Guerra al Pròxim Orient
Pròxim Orient30/11/2023

La finestra de la treva a Gaza és cada dia més estreta

Responsables israelians consideren molt probable que els atacs contra la Franja es reprenguin dissabte

BarcelonaLa treva que Israel i Hamàs van establir el 24 de novembre perilla més cada dia que passa, en particular perquè la categoria de presoners i ostatges que poden ser alliberats segons l'acord encara vigent entre les dues parts –menors i dones–, ha disminuït significativament. Responsables israelians consideren molt probable que els atacs contra la franja de Gaza es reprenguin a partir de dissabte. Hamàs ha ordenat l’estat d'alerta entre els seus milicians. El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, que aquest dijous s'ha reunit amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, li ha demanat contenció pel que fa als bombardejos aeris al sud de la Franja, després que al nord hagin causat la mort de milers de civils.

Cargando
No hay anuncios

La treva s'ha prorrogat aquest dijous només 18 minuts abans de les 7 del matí, quan expirava l'alto el foc, quan Israel ha aprovat in extremis la llista d'ostatges que havia rebut de Hamàs. Un conseller de Netanyahu ha insistit que l'alto el foc només continuarà mentre s'alliberin almenys deu presoners vius al dia.

Tenint en compte que gairebé no queden ostatges en la categoria de nens, mares i dones grans, les dues parts han establert un diàleg indirecte amb la intenció d'incloure altres categories de presoners, inclosa la de soldats, que podrien ser alliberats. El 28 d'octubre Hamàs va proposar un intercanvi de presoners complet que inclouria tots els que té Hamàs a canvi dels milers de palestins que hi ha a les presons israelianes.

Cargando
No hay anuncios

Encara que Israel no ha contestat a aquest oferiment, sembla molt probable que aquest sigui l'objectiu de les dues parts. El que no està tan clar és si Netanyahu voldrà un acord ràpid o preferirà pressionar Hamàs mitjançant els bombardejos aeris del sud de la Franja preparant un camí d'entrada per la infanteria, com ha fet al nord.

Pressió al sud de la Franja

El sud ha esdevingut una zona superpoblada. A la població autòctona cal sumar-li els centenars de milers de palestins que han fugit del nord a conseqüència dels bombardejos sistemàtics de l'aviació durant setmanes. Tota la població que s'ha acumulat al sud només pot desplaçar-se cap a Egipte, un país que no vol obrir les fronteres.

Cargando
No hay anuncios

El diari Israel Hayomha publicat aquest dijous una informació segons la qual els Estats Units estan pressionant Egipte, Turquia, l'Iraq i el Iemen perquè acceptin refugiats a canvi d'incentius econòmics. Una informació similar ja va publicar-se fa algunes setmanes. La política de guerra israeliana, acumulant els palestins al sud, sembla buscar el moment adequat per expulsar els més de dos milions de palestins de la Franja definitivament.

Tot i que Netanyahu no vol parlar dels detalls de l'endemà, un acord d'alto el foc permanent entre les dues parts reforçaria la posició de l'organització islamista. La popularitat de Hamàs, un grup que avui sembla estar lluny del col·lapse, ha crescut a Gaza i Cisjordània malgrat l'enorme destrucció causada per Israel. En aquest sentit, un resident de la Franja va comentar: "La guerra la vam guanyar nosaltres el 7 d'octubre, ara estem preparats perquè passi el que hagi de passar".

Cargando
No hay anuncios