Guerra al Pròxim Orient

Evacuats els primers 40 palestins amb passaport espanyol atrapats a Gaza: "La destrucció és total"

Uns 180 hispanopalestins esperen poder travessar el pas de Rafah en els pròxims dies per ser repatriats cap a Espanya

BarcelonaDesprés de gairebé dues setmanes d'espera, el primers palestins amb passaport espanyol atrapats a Gaza han començat aquest dilluns a abandonar la Franja. Es tracta d'un primer contingent de 40 persones, 22 de les quals menors, que al matí han iniciat la sortida pel pas de Rafah, que connecta l'enclavament palestí amb Egipte. "Els primers ja han creuat el punt de control palestí i estan fent tràmits per creuar el punt de control egipci", va confirmar aquest matí en declaracions des de Brussel·les el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares. A darrera hora de la nit, també des de la capital comunitària segons informa Gerard Fageda, Albares va assegurar que els "33 hispà palestins i set familiars ja estan en autobusos amb personal de l'ambaixada d'Espanya dirigint-se al Caire".

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap de la diplomàcia espanyola ha informat també que Israel ha donat autorització perquè aquest dimarts surti un altre grup amb 80 persones, sempre que s'obri el pas de Rafah. "En aquest primer contingent hem prioritzat famílies amb nens molt petits i persones grans o en situació especialment vulnerable", ha dit el ministre. Els que han anat arribant a l'altra banda de la frontera al llarg del dia testimoniaven que la destrucció provocada per Israel a la Franja és "total".

Cargando
No hay anuncios

Albares també ha comentat que que no va ser fins a aquest diumenge que Israel va donar finalment llum verda a l'evacuació, que requereix l'autorització tant de Tel-Aviv com del Caire. Els 41 seran rebuts i assistits a l'ambaixada espanyola a la capital egípcia i, posteriorment, repatriats cap a Espanya. "Ja hem parlat amb el ministeri de Defensa perquè els seus avions vinguin en el moment oportú per traslladar aquests hispanopalestins a Espanya", ha explicat el ministre. Alguns d'ells, però, esperen poder-se reunir abans amb familiars encara pendents de poder sortir de Gaza.

Cargando
No hay anuncios

És el cas d'Amalia Julia Sayans, espanyola de 70 anys casada amb un gazatí i que ha hagut de deixar a la frontera els seus fills, els noms dels quals no s'han inclòs en les més de 500 persones autoritzades a sortir de la Franja aquest dilluns. Ara per ara, segons ha explicat a Efe, continuen "esperant" el seu torn. La idea és que la d'avui sigui la primera d'un seguit de sortides esglaonades de les aproximadament 180 persones amb doble nacionalitat que hi ha a la Franja, juntament amb alguns dels seus familiars, i que s'haurien de fer en els pròxims dies en tandes de 30-40 evacuats. La majoria esperen a Rafah i Khan Yunis, al sud, i fonts del ministeri d'Exteriors confirmen que la idea és fer-los sortir a tots "com més aviat millor donades les circumstàncies", precisen.

"Estàvem molt malament, no hi havia gas, aigua ni menjar. Els aliments que queden estan cada cop pitjor", explica Sayans. "Hi ha bombardejos per tot arreu", afegeix. Ella va fugir de la localitat de Beit Hanoun, al nord de la Franja, on el seu marit ha decidit quedar-se per "recollir el que hagi quedat entre la runa" de casa seva, totalment destrossada per les bombes. El mateix va passar a la família de l'oftalmòleg de 50 anys Kamal Ukasha, que ha travessat Rafah aquest dilluns amb la dona i sis dels seus fills. "Tenia un centre mèdic privat i va quedar totalment destrossat a l'inici de la guerra", diu. Procedent de Jabalia, també al nord, certifica que "la destrucció és total" a la Franja i que "no hi ha cap lloc segur". "Buscarem un lloc on treballar a Espanya", conclou.

Cargando
No hay anuncios

Al marge del detall dels 22 menors que ja han pogut fugir aquest dilluns, el ministeri d'Exteriors evita donar més informació sobre les edats, procedències i perfils de la resta d'inclosos en el procés d'evacuació per protecció de dades i motius seguretat. Els dos espanyols que treballaven en organismes internacionals ja van abandonar la Franja fa uns dies: Raúl Incertis, anestesista de Metges Sense Fronteres, ho va fer l'1 de novembre, el primer dia que es va obrir la frontera per al pas de civils, i l'endemà Jesús Pérez, treballador de l'Oficina de les Nacions Unides per a la Pau al Pròxim Orient (UNSCO).