Hamàs accepta el pla d'alto el foc de Biden mentre que Israel continua atacant Rafah

Blinken assegura que hi ha un "consens" al voltant de la proposta però cap dels alts càrrecs israelians s'hi ha compromès

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, a Tel-Aviv.
11/06/2024
3 min

BarcelonaUn portaveu de Hamàs ha anunciat aquest dimarts el suport de l'organització palestina al pla d'alto el foc impulsat pels Estats Units, que ahir va rebre l'aval del Consell de Seguretat de l'ONU. En declaracions a l'agència Reuters, Sami Abu Zuhri ha dit que estan disposats a negociar els detalls de la fórmula, i ha responsabilitzat Washington que Israel s'hi sumi també. El cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, es va reunir aquest dilluns amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a Tel-Aviv, i va assegurar que hi ha un "consens" a Israel al voltant de la proposta, però cap dels alts càrrecs israelians s'hi ha compromès i els atacs militars a Gaza continuen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El pla de Washington consta de tres fases. En la primera, de sis setmanes de durada, hi hauria l'alto el foc, la retirada de les tropes israelianes dels nuclis habitats, un intercanvi dels ostatges israelians de més edat, les dones i els ferits per presoners palestins. Israel permetria l'entrada d'ajuda humanitària a gran escala i el retorn dels palestins que ho vulguin al que queda de les seves cases. Aquesta part seria relativament fàcil de negociar, i repetiria el que va passar a la breu treva del desembre.

La segona fase seria molt més complicada, perquè suposa un alto el foc permanent, cosa que cap dels alts responsables israelians s'ha mostrat obert a plantejar-se. Després de la dimissió de Benny Gantz, el més moderat del gabinet de guerra, aquest pas, que podria suposar el final de la carrera política de Netanyahu, sembla encara molt lluny. El primer ministre continua dient que la guerra continuarà fins a la destrucció de Hamàs i els seus ministres d'ultradreta continuen advocant per la reconquesta de Gaza.

Cimera de donants a Jordània

Blinken, que ha participat en una cimera a Jordània per recaptar fons per a la reconstrucció de Gaza, impulsada per la monarquia haiximita, Egipte i l'ONU, ha insistit que Israel "ha de prendre mesures per reduir les víctimes civils" a Gaza, però ha tornat a repetir que Hamàs "s'amaga cínicament darrere o sota del poble que diu representar", i ha avalat així el pretext d'Israel que si mata civils a Gaza és perquè els milicians de Hamàs s'amaguen entre ells. El cap de la diplomàcia estatunidenca ha promès 404 milions de dòlars per a ajuda humanitària a Gaza i el president espanyol Pedro Sánchez, que també s'ha desplaçat a la cimera, ha anunciat una partida addicional de 16 milions.

A la conferència internacional sobre Gaza, celebrada al mar Mort, s'ha tornat a fer una crida a Israel perquè reobri tots els passos fronterers amb la Franja de Gaza per tal que entri l'ajuda humanitària i perquè elimini els obstacles imposats. "Cal aturar l'agressió, obrir tots els passos per a l'ajuda i que hi hagi un esforç veritable per solucionar d'arrel el conflicte", ha afirmat en una roda de premsa el ministre d'Exteriors jordà, Ayman Safadi, i ha remarcat que el missatge d'aquesta conferència és "demanar un alto el foc i emfatitzar la importància del paper de les organitzacions humanitàries, especialment l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA)".

Amb tot això els atacs israelians a la Franja han continuat amb almenys 40 palestins morts i 120 ferits en les últimes 24 hores. Segons Metges sense Fronteres (MSF), des de principi de mes de juny han mort 800 palestins i 2.400 més han resultat ferits pels bombardejos israelians al centre de Gaza, inclosos els 274 morts del 8 de juny en l'operació de rescat de quatre ostatges israelians. L'ONG denuncia l'"absoluta deshumanització de la població palestina" i denuncia que "no es pot continuar acceptant l'afirmació que Israel està prenent 'totes les precaucions' [amb la població civil], perquè no és més que propaganda".

Mentrestant, l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja continua bloquejada. Fa setmanes que no hi entra ni carn ni verdures i que escassegen productes bàsics com el sabó. Mentrestant, dos mil camions carregats d'aliments, medicaments i sistemes de potabilització d'aigua continuen aturats al pas de Rafah, al sud de la Franja, que fa un mes va ser ocupat per tancs israelians, segons ha dit avui la Unió Europea. L'agència de l'ONU per als refugiats palestins, la UNRWA, apunta que, després d'un mes d'assalt israelià a la ciutat, on s'havien refugiat 1,7 milions de palestins perquè Israel l'havia designada com a "zona segura", ara només hi queden 100.000 persones.

stats