Crides internacionals per demanar a Israel que no envaeixi també Rafah

Els bombardejos israelians han provocat 44 morts a la ciutat fronterera

Un nen plora a l'hospital Abu Yousef al-Najjar de Rafah, al sud de la franja de Gaza, on s'han traslladat els morts pels atacs israelians.
ARA
10/02/2024
2 min

BarcelonaL'ordre del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, d'evacuar Rafah, al sud de la franja de Gaza, ha fet que aquest dissabte s'hagin succeït les crides per part de diversos països i organitzacions internacionals que li demanen evitar una incursió a la ciutat, refugi de gairebé un milió i mig de persones desplaçades. "Hi ha un sentiment cada cop més gran d'angoixa i pànic a Rafah. La gent no té ni idea d'on més pot anar", ha afirmat a la plataforma X el comissionat de l'agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins (UNRWA), Philippe Lazzarini, que ha descrit una ciutat amb desenes de quilòmetres plens de gent que viu al carrer en tendes de plàstic improvisades. "Una ofensiva militar enmig d'aquesta gent totalment exposada i vulnerable és una recepta per al desastre. M'estic a punt de quedar sense paraules", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els països àrabs han criticat les intencions d'Israel en un comunicat conjunt de la Lliga Àrab, integrada per 22 estats, en què han advertit d'una "catàstrofe humana" que "empenyeria" centenars de milers de persones a desplaçar-se fora de la franja de Gaza i suposaria una "greu amenaça per a l'estabilitat regional".

Entre els països que han mostrat una preocupació més gran hi ha Egipte, que tem que una incursió terrestre a l'extrem sud de Gaza acabi amb un èxode massiu de palestins al seu territori. Segons ha informat l'agència Efe, el Caire ha reforçat les mesures militars i de seguretat a la frontera per "abordar possibles emergències". Egipte, que actua com un dels mediadors per a una treva a la Franja, ha reiterat els últims mesos el seu rebuig a un possible desplaçament forçat dels gazians. Aquest dissabte, el ministre d'Exteriors, Sameh Shukri, hi ha insistit. "No s'ha de continuar endavant amb mesures el resultat de les quals és rebutjat", ha dit en una roda de premsa en què ha alertat que "l'augment de les operacions militars tindria repercussions perilloses". Hamàs també ha parlat d'una "catàstrofe i massacre global" que podria deixar desenes de milers de morts i ferits.

Un nen mort pels atacs israelians a Rafah, al sud de la franja de Gaza.

Bombardejos aeris

De moment els tancs israelians no han passat més enllà de Khan Yunis cap a l'extrem sud de la Franja, però sí que s'han produït bombardejos a Rafah. Segons les autoritats palestines, almenys 44 persones han mort aquest dissabte pels atacs en aquesta ciutat, entre les quals més d'una dotzena de criatures. En total, en les últimes 24 hores s'han comptabilitzat 117 víctimes mortals més que el dia anterior. El balanç de morts a la franja de Gaza des del 7 d'octubre ja supera les 28.000 persones, i n'hi ha més de 67.600 de ferides.

L'exèrcit israelià ha informat que ha matat dos membres de Hamàs en un dels atacs aeris a Rafah. En un comunicat, ha assegurat que un d'ells havia estat responsable de la seguretat dels líders del grup islamista, mentre que l'altre va ser investigador de l'organització.

stats