Egipte redobla els esforços per tancar un acord a Gaza que eviti l’assalt d’Israel a Rafah

El Caire i Tel-Aviv defineixen una nova proposta de treva i d’intercanvi d’ostatges que Hamàs estudia sota la pressió per acceptar-la

Abdel Rahman Barika, supervivent d'un atac aeri israelià, en una casa destruïda a Rafah, al sud de la franja de Gaza, aquest dilluns.
29/04/2024
4 min

El CaireDesprés de setmanes amb les mirades centrades en un eventual assalt de l’exèrcit israelià a Rafah, la ciutat més al sud de Gaza i l’única que per ara no ha estat atacada per terra, el pèndol ha oscil·lat de nou i les negociacions indirectes entre Israel i Hamàs sobre un alto el foc a la Franja i un intercanvi d’ostatges han tornat a prendre impuls en els últims dies. Aquest dilluns una delegació d’alt rang del moviment palestí va viatjar a Egipte, que ha pres la iniciativa en aquesta última ronda de contactes, per adreçar l’última proposta plantejada per Tel-Aviv i el Caire en un context de cert optimisme però de desenllaç encara incert.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Seguint un llarg període d’estancament, els esforços d’Egipte, Qatar i els Estats Units per mediar per a un alto el foc a Gaza i un intercanvi d’ostatges van recobrar força la setmana passada, després que alts càrrecs de l’exèrcit i la intel·ligència israeliana es reunissin al Caire amb els seus homòlegs egipcis, que van proposar un nou marc d’acord. Dijous es van convocar a Israel els gabinets de guerra i de seguretat del país. I divendres va ser una delegació dels serveis d’intel·ligència egipcis, encarregada de la carpeta de Gaza, la que va desplaçar-se a Israel per continuar definint la nova proposta.

En un comunicat difós la matinada del dissabte per Hamàs, un dels líders del moviment a la Franja i el cap del seu equip negociador, Khalil Al Haya, va confirmar que havien rebut la nova proposta i que l’estudiarien abans de donar-hi resposta. Al Haya ha encapçalat la delegació que ha viatjat aquest dilluns al Caire per reunir-se amb les autoritats egípcies. Tot i que els detalls del nou document no són clars i estan subjectes a canvis, mitjans locals han assenyalat que les parts mostren més flexibilitat que en anteriors rondes de negociacions i que estan acostant posicions. El Caire també ha difós missatges d’optimisme.

Cadires amb pòsters de persones segrestades per Hamàs el 7 d'octubre, a Tel-Aviv.

Públicament, Hamàs ha defensat en tot moment que les seves condicions per accedir a un acord inclouen una treva permanent, la retirada de l’exèrcit israelià de la franja de Gaza, el retorn a casa dels desplaçats palestins, sobretot al nord de la Franja, i l’augment de l’ajuda que entra a l’enclavament. Tel-Aviv, però, només s’ha mostrat obert a un alto el foc temporal i a un increment de l’ajuda humanitària vinculats a l’alliberament dels ostatges retinguts a Gaza. El nombre d’ostatges i presoners que alliberaria cada banda també ha estat un punt de fricció.

Mà estesa de l'oposició israeliana

A Israel, un dels principals obstacles per tancar un acord amb Hamàs ha estat l’oposició del sector més ultradretà de la fràgil coalició de govern del primer ministre, Benjamin Netanyahu, que ha amenaçat amb fer caure l’executiu si es fan concessions al moviment palestí o es prioritza l’alliberament dels ostatges sobre l’assalt de Rafah.

Tanmateix, en els últims dies, figures més proclius a un pacte s’han expressat amb més fermesa. El dissabte, el ministre d’Exteriors, Israel Katz, va declarar al Canal 12 israelià que si les negociacions al Caire prosperen es podria suspendre l’ofensiva contra Rafah. I Benny Gantz, líder de l’oposició i membre del reduït gabinet de guerra, va assegurar diumenge a X que “entrar a Rafah és important” però que el retorn dels ostatges té una “importància molt major”. Un altre líder de l’oposició, Yair Lapid, s’ha mostrat igualment disposat en el passat a sostenir el govern si ho requereix un pacte amb Hamàs.

Alhora, la possibilitat que el Tribunal Penal Internacional dicti ordres de detenció contra alts càrrecs israelians, inclòs Netanyahu, la pressió de les famílies dels ostatges i la relativa oposició a una ofensiva a Rafah que posi en risc la vida de soldats israelians es creu que està empenyent el primer ministre a considerar un acord.

Washington també s’ha mobilitzat en paral·lel per intentar fer reeixir l’acord. El president dels Estats Units, Joe Biden, va abordar diumenge per telèfon amb Netanyahu les converses en curs “per assegurar l’alliberament dels ostatges juntament amb un alto el foc immediat a Gaza”, segons la Casa Blanca. El portaveu de Seguretat Nacional, John Kirby, va declarar, al seu torn, en una intervenció a la cadena ABC, que estan pressionant per a un alto el foc que duri inicialment “unes sis setmanes” i que permeti la sortida dels ostatges, augmentar l’ajuda que entra a Gaza i treballar per a una treva més llarga.

I el secretari d’Estat, Antony Blinken, que està previst que viatgi aquest dimarts a Israel, ha afirmat des de l’Aràbia Saudita que la proposta feta a Hamàs és “extraordinàriament generosa”. Totes les parts implicades en la mediació, però, ja s’han mostrat repetidament optimistes en els últims mesos en un intent d’intentar influir en el curs de les negociacions, fins ara sense èxit.

stats