El Tribunal Penal Internacional ordena la detenció de Benjamin Netanyahu per crims de guerra

La mateixa ordre inclou també l'exministre de Defensa israelià Yoav Gallant

Benjamin Netanyahu i Yoav Gallant, en un acte el 31 d'octubre.
ARA
21/11/2024
3 min

BarcelonaEl Tribunal Penal Internacional (TPI) ha dictat aquest dijous ordres de detenció contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el seu exministre de Defensa Yoav Gallant, com a màxims responsables de la perpetració de crims de guerra i de lesa humanitat a la Franja de Gaza "des del 8 d'octubre de l'any passat fins almenys el 20 de maig de 2024". En concret, els acusen "d’utilitzar la fam com a mètode de guerra".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'acord amb el TPI, hi ha "motius raonables" per creure que “intencionadament i conscientment” havien privat els civils de Gaza d’aliments, aigua, medicaments, subministraments mèdics, combustible i electricitat. El tribunal també va emetre una ordre de detenció contra el líder de Hamàs, Mohammed Deif, per crims contra la humanitat i crims de guerra. Israel va dir a l’agost que havia matat Deif en un atac aeri a Gaza un mes abans.

Els jutges també han aprovat l'ordre d'arrest de Mohammed Deif, un alt càrrec de Hamàs considerat un dels líders de la seva ala militar, encara que Israel ja va declarar-lo per mort en un atac israelià llançat el juny passat contra la Franja, una mort que mai no va ser confirmada pel grup islamista.

El procediment el va iniciar el maig passat el fiscal del TPI, Karim Khan, quan va sol·licitar ordres de detenció per als tres esmentats –Netanyahu, Gallant i Deif– i altres dos líders de Hamàs que han mort des d'aleshores, Ismail Haniyeh i Yahya Sinwar. Tot i que segons Israel Deif també ha mort, el tribunal afirma que no ho ha pogut confirmar. En aquells moments, els Estats Units –que no són membres del TPI, com tampoc no ho és Israel– van criticar durament el fiscal Khan, Joe Biden ho va qualificar d'"indignant".

La decisió implica que, en teoria, els 124 estats membres del TPI estarien obligats a detenir Netanyahu i Gallant si trepitgessin el seu territori. Ni els Estats Units ni el mateix estat israelià en formen part. Netanyahu havia rebutjat anteriorment la sol·licitud del fiscal del TPI de dictar ordres de detenció contra ell o altres membres del seu govern –en aquest cas, exmembres– qualificant-la d'“absurda i falsa, i una distorsió de la realitat”. Israel ha argumentat que cap altra democràcia ha estat tractada de manera tan “prejudicial” pel TPI i que l'Estat jueu continua compromès amb l’estat de dret.

Benny Gantz, exministre de Defensa i líder del partit d'oposició National Unity, ha qualificat la decisió de "desgràcia històrica que mai s'oblidarà". De "recompensa per al terrorisme", ha qualificat l'ordre un altre dels polítics de l'oposició israeliana, Yair Lapid, del partit centrista Yesh Atid. Ha condemnat la decisió del TPI assegurant que Israel s'havia defensat contra "organitzacions terroristes que van atacar, assassinar i violar els nostres ciutadans".

Per la seva banda, diferents grups de drets humans han donat la benvinguda a la decisió. "Les ordres de detenció del TPI contra alts líders israelians i un funcionari de Hamàs trenquen la percepció que certes persones estan fora de l'abast de la llei", ha dit el director associat de justícia internacional de Human Rights Watch, Balkees Jarrah, en un comunicat. Per la seva banda, ActionAid, una organització benèfica internacional que treballa amb dones que viuen en la pobresa, ha "agraït" la decisió, assegurant que posa de manifest les "accions bàrbares" comeses a Gaza per Netanyahu i Gallant.

Sigui com sigui, la paradoxa del dictamen de les ordres podria ser que, en el cas dels dos israelians, els aïlli encara més i compliqui els ja molt complexos esforços per negociar un alto el foc i posar fi al genocidi de 13 mesos de Gaza.

stats