha 30 menors i la resta tenen llargues condemnes de presó, destaca el nom de Zakaria Zubeidi, el cap del braç armat de Fatah al camp de refugiats de Jenín, a Cisjordània, que es va convertir en un heroi per als palestins quan el 2020 es va escapar d'una presó de màxima seguretat excavant un túnel amb una cullera. Ha estat alliberat amb la condició de no tornar a Jenín, on des de fa un mes hi ha intenses operacions militars tant d'Israel com de l'Autoritat Palestina contra els grups de la resistència, en què participen milicians tant de Fatah com de Jihad Islàmica.

Un dels antics comandaments de Fatah, el palestí Zakaria Zubeidi, després del seu alliberament, a l'arribada al Centre Recreatiu de Ramal·la, a Cisjordàni.

Un total dels 20 presoners palestins seran deportats a Egipte, Tunísia, Turquia, o Algèria, com a part de l'acord. Els presoners palestins han començat a sortir amb cinc hores de retard, després que el govern israelià obtingués garanties dels mediadors -Estats Units, Egipte i Qatar- que les escenes de l'alliberament d'aquest dijous no es repetiran. Israel no ha pogut impedir les escenes de celebració de familiars i amics a Cisjordània. També hi ha hagut celebracions a Gaza, on han estat alliberats 9 presoners, després que Israel llancés octavetes des de l'aire alertant contra les celebracions.

Civils palestins es congreguen a Khan Younis a l'arribada dels hostatges israelians.

Mentre continua el retorn al nord de Gaza, devastat (fins ara hi han tornat mig milió de persones), el pròxim intercanvi està previst per a dissabte que ve, i han de seguir setmanalment fins a finals de febrer amb l'alliberament de 33 ostatges a canvi de centenars de presoners palestins; en la primera fase de l'acord d'alto el foc, en què les tropes israelianes s'han de retirar de la Franja i permetre l'entrada de 600 camions diaris d'ajuda humanitària. Més incerta serà la segona fase de l'acord, quan s'ha de completar l'alliberament dels ostatges i la retirada israeliana, sense que hi hagi un pla polític de qui ha de controlar la Franja després. Serà clau el que decideixi l'administració Trump, que va forçar el govern de Benjamin Netanyahu a acceptar l'acord després de quinze mesos de guerra. Netanyahu viatjarà aquest diumenge a Washington i s'han de reunir dimarts.

Un bombardeig israelià en un poble de Cisjordània deixa 10 morts

L'exèrcit israelià està intensificant la pressió sobre Cisjordània, mentre progressa l'alto el foc a Gaza. Aquest dijous a la matinada un dron ha matat 10 palestins en un bombardeig en una casa del poble de Tamun, a la regió de Tubas.

Tots són homes, d'entre 16 i 38 anys, que estaven al pati d'una casa quan s'ha produït el bombardeig. Un altre home es troba en estat crític. Fins ara, cap milícia palestina ha reivindicat com els seus combatents els morts, si bé l'exèrcit israelià va assegurar que l'atac anava dirigit contra una cèl·lula terrorista. Hamàs ha condemnat l'atac i ha cridat els palestins "de Cisjordània, Jerusalem i les terres ocupades del 48 a intensificar la resistència en totes les seves formes i fer que l'ocupació pagui el preu dels seus crims". Jihad Islàmica ha condemnat la "brutal massacre".

L'exèrcit va emmarcar l'atac com a part de l'operació "Mur de Ferro", una ofensiva que va començar dimarts passat a Jenín i el seu camp de refugiats, però que s'ha estès a altres localitats del nord de Cisjordània. Fins ara ha deixat 28 palestins morts, inclosa una nena de 2 anys a qui un franctirador va disparar al cap. Aquest any Israel ha matat 45 palestins a Cisjordània, 7 dels quals eren menors d'edat.

stats