Denuncien que l'Iran fa servir el reconeixement facial per identificar les dones que no portin hijab
El govern va anunciar al setembre que pensava utilitzar la tecnologia per controlar la llei de la moral, i algunes veus denuncien que ja ho està fent
BarcelonaLes autoritats iranianes van advertir l'any passat que pretenien fer servir la tecnologia de reconeixement facial per identificar les dones que no porten hijab. Ara, activistes i exiliats iranians denuncien que hi ha indicis que ja ha començat a fer-ho, en plena onada de protestes contra el règim. Algunes dones han estat detingudes per haver participat en alguna d'aquestes manifestacions sense cobrir-se el cap amb el hijab, però a casa seva i dies després. D'altres han rebut citacions per correu electrònic per haver violat la llei de la moral, malgrat que no havien interactuat prèviament amb cap agent de la policia de la moral, segons han denunciat diverses fonts al mitjà Wired.
Aquests activistes temen que la tecnologia de reconeixement facial, àmpliament utilitzada per règims com el de la Xina per controlar la seva població, ja estigui en ús també a l'Iran. En aquest cas, però, s'estaria fent servir per castigar les dones que no vesteixin d'acord amb l'estricte codi de moralitat del règim, i per afegir un element més d'intimidació sobre els que participen a les protestes contra el règim.
El secretari del ministeri per a la Promoció de la Virtut i la Prevenció del Vici de l'Iran, Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, ja va anunciar a principis de setembre que el règim faria servir aquest tipus de tecnologia per imposar el codi de vestuari de les dones. Ho va dir just després de l'aprovació del decret imposat pel president del país, l'ultraconservador Ebrahim Raisi, que va endurir aquestes normes de "moralitat" femenina. Per fer complir l'estricte decret, el ministeri es plantejava utilitzar les càmeres al carrer i la identificació facial que ja fan servir altres règims repressius com el xinès. Les bases de dades de les autoritats iranianes sobre identitat nacional inclouen dades biomètriques com les fotografies dels carnets, que s'usarien per identificar presumptes dissidents del règim.
La revolta social contra la imposició del hijab va esclatar a mitjans de setembre amb la mort de la jove kurda Mahsa Amini, assassinada per la policia de la moral que la va detenir per dur mal posat el hijab, però ha derivat en un moviment de rebuig total al govern religiós del país. Un estat que ja ha executat quatre persones detingudes per participar en les manifestacions i n'ha condemnat una quarantena més a la forca.