Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs Units sentencien 43 activistes a cadena perpètua per terrorisme

Organitzacions de defensa dels drets humans asseguren que el judici ha estat "descaradament injust"

2 min
Nasser bin Ghaith, un dels probables condemnats a cadena perpètua, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaUn tribunal dels Emirats Àrabs Units ha sentenciat 43 activistes polítics i defensors dels drets humans a cadena perpètua per càrrecs de terrorisme. La sentència, feta pública dimecres, fa seva la versió del fiscal general del país i acusa els condemnats d'haver “creat, constituït i gestionat una organització terrorista”, l'anomenat Comitè de Justícia i Dignitat, amb el propòsit de cometre actes terroristes als Emirats Àrabs Units, segons l'agència de notícies oficial WAM.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La condemna diu que els acusats “han treballat per crear i reproduir esdeveniments violents al país” i vincula la nova organització als Germans Musulmans, una organització panislàmica declarada grup terrorista pels Emirats. Una desena d'activistes més han estat sentenciats a penes d'entre 10 i 15 anys de presó.

El Tribunal Federal d'Apel·lació d'Abu Dhabi, que ha emès el veredicte, ha dictaminat a la sentència que els acusats havien organitzat actes violents, “incloses protestes i enfrontaments entre les forces de seguretat i manifestants, que van causar morts i ferits i la destrucció d'instal·lacions, així com la consegüent propagació del pànic i el terror entre la gent”.

Contra els drets humans

Els grups defensors dels drets humans s'han mostrat molt crítics amb el procediment judicial, que han qualificat de “descaradament injust”. En aquesta línia, han assegurat que els acusats són defensors de la democràcia, veus crítiques contra el govern i activistes pels drets humans. “Els Emirats Àrabs Units han arrossegat els seus principals defensors dels drets humans i membres de la societat civil més compromesos a un judici desvergonyidament injust ple de violacions procedimentals i de denúncies de tortura”, ha afirmat Joey Shea, investigador centrat en els Emirats Àrabs Units a Human Rights Watch en declaracions a Associated Press. Segons Shea, entre els condemnats hi ha Nasser bin Ghaith, un reconegut economista i professor a la delegació a Abu Dhabi de la Universitat de la Sorbona de París.

Devin Kenney, investigador dels EAU d'Amnistia Internacional ha detallat en un comunicat que “el judici ha estat una paròdia descarada de la justícia” i ha denunciat les contínues violacions de principis fonamentals de la llei, “inclòs el principi que no es pot jutjar la mateixa persona dues vegades pel mateix delicte i el principi que no es pot castigar la gent de manera retroactiva sota lleis que no existien en el moment del presumpte delicte”. De fet, la majoria dels acusats ja van ser jutjats per les mateixes acusacions en un judici multitudinari celebrat entre el 2012 i el 2013. Els acusats encara poden apel·lar al Tribunal Suprem Federal dels Emirats Àrabs Units.

stats