Pròxim Orient
Pròxim Orient21/09/2022

El Govern obre la porta a obrir una delegació a Israel

La consellera d'Exteriors fa un viatge institucional a Israel i Palestina, malgrat la declaració del Parlament que denuncia "crims d'apartheid"

P.J.Armengou
i P.J.Armengou

JerusalemEl viatge a Israel i Palestina de la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha començat amb una certa polèmica. Fa uns dies es va filtrar que la consellera anunciaria l'obertura d'una nova delegació del Govern a Tel-Aviv, però, finalment, fonts del departament van indicar que no ho faria. Amb tot, Alsina ha explicat aquest dimecres des de Jerusalem que la intenció del Govern es manté i que s'està estudiant: "Deixem les portes obertes, com ho fem amb totes les altres regions del món, per poder explorar quin encaix institucional ens convé, per fer la feina que volem fer", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Aquest és un viatge de prospectiva per identificar possibilitats de col·laboració amb Israel i per reforçar les polítiques de cooperació que tenim amb Palestina", ha insistit Alsina. "A partir d'aquí, això s'emmarca en una estratègia del departament que es diu Més Catalunya al món i que el que vol és augmentar la presència, els projectes i les iniciatives catalanes arreu". En aquest sentit, la consellera s'ha reunit des de la seva arribada dilluns tant amb representants d'institucions científiques, econòmiques i culturals israelianes, com amb ONGs que treballen a Palestina, i a les quals la cooperació catalana dona suport.

Cargando
No hay anuncios

Al preguntar-li sobre si l'establiment d'una delegació de la Generalitat a Tel-Aviv podria causar friccions dins de l'executiu català, Alsina ha respost que "en cap cas" i ha recordat que "el govern de Catalunya ja té presència a Tel-Aviv, a Israel, des de l'any 2015", amb una oficina de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa (Acció), que se centra en la innovació, en la inversió, en ajudar les empreses catalanes a instal·lar-se a Israel i en atraure inversió israeliana a Catalunya. "Tenim una presència institucional que el Govern té completament normalitzada", ha conclòs la consellera.

Alsina ha fet aquestes declaracions després de reunir-se, aquest dimecres, amb Tamara al-Rifai, directora del departament de Relacions Exteriors i Comunicació d’UNRWA, l'agència de l'ONU per als refugiats palestins, a la qual l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) ha destinat 1,3 milions d'euros entre el 2017 i el 2022. La consellera ha visitat després el Yad Vashem, el museu de l'Holocaust, on ha fet una ofrena floral i ha deixat la seva insígnia de consellera, "per enviar un missatge de l'amistat entre el poble d'Israel i el poble de Catalunya, que ve de lluny i encara té moltes pàgines en comú per escriure".

Cargando
No hay anuncios

"Crim d'apartheid"

La visita d'Alsina a Israel arriba després de la resolució del Parlament de Catalunya, al mes de juny, segons la qual es reconeixia i condemnava que el règim que aplica Israel als territoris ocupats "es pot considerar un crim d'apartheid". Sobre aquesta qüestió, la consellera ha manifestat: "Quan hi va haver la declaració al Parlament jo estava de viatge al Senegal, i el primer que vaig fer va ser trucar l'ambaixadora d'Israel a Madrid i dir-li que aquest posicionament no tenia una translació en el posicionament del govern de Catalunya". La proposta va comptar amb el vot en contra del partit d'Alsina, Junts, però va ser secundada pel seu soci de govern, ERC, així com pel PSC, la CUP i els Comuns. Vox i Ciutadans es van abstenir.

Cargando
No hay anuncios

Dimarts, en la seva visita a Ramal·lah, Alsina va recordar que “Palestina és un país prioritari de la cooperació catalana” i va refermar el suport del govern de Catalunya a les organitzacions que treballen per la pau i els drets humans als territoris ocupats. “Confiem poder-hi seguir col·laborant els pròxims anys”, va dir. El departament d'Exteriors destina el 40% del seu pressupost a l’ACCD, que, al seu torn, ha destinat 3,8 milions d’euros a diversos projectes a Palestina, entre els anys 2019 i 2021. Uns projectes amb capital català que, va reivindicar la consellera, són "referents a escala internacional".

Cargando
No hay anuncios

Les entitats de solidaritat amb Palestina, agrupades en la Coalició Prou Complicitat amb Israel, i la Comunitat Palestina a Catalunya, que havien demanat per carta a la consellera que cancel·lés aquest viatge, han mostrat el seu malestar aquest dimecres davant la seu del departament d'Acció Exterior. "Considerem que la consellera Alsina hauria d’explicar per què vol consolidar relacions amb un estat que aplica un règim d’apartheid i persecució contra el poble palestí tal com han reconegut les organitzacions internacionals més importants de drets humans". Recorden que, a més, la visita es dona en un context d'intensificació de la violència, després de l'últim atac militar israelià a la franja de Gaza, amb 45 víctimes palestines (incloses 15 criatures), l'assassinat de la periodista Shireen Abu Akleh o la il·legalització de sis de les principals organitzacions de la societat civil palestina per ordre del ministeri de Defensa. "Tot i que la consellera diu que busca promoure una pau duradora a la regió, aquesta pau no arribarà mentre institucions com el govern de Catalunya segueixin alimentant les relacions amb Israel, sinó quan s'acabi amb l’ocupació".