Els gazatins expressen la seva frustració amb Hamàs en unes protestes inusuals

Un dels manifestants explica que les manifestacions busquen que Hamàs acabi amb la guerra i abandoni l'enclavament

Palestins del nord de la Franja protestant en contra de Hamàs
Iyad Abuheweila, Abu Bakr Bashir, Aaron Boxerman i Malachy Browne / The New York Times
27/03/2025
3 min

JerusalemEls palestins han protestat aquest dimarts i dimecres a Gaza en una mostra inusual de dissidència contra Hamàs, on hi havia alguns lemes crítics cap al control del grup armat del territori després de més d'un any de guerra devastadora amb Israel. Vídeos verificats pel New York Times mostren grups de persones als carrers mig en ruïnes de la ciutat de Beit Lahia, al nord de la Franja de Gaza. Alguns portaven eslògans més neutrals que s'oposaven a la continuació de la guerra, mentre que d'altres corejaven lemes demanant que Hamàs marxés de Gaza.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els habitants de Gaza, almenys públicament, tendeixen a culpar Israel de les morts, destrucció i la fam que ha provocat la guerra. Però almenys alguns també consideren Hamàs responsable d'iniciar el conflicte pel fet de liderar l'atac del 7 d'octubre del 2023 a Israel, per segrestar 251 persones dins de Gaza i per continuar lluitant en lloc de renunciar al seu poder a canvi d'un alto el foc.

La ira semblava haver ressorgit després que la setmana passada Israel abandonés un alto el foc de dos mesos i reprengués el bombardeig de Gaza en un intent per pressionar Hamàs perquè alliberés més ostatges. "Volem continuar fins que s'aturi la matança i Hamàs abandoni l'escena palestina", diu Ahmed al-Masri, un treballador de la construcció de 35 anys que afirma que ha participat en les manifestacions.

L'Ibrahim, de 32 anys, un altre gazatí que es va unir a la protesta, diu que havia arribat al centre de Beit Lahia per comprar menjar abans de topar-se amb la multitud de manifestants. L'Ibrahim, que demana que se l'identifiqui només pel nom per por de represàlies de Hamàs, explica que el missatge dels manifestants cap a Hamàs era que posés fi a la guerra i que marxés de Gaza.

Des que va prendre el control total de Gaza el 2007, Hamàs ha reprimit durament la dissidència, ha arrestat els crítics i ha dispersat, agressivament, les manifestacions contra les seves polítiques. Un informe de Human Rights Watch del 2018 va acusar el grup de detenir i torturar els opositors habitualment.

Tot i que almenys alguns habitants de Gaza han expressat en silenci les frustracions contra Hamàs i les crítiques als seus líders des que va començar la guerra, pocs estaven disposats a manifestar-les públicament.

Opositor torturat

L'any passat, Amin Abed, un dels pocs opositors destacats de Hamàs que va romandre a Gaza, va dir que havia estat emboscat per les forces de seguretat internes del grup. Va explicar que els agents emmascarats el van colpejar amb martells i barres metàl·liques. Un portaveu del govern de Hamàs a Gaza va suggerir que Abed i un altre discrepant havien estat víctimes d'activitats criminals, i va afegir que el ministeri de l'Interior dirigit per Hamàs estava investigant els fets.

Encara es creu que Hamàs comanda milers de combatents armats malgrat els esforços d'Israel per eliminar el grup militant amb els seus bombardejos i les devastadores operacions terrestres. Durant l'alto el foc de dos mesos pactat per Israel i Hamàs que va començar al gener, el grup va intentar reafirmar el seu domini sobre l'enclavament.

Alguns gazatins temen que qualsevol treva que deixi a Hamàs el control de Gaza només faria inevitable una altra guerra. "Si Hamàs no desapareix, la propera guerra només serà qüestió de temps", deia Helal Warshagha, de 27 anys, un activista de Beit Lahia que va fugir de Gaza abans del 7 d'octubre del 2023. "Ja n'hem tingut prou de guerra, destrucció i assassinats", afegia.

Copyright 'The New York Times'
stats