Egipte pren la iniciativa per mediar en una treva a Gaza
El Caire engega converses amb Israel tot i els preparatius per a la invasió de Rafah
El CaireEl futur de Gaza i de la seva gent fa mesos que està atrapat en una mena de dia de la marmota marcat per filtracions tendencioses, especulacions, globus sonda i blufs sobre dues qüestions molt sensibles: la invasió terrestre de Rafah, on s’amuntega la majoria de la població, i la sort dels ostatges.
El portaveu del govern d’Israel, David Mencer, va reiterar dimecres que el pla d’assaltar Rafah “continua endavant”, i l'exèrcit israelià ja ha mobilitzat dues unitats per a l'atac. També han transcendit imatges d’un gran nombre de tendes de campanya al nord de Rafah que podrien formar part dels plans d’evacuació de centenars de milers de civils de la ciutat. Alhora, els atacs aeris en aquesta localitat del sud de la Franja han estat especialment intensos els últims dies, segons l’Oficina de l’ONU per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA). I el director adjunt d’operacions a Gaza de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA), Scott Anderson, ha notat recentment que plana sobre la ciutat una “aura de por palpable”.
En paral·lel, però, i després d’un període d’estancament, aquesta setmana s’han reactivat els esforços de mediació entre Israel i Hamàs per intentar acordar una treva i un intercanvi d’ostatges. Prenent el relleu de Qatar, que ha expressat frustració amb les negociacions, i mogut pel temor a les repercussions d’un assalt a Rafah, a la frontera amb Egipte, el Caire ha pres ara la iniciativa i, segons mitjans israelians, ha formulat una nova proposta.
Ronda de converses
Cap de les parts ha confirmat fins ara les noves discussions, però la informació s’ha filtrat després que transcendís que alts càrrecs militars i d’intel·ligència d’Israel es van reunir dimecres al Caire amb els seus homòlegs egipcis. L'endemà es va reunir el gabinet de guerra israelià. Aquest divendres una delegació d’Egipte ha viatjat a Israel per continuar les converses. I una televisió egípcia vinculada als serveis d’intel·ligència ha parlat “d’avenços significatius”, tot i que no ha citat Hamàs.
L’administració del president estatunidenc, Joe Biden, sota creixent pressió interna per les acampades contra el genocidi a Gaza i les eleccions del novembre, també prioritza l’alliberament dels ostatges. La subsecretària d’estat nord-americana per a l’Orient Mitjà, Barbara Leaf, va insistir dimecres que no donen suport a un assalt a Rafah ni “d’envergadura” ni “lleugerament inferior”, i dimarts està prevista una visita a Israel del secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken. Les famílies d’alguns ostatges, un cop superada l'escalada amb l'Iran, també han escalat les protestes els últims dies contra una invasió de Rafah que posi en perill la vida dels seus.