Creix la tensió a Israel davant el "cop d'estat" de Netanyahu contra el poder judicial
Milers de persones es manifesten contra la polèmica reforma judicial davant de la Knesset
JerusalemIsrael viu des de fa setmanes un intens debat polític entorn de la polèmica reforma judicial impulsada pel govern del primer ministre, Benjamin Netanyahu, que ha provocat desenes de protestes a tot el país. "Estem veient un cop d'estat. Això és un magnicidi a la declaració d'independència", deia fa uns dies l'ex primer ministre Ehud Barak. "Ens volen silenciar. És un cop mortal a la independència del poder judicial", afirmava la presidenta del Tribunal Suprem, Esther Hayut. Aquest dilluns milers de manifestants s'han concentrat a Jerusalem per mostrar el seu rebuig a la proposta, que s'ha aprovat a la Knesset en primera lectura per 63 vots a 47. La norma encara haurà de passar per un comitè parlamentari i s'haurà d'aprovar en segona i tercera lectura, abans d'arribar al ple, però les intencions declarades pel govern ja han fet saltar les alarmes.
Segons l'oposició, que s'ha mostrat unànimement en contra de la reforma, Netanyahu i els seus socis d'ultradreta i religiosos pretenen subordinar el Tribunal Suprem al Parlament i limitar-ne la independència. Entre altres coses, la reforma permetrà que qualsevol llei ratificada per la Knesset i invalidada pel Suprem pugui tornar a aprovar-se amb una majoria de 61 vots sobre 120. També donarà un poder més gran a l'executiu sobre el nomenament de jutges i limitarà la independència dels assessors jurídics del govern, una figura pensada per garantir la transparència i combatre la corrupció. Al mateix temps, l'aprovació de la reforma dificultarà que Netanyahu pugui ser condemnat per frau i corrupció, i obrirà la porta a polítics que arrosseguin condemnes judicials a poder esdevenir ministres.
El govern, per la seva banda, defensa que el seu projecte de llei és necessari perquè el Suprem aglutina massa poders i, per exemple, pot vetar ministres electes. Aquest extrem, de fet, ja s'ha produït. Netanyahu va escollir l'ultrareligiós Aryeh Deri com a ministre d'Interior i de Sanitat, però va haver de fer-lo renunciar després que el Suprem considerés que l'elecció de Deri era "extremadament poc raonable", ja que estava condemnat per frau fiscal. Netanyahu i els seus partidaris sostenen també que la reforma és legítima perquè van guanyar les eleccions amb aquest punt en el programa, i perquè la majoria de la població els dona suport. Però, segons una enquesta de l'Israel Democracy Institute, el 54% dels israelians consideren que el Suprem ha de tenir el poder de derogar lleis il·legals. A més, la victòria electoral de Netanyahu va ser molt ajustada: va anar de 30.000 paperetes. El bloc conservador i el bloc anti-Netanyahu van quedar pràcticament empatats: els primers van obtenir el 49,57% dels vots i els segons el 48,94%.
Clima de tensió
Mentre la reforma avança al Parlament, l'ambient al carrer és d'una creixent tensió. Segons la televisió local Channel 12, el cap dels serveis secrets israelians, Ronen Bar, hauria advertit fa uns dies el ministre de Justícia, Yariv Levin, sobre un potencial "augment de la violència" a mesura que s'avanci en el procés. També l'hauria instat a fer "tot el possible per calmar l'ambient". Aquest dilluns al matí centenars de ciutadans han tallat carreteres arreu del país i alguns manifestants han bloquejat les entrades a les cases de dos diputats del govern. A la tarda, diversos manifestants han irromput a la votació. "Tinc baixes expectatives dels polítics. Només espero que tots els que creuen en un país democràtic i liberal pressionin per aturar el tren abans que descarrili. El punt de no retorn està molt a prop i fa molta por", diu l'Assaf, un dels manifestants.
El ministre de Seguretat Nacional, l'extremista Itamar Ben-Gvir, ha assegurat que les protestes estan "fora de control" i ha demanat a la policia que actuï "amb urgència". "Els anarquistes s'estan tornant salvatges", ha afirmat en un comunicat.
Tot i que, de moment, el govern i l'oposició es resisteixen a iniciar les negociacions per modificar la proposta de reforma judicial, el president del país, Isaac Herzog, ha anunciat que els seus esforços per fomentar un diàleg i un acord estan començant a donar fruits. "És possible arribar a acords en un període de temps relativament curt", va dir diumenge. Netanyahu ha assegurat que està obert a dialogar, i el cap de l'oposició, Yair Lapid, ha exigit que la legislació se suspengui durant seixanta dies com a condició prèvia per a les converses, una sol·licitud que la coalició de govern ha rebutjat.