Guerra al Pròxim Orient

Què ens diuen les imatges i els vídeos de la massacre a l'hospital de Gaza?

Sembla clar que no va ser un míssil gran, però encara hi ha més dubtes que certeses sobre l'autoria i fins i tot el nombre de víctimes

BarcelonaTres dies després de la massacre en un hospital de Gaza que ha commocionat el món i ha desfermat protestes propalestines arreu del Pròxim Orient i també a Europa, encara no queda gens clar ni l'autoria ni l'abast concret de la tragèdia. Hamàs i la resta de faccions palestines acusen Israel, mentre que el ministeri de Defensa israelià insisteix que va ser un coet llançat per la Jihad Islàmica, que ho nega. La intel·ligència dels Estats Units diu que és "altament improbable" que fos un míssil israelià i avala la tesi de Tel-Aviv. Però l'ONU demana una investigació independent.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Encara hi ha més dubtes que certeses sobre aquest tràgic incident; fins i tot el nombre concret de víctimes mortals no ha pogut ser confirmat de manera independent. La batalla de la propaganda està servida. Però cada cop més mitjans especialitzats en la verificació d'imatges, tant de satèl·lit com de les xarxes socials, i també experts independents, comencen a apuntar algunes dades. Molts fan servir les mateixes imatges de vídeo i de satèl·lit aportades pel departament de Defensa d'Israel.

Cargando
No hay anuncios

Què va passar?

A les 19 h de la tarda del dimarts 17 d'octubre, hora local, una explosió va colpejar l'Hospital Al-Ahli, situat al centre de la ciutat de Gaza, on es refugiaven centenars de persones. Les càmeres de streaming d'Al-Jazeera, que graven les 24 hores el cel de Gaza, van captar el moment exacte de l'explosió. El vídeo, que s'ha reproduït arreu de les xarxes i ha estat esgrimit fins i tot per Israel, mostra un coet al cel de Gaza que de sobte explota enmig de l'aire. Cinc segons després, es veu una resplendor a terra al fons de la imatge i, dos segons després, una gran explosió més a prop i alguns quilòmetres a la dreta del punt on havia esclatat el coet en l'aire. Aquesta segona gran explosió ha estat identificada com la de l'Hospital Al-Ahli.

Cargando
No hay anuncios

Però diverses anàlisis desvinculen els dos successos. Una investigació del canal britànic Channel 4 remarca que no hi ha proves que el coet que esclata en l'aire i l'explosió terrestre estiguin vinculats. La unitat d'investigació digital d'Al-Jazeera encara va més enllà i conclou que l'explosió del coet en l'aire (un coet disparat des de la Franja) es deu a la intercepció de la Cúpula de Ferro, l'escut aeri israelià. Aquesta investigació parla de diversos coets disparats des de Gaza per les faccions palestines que van sent interceptats pel sistema de defensa israelià i analitza de prop l'explosió del coet en l'aire, que diu que es correspon amb la manera com exploten els coets quan són interceptats per la Cúpula de Ferro. "Segons tots els vídeos i imatges, aquest coet va ser interceptat i és l'últim llançament fet des de Gaza abans del bombardeig de l'hospital", diu l'equip d'investigació d'Al-Jazeera. I conclou, doncs: "No hi ha base per a l'afirmació de l'exèrcit d'Israel que l'explosió va ser causada per un llançament de coet fallit".

Cargando
No hay anuncios

On va caure exactament el coet?

Cargando
No hay anuncios

Si bé en les primeres hores es deia que l'explosió havia destruït l'hospital, aviat les imatges de satèl·lit a temps real van constatar que no era així: l'edifici de l'hospital està sencer. L'impacte va ser en l'aparcament de l'hospital, on suposadament es refugiaven centenars de persones considerant-lo un lloc segur. Les imatges de la zona mostraven diversos cotxes calcinats i danys als edificis propers. També s'hi veu un cràter, el punt central de l'explosió, que ha obert un petit forat a terra.

Segons diversos analistes militars, la imatge de l'aparcament l'endemà de l'explosió no s'ajusta a un míssil israelià, que hauria deixat un cràter molt més gran. Una anàlisi feta pel mitjà d'investigació Bellingcat apunta que el sòl que envolta el cràter està ple de "cicatrius i picades que encaixen amb l'explosió de munició", però no amb una bomba guiada de gran pes com les JDAM (Joint Direct Attack Munition). La britànica Channel 4 també diu que sembla més aviat un cràter produït per "foc de morter o artilleria i no pas per un míssil".

Cargando
No hay anuncios

I hi ha també la qüestió del gran incendi que va provocar l'explosió, que no acostuma a produir-se amb l'artilleria. "Les fotografies de després mostren que la major part dels danys són pel foc. Només tres cotxes mostren signes de danys estructurals i, d'aquests, dos mantenen l'esquelet principal intacte", diu a la xarxa X Nathan Ruser, del think tank de defensa australià ASPI_CTS. Un professor de la Universitat Vanderbilt dels Estats Units, J. Andres Gannon, consultat per la BBC, també diu que el foc generat per l'impacte "pot haver estat causat per les restes del combustible d'un coet, més que no pas per una explosió d'un míssil".

Cargando
No hay anuncios

Des d'on va ser disparat?

En una roda de premsa l'endemà de la tragèdia, l'exèrcit israelià va atribuir l'explosió a un coet desviat de la Jihad Islàmica que s'hauria disparat des d'un cementiri que hi ha darrere de l'hospital. Va aportar fins i tot la gravació d'una conversa entre dos suposats dirigents de Hamàs que comenten la possibilitat que la bomba de l'hospital sigui un coet de la Jihad Islàmica disparat des d'allà, que va fallar i va caure a dins mateix de Gaza. Tant Jihad com Hamàs ja han sortit a negar-ho i asseguren que la gravació és una fabricació. Channel 4, per la seva banda, ha contactat amb diversos experts en àrab que diuen que l'accent i la manera de parlar dels dos suposats dirigents de Hamàs en la gravació no són creïbles. Després, a més, el departament de Defensa israelià es va contradir i va dir que el coet de l'hospital havia estat disparat des d'un indret del sud de la ciutat de Gaza.

Cargando
No hay anuncios

Quantes persones van morir?

La mateixa nit de l'explosió, les autoritats palestines van xifrar el nombre de morts en almenys 500 persones. L'endemà les mateixes fonts deixaven el balanç final en 471 morts, mentre que Israel els acusava d'inflar la xifra. Fonts d'intel·ligència dels Estats Units parlen d'entre 100 i 300 morts. Tot i això, analistes militars que han analitzat les imatges de l'aparcament calcinat de l'hospital apunten que els danys que s'hi veuen no concorden amb xifres tan altes de víctimes.

Cargando
No hay anuncios

Les imatges que han aparegut a les xarxes gravades al voltant de l'hospital en les hores posteriors mostren, efectivament, molts cossos i restes de cossos. Un periodista palestí de la BBC que va visitar l'hospital dos dies després parlava de "parts de cossos" que encara s'estaven recollint. D'altra banda, el degà de Saint George's College a Jerusalem, Canon Richard Sewell –l'hospital és gestionat per l'Església anglicana–, va explicar a la BBC que en el moment de l'impacte hi havia 1.000 persones desplaçades que s'havien refugiat al pati de l'hospital, i que unes 600 més, entre pacients i personal, eren dins de l'hospital. No obstant això, segons el The New York Times, l'hospital té una capacitat habitual de 80 llits.

Mohammad Abu Selim, el director de l'hospital proper Shifa, va dir hores després de l'explosió que havien rebut entre 150 i 200 cadàvers i uns 300 ferits provinents de l'hospital impactat.