Guerra al Pròxim Orient

Creix la pressió internacional sobre Israel per deixar entrar ajuda humanitària a Gaza després de la massacre

Els Estats Units aproven el llançament d'ajuda des de l'aire, que les agències diuen que serà insuficient

BarcelonaLa que ja es coneix com la massacre de la farina, l'atac israelià contra un grup de palestins que intentaven desesperadament aconseguir aliments a Gaza, ha provocat un cor de crítiques internacionals a Israel. Segons l'últim balanç, 115 palestins van morir en l'atac, que també va deixar més de 750 ferits. Israel va admetre que havien disparat contra la gent famolenca, però va dir que molts havien mort atropellats pels mateixos camions que portaven l'ajuda. Però avui el responsable d'un dels pocs hospitals que encara poden funcionar, amb moltes limitacions, a la franja Gaza ha dit que el 80% dels ferits que els van arribar tenien ferides de bala.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest divendres diversos governs han intensificat les demandes a Israel perquè deixi entrar més ajuda a Gaza –tot i que l'accés de la població de la franja no hauria de ser matèria de negociació segons el dret internacional humanitari– i perquè s'investigui la massacre. Alemanya, França i l'agència estatunidenca de desenvolupament ho han tornat a reclamar aquest divendres. La Gran Bretanya ha dit que això "no es pot repetir".

Cargando
No hay anuncios

L'Autoritat Palestina ha parlat de "massacre contra civils desarmats esgotats per la fam i la set a conseqüència de les polítiques racistes [d'Israel]". Refugees International ha reclamat als Estats Units que suspenguin el suport militar a Tel-Aviv i ha denunciat que "res no pot justificar l'assassinat de civils desesperats per aconseguir ajuda vital per a les seves famílies".

L'ajuda humanitària gairebé no arriba al nord de Gaza, on encara sobreviuen unes 250.000 persones segons fonts palestines i israelianes, gent que es mou permanent d'un lloc a un altre fugint dels bombardejos, entre ciutats devastades. S'han vist escenes de criatures menjant herba, i famílies senceres s'alimenten de pinso per a animals, que provoca greus diarrees.

Cargando
No hay anuncios

Situació caòtica

La situació és caòtica, i per això l'ONU va dir fa dies que aturava els enviaments d'aliments. Les grans agències humantàries alerten que el llançament de paquets d'ajuda des de l'aire, que els Estats Units han aprovat avui, no és alternativa per a una població tan gran i en un context de guerra oberta. I Israel no cedeix a les pressions d'obrir els passos fronterers de Gaza per permetre l'entrada d'aliments. La premsa israeliana parla d'un escenari "com el de Somàlia", per justificar l'atac, però no explica que és precisament la invasió israeliana de la Franja, que ha arrasat el nord, el que ha conduït a aquest desastre. Probablement tot plegat també donarà munició als advocats que representen Israel en el procés per genocidi al Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU, que va ordenar a Tel-Aviv garantir l'entrada d'ajuda humanitària en quantitats suficients.

Cargando
No hay anuncios

El periodista israelià Amos Harel explica a Haaretz que el moment no juga a favor d'Israel: "El caos i la desesperació a Gaza augmenten, el mes del Ramadà s'apropa i els horrors de dijous poden inflamar l'atmosfera en altres arenes, com Cisjordània. I l'impacte pot arribar al món musulmà i àrab, que ja està acusant Israel de massacrar civils. Israel ha derrotat Hamàs militarment en grans zones de la franja de Gaza, ha degradat seriosament les seves capacitats operatives i organitzatives, però Israel no té un control real del territori en la caòtica situació que el seu assalt ha fomentat. L'exèrcit no té prou forces per controlar l'activitat civil en totes les zones de la Franja i cada cas de fricció prolongada amb la població portarà més tragèdies".